Spokojni uz 4D UZ

Trudnoća je vreme kada se mnoge žene osećaju nesigurno jer strahuju za zdravlje svoje bebe. Tome doprinose i brojni tekstovi na internet sajtovima koji govore o patologiji u trudnoći, ali i čitanje foruma gde su žene motivisane da najpre iznose svoja loša iskustva u vezi sa trudnoćom.

Zdravlje 18.07.2019 | 11:44
Spokojni uz 4D UZ
Buduće mame tako pokupe strahove iz raznih priča, što im kvari raspoloženje i loše se odražava na plod.

Ne kaže se džabe da beba oseća sve što i mama. Da bi se to sprečilo, buduće mame treba da posete ginekologa u koga će imati stoprocentno poverenje, koji će, zahvaljujući pouzdanom ultrazvučnom pregledu, trudnicu osloboditi strahova i strepnji.

Tome u prilog najviše radi 4D ultrazvuk, koji omogućava lekaru i trudnici da vide plod kako se pomera u realnom vremenu. Osim što ima izuzetan dijagnostički značaj, 4D ultrazvuk daje i divan suvenir iz perioda trudnoće u vidu snimka bebe u stomaku.

Šta su 3D i 4D ultrazvuk?

Ultrazvučni aparati nove generacije omogućavaju trodimenzionalan prikaz ploda u materici. Za razliku od pređašnjih dvodimenzionalnih ultrazvučnih prikaza, 3D prikaz omogućava da se organi pacijentkinje u maloj karlici i sam plod vide vrlo detaljno.

Ovakav prikaz omogućava vrlo rano otkrivanje promena na organima i patologije trudnoće. Naročito je olakšana analiza spoljašnjeg izgleda ploda kroz njegov devetomesečni razvoj. Kada se izabere video opcija 4D – dobijamo snimak pokreta ploda u materici u realnom vremenu.

Tada možemo primetiti neverovatno interesantne stvari, na primer da beba sisa palac, da se češe, okreće, zeva, gleda ili spava. Budućim roditeljima taj prvi „živi“ pogled na bebu obično mnogo znači. Ultrazvuk 4D osnažuje vezu majke i bebe, i u potpunosti je bezbedan za upotrebu, što su potvrdile brojne studije u svetu.

Ultrazvučni pregled u prvom trimestru trudnoće

Ultrazvučnim pregledom se u drugom mesecu trudnoće potvrđuje trudnoća, dok se krajem prvog trimestra radi Dabl test. Dabl test (Double screening test) podrazumeva detaljan ultrazvučni pregled i analizu dva hormona iz krvi, koji sa 90 odsto verovatnoće govore o hromozomskim poremećajima.

U prvom trimestru se procenjuje gestacijska starost trudnoće, meri se kožni nabor na vratu ploda, dužina nosne kosti, pregledaju se moždane strukture, prisustvo i veličina mokraćne bešike i bubrega, broj krvnih sudova u pupčanoj vrpci i dužine kostiju.

Ultrazvučni pregled u drugom trimestru trudnoće

Sredinom trudnoće, oko 22. nedelje se radi ekspertski ultrazvuk kojim se sagledava funkcionisanje organa ploda u celini. Prati se rast i obim glave ploda, stomaka, nogu, ruku, građa srca, koštanog sistema, bubrega, bešike, želuca, creva, pupčana vrpca i njena veza sa posteljicom.

Ultrazvučni pregled u trećem trimestru trudnoće

Sredinom trećeg trimestra praktikuje se još jedan ekspertski ultrazvučni pregled. Tada se primenjuje kolor dopler kako bi se ispitala vaskularizacija ploda (protok krvi kroz krvne sudove). Tom prilikom se proverava proporcionalnost ploda, građa i funkcija unutrašnjih organa i težina ploda.

Ginekološkim pregledom obratiće se posebna pažnja na zrelost posteljice i nivo na kom je usađena, zatim na količinu plodove vode i orijentacija ploda (da li prednjači glavom ili karlicom). Ultrazvuk 4D daje neverovatno lep prikaz ploda u trećem trimestru.

Moderni ultrazvučni aparati omogućavaju visokospecijalistički pregled srca ploda (fetalna ehokardiografija), čime se utvrđuju eventualne srčane mane ploda kod visokorizičnih trudnoća.

Poverenje u lekara i tehniku

Pored pregleda u trudnoći, 3D ultrazvuk je vrlo koristan u dijagnostici brojnih ginekoloških oboljenja, najpre malignih tumora i cista. Pored odličnog ultrazvučnog aparata nove generacije, od velike je važnosti i to ko gleda!

Praćenje trudnoće i preciznu dijagnostiku ginekoloških oboljenja treba prepustiti iskusnim ginekolozima koji su za to posebno edukovani. 

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar