НСРС одлучује о интересу Хрвата

Добри познаваоци дешавања у БиХ Додиков потез виде као директна подршка Хрватској и лидеру ХДЗ Драгану Човићу.

Република Српска 18.07.2019 | 10:24
НСРС одлучује о интересу Хрвата
Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске (РС) биће одржана данас у Бањој Луци током које посланици треба да се изјасне о став предсједавајућег Предсједништва БиХ у вези Пељешког моста да је то "веома штетно по витане националне интересе Републике Српске.

До посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске је дошло након сједнице Предсједништва БиХ на којој су бошњачки и хрватски члан Шефик Џаферовић и Жељко Комшић подржали закључке којима се тражи обустава градње Пељешког моста Комарина - Пељешац, који гради Хрватска, до рјешења проблема изласка БиХ на отворено море.

Те закључке није подржао Додик и да би их оспорио позвао се на виталне националне интересе Републике Српске, иако Република Српска као ентитет с тим дијелом нема ништа.

Добри познаваоци дешавања у БиХ Додиков потез виде као директна подршка Хрватској и лидеру ХДЗ Драгану Човићу са којим је у блиским односима.

Иначе, није први пут да се за Милорада Додика каже да на уштрб Републике Српске понекад заступа и брани хрватске интересе и да има добре и пословне контакте са Хрватима, међу којима је и генерал Чермак. 

Треба подсјетити да је у претходном мандату Додик у више наврата рекао да у Предсједништву БиХ интересе Републике Српске заступа Драган Човић, а не Младен Иванић, који је тада заједно са Човићем сједио у Предсједништву БиХ.

Ћовић који је изгубио трку за хрватског члана у Предсједништву БиХ јавно је рекао да Жељко Комшић не може заступати интересе Хрвата у БиХ.

Да би оспорио став Предсједништва Додику треба подршка двије трећине посланика у НСРС. Та подршка неће бити спорна ако се има у виду да у скупштинској већини поред посланика СНСД, ДНС и СП има и одређен број посланика, које зову у јавности "папцима" који су из опозиционих редова прешли под Додиков "кишобран".

Занимљиво је да су подршку, како је зову, условну најавили и из ПДП, али не сви.

Драшко Станивуковић и Јелена Тривић су изричито против, јер сматрају да Пељешки мост није борба за виталне националне интересе Републике Српске.

По њима ту нема националних интереса Срба, него су преовладали лични интереси појединаца, прије свега Милорада Додика.

Шеф посланичког клуба СДС Миладин Станић је најавио да посланици те странке неће подржати Додиков захтјев јер се не ради о националном интересу Републике Српске него о интересима појединаца, прије свега Додика.

Занимљиво је и упозорење хрватског члана у Предсјендиштву БиХ Жељка Комшића, који позива посланике НСРС да не праве апсурдну ситуацију, јер се могу наћи да о Републици Српској сутра расправља парламент Федерације БиХ.

Сједница Парламента заказана је за 12 часова.

БН ТВ

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

зуx

18.07.2019 08:29

Ко је сад издајник?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

18.07.2019 10:30

Суза ми крену колико Додик брани Хрватску...јадни Хрвати...смрццв

Name

Горан

18.07.2019 10:37

А ста ако нам узму Костајницу???И тад це Миле реци јбг они су у ЕУ...нема везе...који демагог...

Name

Логика

18.07.2019 12:12

Па неце је узети њему.

Name

Гарсоњиер

18.07.2019 08:43

Бурле, када цес сазвати хитну сједницу о развоју привреде у РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политика

18.07.2019 08:48

Политика...к..... Све у политици мозе.. Муслимани изаберу Хрватима цлана председниства.. Додик заступа интересе Хрвата.. Све је могуце... БиХ пропала дрзава..у сваком погледу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хусеин

18.07.2019 09:03

А зар није боље да некад несто преко мора стигне или оде из ове земље (БиХ) а код свих нам је тај пасош наша земља него да идеш некој другој земљи на руку???? Милораде нема логике. Мозда требадне нека лука прекоморски неки саобрацај и да сутра несто оде или доде из Русије Кине .....итд. Ал није теби то битно него да успориш демократију и ВСТузитељство вјерујем ради по твом или таквим као ти .... укратко ТЕШКО НАМА С ВАМА (политицарима)!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија Зечевић

18.07.2019 09:07

Данас ће се видјети да ли има још који папак да је претекао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гавра

18.07.2019 09:10

Овај цовјек је изгубио разум, то везе нема са везом, људи моји ста нам ради??

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

18.07.2019 09:31

БиХ је катастрофално опљачкана и задужена држава са два ентитета, па свачим спекулишу и манипулишу ова три несретна народа до бола у њој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

станко

18.07.2019 09:44

Отиђи Бурле и на дан домовинске захвалности да са Човићем прославиш Олују и протјеривање 250 хиљада Срба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Занимљиво

18.07.2019 09:50

Свјез дасак на Балкану и једини глас разума, а против дрзаве и градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови Град

18.07.2019 09:58

Милораде Додику, власниче Републике Српске д.о.о. издао си и заборавио већ један град.... Управо овим и оваквим потезима си нас убио и раселио.... Гдје је расправа у НСРС о нуклеарном отпаду у Двору? Гдје је потезање овог питања на Предсједништву БиХ, гдје су међународне тужбе и притисци на твоје пријатеље Хрвате да макну ту смрт са наше границе? Какав си ти злочинац према свом народу, па то је ненормално. Да човјек толико мрзи свој народ, то је невиђено.... Па што ће ти толики милиони, милијарде, нећеш то са собом моћи понијети кад ти дође судњи дан.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херц

18.07.2019 10:39

Па он увијек пјева о Двору.... Ону пјесму ДВОР ДАЛЕКО А ЈА ОКАСНИО..

Name

сјецања

18.07.2019 10:25

колико се јецам (мозда гријеим) Додик је улазеви у Предссједниство рекао да це покренути питање Пељског моста тј. да це поднијети (подрзати евентуалну) тузбу против Хрватске....да це покренути питање одлагања нуклеарног отпада....и јос несто....Све то Миле преко ноци заборавио. Миле, само гурај напред...на крају пута цекају амери па ти види како цес с њима. Залосно сто це народ то да испаста...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снсд

18.07.2019 10:39

Додик ће уместо заставе Републике Српске носити заставу Хрвацке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

18.07.2019 10:42

Народна скупстина расправља о интересу срба на овој скупстини јер обустављањем изградње Пељеског моста би услиједиле реципроцне мјере Хрватске према Републици Српској зато сто би Хрватска обуставила изградњу моста на Сави у Градисци. Јасно као дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

19.07.2019 01:38

Иовако ионако од тога нема ниста, ако се остала два цлана Предсједниства буне.

Name

Бурле Је Мало Побрко Лонцицр

18.07.2019 11:03

казе да Хрватска на својој територији има право да ради ста хоце и гради ста хоце,онда је споменуо Трбовску гору,тамо некад зивјели Срби има их и сад,то је пограницно подруцје и трује његов ентитет који тој Хрватској овом одлуком даје за право да их потрује нуклеарним отпадом. Након тога све су прице излисне,оваква стетоцина се није родила,добице неку банку испод стола од кладионицара и велико хвала Интеграл инзињерингу сто це помоци у изградњи Хрватске а за то је цијена ситница,оно мало србског зивља це да изабере дал да их сатре радијација ил да посто имају Хрватске пасосе оду до Ирске и других дестинација којима треба радне снаге. Ово је инаце преседан и бојим се да це сада кад год РС потегне неко питање на прецједниству Миле бити прегласан тако да це то да донесе додатну стету. Али кога брига он најбоље зна ста је цији национални интерес и колико исти коста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.07.2019 11:09

Хваљен Исус, Милораде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

18.07.2019 13:15

Народни посланици, "ПРАВИ"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВОРНИК

18.07.2019 14:58

Ето и Зворник има католика Колета, и рођени га се брат стиди.А све му је Васке у животу дао и створио, пусо му остало.

ОДГОВОРИТЕ