NSRS odlučuje o interesu Hrvata

Dobri poznavaoci dešavanja u BiH Dodikov potez vide kao direktna podrška Hrvatskoj i lideru HDZ Draganu Čoviću.

Republika Srpska 18.07.2019 | 10:24
NSRS odlučuje o interesu Hrvata
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) biće održana danas u Banjoj Luci tokom koje poslanici treba da se izjasne o stav predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u vezi Pelješkog mosta da je to "veoma štetno po vitane nacionalne interese Republike Srpske.

Do posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske je došlo nakon sjednice Predsjedništva BiH na kojoj su bošnjački i hrvatski član Šefik Džaferović i Željko Komšić podržali zaključke kojima se traži obustava gradnje Pelješkog mosta Komarina - Pelješac, koji gradi Hrvatska, do rješenja problema izlaska BiH na otvoreno more.

Te zaključke nije podržao Dodik i da bi ih osporio pozvao se na vitalne nacionalne interese Republike Srpske, iako Republika Srpska kao entitet s tim dijelom nema ništa.

Dobri poznavaoci dešavanja u BiH Dodikov potez vide kao direktna podrška Hrvatskoj i lideru HDZ Draganu Čoviću sa kojim je u bliskim odnosima.

Inače, nije prvi put da se za Milorada Dodika kaže da na uštrb Republike Srpske ponekad zastupa i brani hrvatske interese i da ima dobre i poslovne kontakte sa Hrvatima, među kojima je i general Čermak. 

Treba podsjetiti da je u prethodnom mandatu Dodik u više navrata rekao da u Predsjedništvu BiH interese Republike Srpske zastupa Dragan Čović, a ne Mladen Ivanić, koji je tada zajedno sa Čovićem sjedio u Predsjedništvu BiH.

Ćović koji je izgubio trku za hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH javno je rekao da Željko Komšić ne može zastupati interese Hrvata u BiH.

Da bi osporio stav Predsjedništva Dodiku treba podrška dvije trećine poslanika u NSRS. Ta podrška neće biti sporna ako se ima u vidu da u skupštinskoj većini pored poslanika SNSD, DNS i SP ima i određen broj poslanika, koje zovu u javnosti "papcima" koji su iz opozicionih redova prešli pod Dodikov "kišobran".

Zanimljivo je da su podršku, kako je zovu, uslovnu najavili i iz PDP, ali ne svi.

Draško Stanivuković i Jelena Trivić su izričito protiv, jer smatraju da Pelješki most nije borba za vitalne nacionalne interese Republike Srpske.

Po njima tu nema nacionalnih interesa Srba, nego su preovladali lični interesi pojedinaca, prije svega Milorada Dodika.

Šef poslaničkog kluba SDS Miladin Stanić je najavio da poslanici te stranke neće podržati Dodikov zahtjev jer se ne radi o nacionalnom interesu Republike Srpske nego o interesima pojedinaca, prije svega Dodika.

Zanimljivo je i upozorenje hrvatskog člana u Predsjendištvu BiH Željka Komšića, koji poziva poslanike NSRS da ne prave apsurdnu situaciju, jer se mogu naći da o Republici Srpskoj sutra raspravlja parlament Federacije BiH.

Sjednica Parlamenta zakazana je za 12 časova.

BN TV

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

zux

18.07.2019 08:29

Ko je sad izdajnik?!

ODGOVORITE
Name

Dejan

18.07.2019 10:30

Suza mi krenu koliko Dodik brani Hrvatsku...jadni Hrvati...smrccv

Name

Goran

18.07.2019 10:37

A sta ako nam uzmu Kostajnicu???I tad ce Mile reci jbg oni su u EU...nema veze...koji demagog...

Name

Logika

18.07.2019 12:12

Pa nece je uzeti njemu.

Name

Garsonjier

18.07.2019 08:43

Burle, kada ces sazvati hitnu sjednicu o razvoju privrede u RS?

ODGOVORITE
Name

Politika

18.07.2019 08:48

Politika...k..... Sve u politici moze.. Muslimani izaberu Hrvatima clana predsednistva.. Dodik zastupa interese Hrvata.. Sve je moguce... BiH propala drzava..u svakom pogledu..

ODGOVORITE
Name

Husein

18.07.2019 09:03

A zar nije bolje da nekad nesto preko mora stigne ili ode iz ove zemlje (BiH) a kod svih nam je taj pasoš naša zemlja nego da ideš nekoj drugoj zemlji na ruku???? Milorade nema logike. Mozda trebadne neka luka prekomorski neki saobracaj i da sutra nesto ode ili dode iz Rusije Kine .....itd. Al nije tebi to bitno nego da usporiš demokratiju i VSTuziteljstvo vjerujem radi po tvom ili takvim kao ti .... ukratko TEŠKO NAMA S VAMA (politicarima)!

ODGOVORITE
Name

Ilija Zečević

18.07.2019 09:07

Danas će se vidjeti da li ima još koji papak da je pretekao.

ODGOVORITE
Name

Gavra

18.07.2019 09:10

Ovaj covjek je izgubio razum, to veze nema sa vezom, ljudi moji sta nam radi??

ODGOVORITE
Name

BL

18.07.2019 09:31

BiH je katastrofalno opljačkana i zadužena država sa dva entiteta, pa svačim spekulišu i manipulišu ova tri nesretna naroda do bola u njoj.

ODGOVORITE
Name

stanko

18.07.2019 09:44

Otiđi Burle i na dan domovinske zahvalnosti da sa Čovićem proslaviš Oluju i protjerivanje 250 hiljada Srba

ODGOVORITE
Name

Zanimljivo

18.07.2019 09:50

Svjez dasak na Balkanu i jedini glas razuma, a protiv drzave i gradjana.

ODGOVORITE
Name

Novi Grad

18.07.2019 09:58

Milorade Dodiku, vlasniče Republike Srpske d.o.o. izdao si i zaboravio već jedan grad.... Upravo ovim i ovakvim potezima si nas ubio i raselio.... Gdje je rasprava u NSRS o nuklearnom otpadu u Dvoru? Gdje je potezanje ovog pitanja na Predsjedništvu BiH, gdje su međunarodne tužbe i pritisci na tvoje prijatelje Hrvate da maknu tu smrt sa naše granice? Kakav si ti zločinac prema svom narodu, pa to je nenormalno. Da čovjek toliko mrzi svoj narod, to je neviđeno.... Pa što će ti toliki milioni, milijarde, nećeš to sa sobom moći ponijeti kad ti dođe sudnji dan.....

ODGOVORITE
Name

Herc

18.07.2019 10:39

Pa on uvijek pjeva o Dvoru.... Onu pjesmu DVOR DALEKO A JA OKASNIO..

Name

sjecanja

18.07.2019 10:25

koliko se jecam (mozda grijeim) Dodik je ulazevi u Predssjednistvo rekao da ce pokrenuti pitanje Peljskog mosta tj. da ce podnijeti (podrzati eventualnu) tuzbu protiv Hrvatske....da ce pokrenuti pitanje odlaganja nuklearnog otpada....i jos nesto....Sve to Mile preko noci zaboravio. Mile, samo guraj napred...na kraju puta cekaju ameri pa ti vidi kako ces s njima. Zalosno sto ce narod to da ispasta...

ODGOVORITE
Name

Snsd

18.07.2019 10:39

Dodik će umesto zastave Republike Srpske nositi zastavu Hrvacke

ODGOVORITE
Name

Milan

18.07.2019 10:42

Narodna skupstina raspravlja o interesu srba na ovoj skupstini jer obustavljanjem izgradnje Peljeskog mosta bi uslijedile reciprocne mjere Hrvatske prema Republici Srpskoj zato sto bi Hrvatska obustavila izgradnju mosta na Savi u Gradisci. Jasno kao dan.

ODGOVORITE
Name

Direkt

19.07.2019 01:38

Iovako ionako od toga nema nista, ako se ostala dva clana Predsjednistva bune.

Name

Burle Je Malo Pobrko Loncicr

18.07.2019 11:03

kaze da Hrvatska na svojoj teritoriji ima pravo da radi sta hoce i gradi sta hoce,onda je spomenuo Trbovsku goru,tamo nekad zivjeli Srbi ima ih i sad,to je pogranicno podrucje i truje njegov entitet koji toj Hrvatskoj ovom odlukom daje za pravo da ih potruje nuklearnim otpadom. Nakon toga sve su price izlisne,ovakva stetocina se nije rodila,dobice neku banku ispod stola od kladionicara i veliko hvala Integral inzinjeringu sto ce pomoci u izgradnji Hrvatske a za to je cijena sitnica,ono malo srbskog zivlja ce da izabere dal da ih satre radijacija il da posto imaju Hrvatske pasose odu do Irske i drugih destinacija kojima treba radne snage. Ovo je inace presedan i bojim se da ce sada kad god RS potegne neko pitanje na precjednistvu Mile biti preglasan tako da ce to da donese dodatnu stetu. Ali koga briga on najbolje zna sta je ciji nacionalni interes i koliko isti kosta

ODGOVORITE
Name

Direkt

18.07.2019 11:09

Hvaljen Isus, Milorade!

ODGOVORITE
Name

Bravo

18.07.2019 13:15

Narodni poslanici, "PRAVI"!

ODGOVORITE
Name

ZVORNIK

18.07.2019 14:58

Eto i Zvornik ima katolika Koleta, i rođeni ga se brat stidi.A sve mu je Vaske u životu dao i stvorio, puso mu ostalo.

ODGOVORITE