Један шут у оквир гола и - титула! Алжир је првак Африке!

Чудан гол довољан за титулу: Алжир је првак Африке! Алжир случајно повео у другом минуту против Сенегала, испоставиће се да је тај гол одлучио финале у Каиру.  Одлучио гол Бунеђаха у 80. секунди. . .

Фудбал 19.07.2019 | 23:28
Један шут у оквир гола и - титула! Алжир је првак Африке!
Алжир броји ДВА!

Давно је била 1990. година када су "пустињске лисице" успеле да освоје наслов најбоље афричке селекције. Тачно 29 година касније – поновљен је успех.

Алжирци су у свом трећем финалу победили Сенегал 1:0 (1:0) и турнир чији је домаћин био Египан – окончали као шампиони. Заслужено. Сенегал и даље чека првенац, јер претходно у свом првом финалу 2002. поражен од Камеруна.

После елиминације домаћина у осмини финала и интересовање за АКН је опало, па тако велелепно фудбалско здање у Кариу није било ни до пола попуњено.

Међутим, то никако не умањује успех зелено-белих.

Тек што је почела утакмица за трофеј на Афричком купу нација, Алжир је стекао предност. Испоставиће се кључну.. 

Багдад Бунеђах је повукао напад "лисица", али мало тога је обећавало вођство Алжира након свега 80 секунди игре. Бунеђах није имао где поред чак четворице играча Сенегала, одлучио се да шутне са 20 метара, па шта буде.

Лопта је закачила противничког играча, полетела је високо у виси и онда изненадила Алфреда Гомиса. Голман СПАЛ-а је само погледом испратио како улази у његов гол, иако је имао довољно времена да се врати и спречи рано вођство Алжира. 

Домаћин наредног Афричког купа нација је Камерун 2021. године.



Алжир слави као ретко када! Момци Ђамела Белмадија хероји су нације! После пуних 29 година Пустињеске лисице поново владају афричким континентом. У великом финалу КАФ-а, Алжирци су савладали Сенегал са 1:0 и по други пут освојили ово такмичење. Сенегалци, иако доста бољи, доживели су други пораз у финалима. 

И утисак и статистика били су на снази чете Алијуа Сисеа. Бадава. Афрички фудбалски богови и сви тамошњи врачеви(па чак на моменте и камерунски судија Алију) стали на страну Алжира. Са алжирске стране гледано велики грех био би не поменути и срећу, јер била један од пресудних фактора у овом финалу. Код гола свакако пресудан, а како је сусрет решио тај један једини погодак - све је, дакле, јасно. И срећа је била уз Алжирце. 

Гол вредан титуле првака Африке постигао је нападач Ал Сада, Багдад Бунеђах након непуна два минута игре. После главомета на средини њега је лепо упослио Бенасер. Искусни голгетер се лепо кретао, прихватио пас, направио неколико корака ка шеснаестерцу и чим му се указала шанса опалио. Салиф Сане ушао му је у шут клизећи, лопта га је закачила и преварила голмана Гомиса. Није се ни голман Сенегала баш прославио. На успореном снимку јасно се види колико је лопта одлетела високо и под каквим углом је упала у мрежу. Делује да је могао барем да покуша да је стигне...

Дуго је требало Сенегалцима да се поврате од овако ужасног старта. Контролу су преузели тек од половине првог дела, али кад су је преузели углавном су били бољи. Имали више добрих шанси, више лепих акција, више удараца ка голу. На све то, у потпуности су наттрчали ривала и имали велику предност у поседу лопте.  

Три врло лепе шансе имао је Сенегал за изједначење и сва три пута М'Боли је лепо интервенисао. Због тога је на крају и проглашен за играча утакмице. А када је ситуација таква онда то најбоље говори о надмоћи противничког тима. С друге стране, Алжирци остадоше на том једном једином шуту (када је лопта завршила у голу), на једној шанси, ако се та ситуација и може назвати шансом... 

А где је арбитар Алијум можда погурао Алжир... На истеку једног сата игре Манди је играо руком у свом шеснаестерцу. Држао је леви бек Алжира руку иза леђа, али делује како ју је намерно померио у страну док му је лопта прилазила. У први мах камерунском арбитру се учинило да дилеме нема, показао је одмах на белу тачку, међутим када је погледао снимак, одлучио је да ипак поништи своју пређашњу одлуку. 

Сенегал је тотално пао након те одлуке. Више није успевао озбиљно да запрети. 

Алжир се бранио, бранио и - одбранио. 

СЕНЕГАЛ - АЛЖИР 0:1 (0:1)
/Бунеђах 2/

Стадион у Каиру.
Судија: Неант Алијум (Камерун).

Сенегал: Гомис - Гасама, Сабали, Сане, Кујате - Геј, Ендиаје (Дијата) - Севе (Дијањ), Сар, Мане - Нијанг (Балде).

Алжир: М'Боли - Зефане, Бенсебаини, Бенламри, Манди - Марез, Фегули (Тарат), Бенасер, Гендура - Белаили (Браими), Бунеђах (Слимани). 

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар