Прича: Ћераћемо се још...!

“Све може бити, сем да се нећемо ћерати. Ово што смо се ћерали, само је уводно ћерање. Предговор главном ћерању”. . .

Тенис 15.07.2019 | 23:40
Прича: Ћераћемо се још...!
Иде Новак ка мрежи и смешка се. Једина емоција коју смо видели током целог меча. Креће да грицне траву, смешка се пола слатко, пола кисело, намигује. Потом следи снажно ударање руком о груди, пркосан стисак зуба и порука кој није изговорена, али је била јасна - “Ћераћемо се још, мајсторе! Ћераћемо се…”.

Федерер има 37, (за још неки дан 38 година) и 20 гренд слем титула. Новак је сада на 16 титула у својој 32. години. Рафаел Надал са 33 године има 18 највећих рецки. И колико год и штагод они урадили на осталим турнирима, а података и параметара је милион, некако се упорно број освојених  гренд слемова узима као главни за избор најбољег икада.

Па када је већ тако…

Трка је у троје. Међутим, понеки подаци би могли да кажу да заправо имамо трку Новака и Роџера и да је она у ствари  у првом плану (барем тренутно), а да Надал губи корак, мада би и он као и Новак требало да има више времена за освајање нових трофеја од Федерера коме песак цури у пешчаном сату.

Да бисмо разумели целокупан ток надметања, вратимо се у 2015. и 2016. годину. Новак успева да веже четири гренд слема и закључно са Ролан Гаросом прави чувени “Новак слем”. Међутим, од тог  момента креће сушна сезона за њега, повреда, операција, много  мука, па су многи  помислили да је то-то што се њега тиче. Од Париза 2016. до Вимблдона прошле године Ђоковић није успео да освоји ниједан једини гренд слем.

А у међувремену је Федерер  освојио три гренд слем титуле - две у Аустралији и једну на Вимблдону. Побегао је био прилично и деловало је да је зацементирао историјски број један.

Међутим… Од Вимблдона прошле године до овога данас Новак је освојио четири гренд слема од укупно пет који су се играли! Најбољи је на свету у овом  моменту. Освојио је Вимблдон у надљудском стилу, влада тенисом, први је на АТП листи - ако је то уопште битно. У налету  је, делује да држи конце, посветио се максимално гренд слем турнирима и на њих бацио сав акценат што је и истакао пар пута. И то се види. То му је сада највећа мотивација и највећи циљ. Да их престигне.

Пре свега  - Њега.

Роџер бежи четири титуле, Надал две. Чини се да је једино Роланд Гарос мирна лука за Надала, а да на осталим турнирима скоро да не може против Новака. Од осам последњих освојених гренд слемова Надалашест пута је Париз у питању и два пута УС Опен. Нема ту разноликост и “набија” цифру укупних највећих трофеја уз помоћ шљаке (12 титула на Гаросу), на Аустралијан Опену је славио само једном, 2009. године, на Вимблдону два пута, на УС Опену три.

Роџеру су у увој фази његове каријере највеће шансе даване управо на Вимблдону, а ни на свом омиљеном турниру за који има савршену игру (бруталан сервис и волеје) није  успео да сломи Несаломивог. Тако да од данас Новака слободно  можемо сматрати фаворитом на свим гренд слемовима осим у Паризу. То му отвара далеко већи опсег шанси за освајање нових турнира. Аустралију је одувек доминирао, Ролан Гарос је Рафин, сада је Ђоковић  узео и други Вимблдон заредом, а и на предстојећем УС Опену брани титулу. Дакле, на три од четири турнира држи све у својим рукама. Где ћете већи адут у овој трци у којој се рачунају управо  та четири турнира.

Зато је јучерашњи тријумф био превелики корак унапред. Јер, да је изгубио разлика између њега и Роџера би била шест титула, а овако је четири.

И ту долазимо можда и до кључне тачке када је ова борба у питању и до тачке која ће пресудити, а то је дуговечност. Федерер је играч који игра јако елегантно и не троши се превише зато оволико и траје. Са таквим стилом је дошао у ситуацију да практично у 38. годињи игра финале Вимблдона што је домаћи задатак за Новака и Рафу.

Њих двојица се много више кидају, имају такав стил, више се троше, посебно Надал. Зато остаје  само да видимо када ће Роџер окачити рекет о клин (неће скорије, најавио већ неке турнире за следећу сезону), а потом и преостала двојица. Од осталих млађих играча нико не може да им приђе, поменута тројка је узела све гренд слемове у 2017, 2018, а ево сада и у 2019. Они дрмају и тако ће бити докле год играју, барем тако делује.

Надалу је физичка спремна мало битнија од Новака и ту би наш тенисер требало да има благу предност када уђу у још озбиљније године. Такође, познато је какву исхрану користи Новак што се и научно доказало као веома важно за дуговечност и виталност и у наредним годинама би то требало да “наплати”. Повреде су нешто што је немогуће предвидети, па само остаје да се надамо да ће бити здрави и орни да нас увесељавају. Још мало па готово. Нама у Србији остаје да се надамо да ће Ђоковић играти барем колико и Федерер, мада га и овако стиже иако је, и то не мало, млађи.

Сама изјава Ђоковића од синоћ говори у прилог томе да он планира да игра још дуго и не намерава да стане. Има још много тениса испред њега, као и Рафе који је незнатно старији.

“Федерер ме инспирише и надам се да ћу и ја са 37 година тако добро играти тенис”, рекао је Новак и тако пред целим светом послао јасну поруку и Надалу и Федереру - ни близу ово није готово - ћераћемо се!

Или што би рекао академик Матија Бећковић:

“Ћераћемо се још
Све може бити
Сем да се нећемо ћерати

Ово што смо се ћерали,
Само је уводно ћерање,
Предговор главном ћерању

Све има свој крај
Сем ћерања

И нико се није ћерао толико
Да се није могао ћерати више

И колико се год ћерао
Није до краја доћерао

На младима ћерање остаје
Ћераћемо се још!”

Извор: моззартспорт

Фото Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар