Спокојни уз 4Д УЗ

Трудноћа је време када се многе жене осећају несигурно јер страхују за здравље своје бебе. Томе доприносе и бројни текстови на интернет сајтовима који говоре о патологији у трудноћи, али и читање форума где су жене мотивисане да најпре износе своја лоша искуства у вези са трудноћом.

Здравље 18.07.2019 | 11:44
Спокојни уз 4Д УЗ
Будуће маме тако покупе страхове из разних прича, што им квари расположење и лоше се одражава на плод.

Не каже се џабе да беба осећа све што и мама. Да би се то спречило, будуће маме треба да посете гинеколога у кога ће имати стопроцентно поверење, који ће, захваљујући поузданом ултразвучном прегледу, трудницу ослободити страхова и стрепњи.

Томе у прилог највише ради 4Д ултразвук, који омогућава лекару и трудници да виде плод како се помера у реалном времену. Осим што има изузетан дијагностички значај, 4Д ултразвук даје и диван сувенир из периода трудноће у виду снимка бебе у стомаку.

Шта су 3Д и 4Д ултразвук?

Ултразвучни апарати нове генерације омогућавају тродимензионалан приказ плода у материци. За разлику од пређашњих дводимензионалних ултразвучних приказа, 3Д приказ омогућава да се органи пацијенткиње у малој карлици и сам плод виде врло детаљно.

Овакав приказ омогућава врло рано откривање промена на органима и патологије трудноће. Нарочито је олакшана анализа спољашњег изгледа плода кроз његов деветомесечни развој. Када се изабере видео опција 4Д – добијамо снимак покрета плода у материци у реалном времену.

Тада можемо приметити невероватно интересантне ствари, на пример да беба сиса палац, да се чеше, окреће, зева, гледа или спава. Будућим родитељима тај први „живи“ поглед на бебу обично много значи. Ултразвук 4Д оснажује везу мајке и бебе, и у потпуности је безбедан за употребу, што су потврдиле бројне студије у свету.

Ултразвучни преглед у првом триместру трудноће

Ултразвучним прегледом се у другом месецу трудноће потврђује трудноћа, док се крајем првог триместра ради Дабл тест. Дабл тест (Доубле сцреенинг тест) подразумева детаљан ултразвучни преглед и анализу два хормона из крви, који са 90 одсто вероватноће говоре о хромозомским поремећајима.

У првом триместру се процењује гестацијска старост трудноће, мери се кожни набор на врату плода, дужина носне кости, прегледају се мождане структуре, присуство и величина мокраћне бешике и бубрега, број крвних судова у пупчаној врпци и дужине костију.

Ултразвучни преглед у другом триместру трудноће

Средином трудноће, око 22. недеље се ради експертски ултразвук којим се сагледава функционисање органа плода у целини. Прати се раст и обим главе плода, стомака, ногу, руку, грађа срца, коштаног система, бубрега, бешике, желуца, црева, пупчана врпца и њена веза са постељицом.

Ултразвучни преглед у трећем триместру трудноће

Средином трећег триместра практикује се још један експертски ултразвучни преглед. Тада се примењује колор доплер како би се испитала васкуларизација плода (проток крви кроз крвне судове). Том приликом се проверава пропорционалност плода, грађа и функција унутрашњих органа и тежина плода.

Гинеколошким прегледом обратиће се посебна пажња на зрелост постељице и ниво на ком је усађена, затим на количину плодове воде и оријентација плода (да ли предњачи главом или карлицом). Ултразвук 4Д даје невероватно леп приказ плода у трећем триместру.

Модерни ултразвучни апарати омогућавају високоспецијалистички преглед срца плода (фетална ехокардиографија), чиме се утврђују евентуалне срчане мане плода код високоризичних трудноћа.

Поверење у лекара и технику

Поред прегледа у трудноћи, 3Д ултразвук је врло користан у дијагностици бројних гинеколошких обољења, најпре малигних тумора и циста. Поред одличног ултразвучног апарата нове генерације, од велике је важности и то ко гледа!

Праћење трудноће и прецизну дијагностику гинеколошких обољења треба препустити искусним гинеколозима који су за то посебно едуковани. 

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар