Priča: Ćeraćemo se još...!

“Sve može biti, sem da se nećemo ćerati. Ovo što smo se ćerali, samo je uvodno ćeranje. Predgovor glavnom ćeranju”. . .

Tenis 15.07.2019 | 23:40
Priča: Ćeraćemo se još...!
Ide Novak ka mreži i smeška se. Jedina emocija koju smo videli tokom celog meča. Kreće da gricne travu, smeška se pola slatko, pola kiselo, namiguje. Potom sledi snažno udaranje rukom o grudi, prkosan stisak zuba i poruka koj nije izgovorena, ali je bila jasna - “Ćeraćemo se još, majstore! Ćeraćemo se…”.

Federer ima 37, (za još neki dan 38 godina) i 20 grend slem titula. Novak je sada na 16 titula u svojoj 32. godini. Rafael Nadal sa 33 godine ima 18 najvećih recki. I koliko god i štagod oni uradili na ostalim turnirima, a podataka i parametara je milion, nekako se uporno broj osvojenih  grend slemova uzima kao glavni za izbor najboljeg ikada.

Pa kada je već tako…

Trka je u troje. Međutim, poneki podaci bi mogli da kažu da zapravo imamo trku Novaka i Rodžera i da je ona u stvari  u prvom planu (barem trenutno), a da Nadal gubi korak, mada bi i on kao i Novak trebalo da ima više vremena za osvajanje novih trofeja od Federera kome pesak curi u peščanom satu.

Da bismo razumeli celokupan tok nadmetanja, vratimo se u 2015. i 2016. godinu. Novak uspeva da veže četiri grend slema i zaključno sa Rolan Garosom pravi čuveni “Novak slem”. Međutim, od tog  momenta kreće sušna sezona za njega, povreda, operacija, mnogo  muka, pa su mnogi  pomislili da je to-to što se njega tiče. Od Pariza 2016. do Vimbldona prošle godine Đoković nije uspeo da osvoji nijedan jedini grend slem.

A u međuvremenu je Federer  osvojio tri grend slem titule - dve u Australiji i jednu na Vimbldonu. Pobegao je bio prilično i delovalo je da je zacementirao istorijski broj jedan.

Međutim… Od Vimbldona prošle godine do ovoga danas Novak je osvojio četiri grend slema od ukupno pet koji su se igrali! Najbolji je na svetu u ovom  momentu. Osvojio je Vimbldon u nadljudskom stilu, vlada tenisom, prvi je na ATP listi - ako je to uopšte bitno. U naletu  je, deluje da drži konce, posvetio se maksimalno grend slem turnirima i na njih bacio sav akcenat što je i istakao par puta. I to se vidi. To mu je sada najveća motivacija i najveći cilj. Da ih prestigne.

Pre svega  - Njega.

Rodžer beži četiri titule, Nadal dve. Čini se da je jedino Roland Garos mirna luka za Nadala, a da na ostalim turnirima skoro da ne može protiv Novaka. Od osam poslednjih osvojenih grend slemova Nadalašest puta je Pariz u pitanju i dva puta US Open. Nema tu raznolikost i “nabija” cifru ukupnih najvećih trofeja uz pomoć šljake (12 titula na Garosu), na Australijan Openu je slavio samo jednom, 2009. godine, na Vimbldonu dva puta, na US Openu tri.

Rodžeru su u uvoj fazi njegove karijere najveće šanse davane upravo na Vimbldonu, a ni na svom omiljenom turniru za koji ima savršenu igru (brutalan servis i voleje) nije  uspeo da slomi Nesalomivog. Tako da od danas Novaka slobodno  možemo smatrati favoritom na svim grend slemovima osim u Parizu. To mu otvara daleko veći opseg šansi za osvajanje novih turnira. Australiju je oduvek dominirao, Rolan Garos je Rafin, sada je Đoković  uzeo i drugi Vimbldon zaredom, a i na predstojećem US Openu brani titulu. Dakle, na tri od četiri turnira drži sve u svojim rukama. Gde ćete veći adut u ovoj trci u kojoj se računaju upravo  ta četiri turnira.

Zato je jučerašnji trijumf bio preveliki korak unapred. Jer, da je izgubio razlika između njega i Rodžera bi bila šest titula, a ovako je četiri.

I tu dolazimo možda i do ključne tačke kada je ova borba u pitanju i do tačke koja će presuditi, a to je dugovečnost. Federer je igrač koji igra jako elegantno i ne troši se previše zato ovoliko i traje. Sa takvim stilom je došao u situaciju da praktično u 38. godinji igra finale Vimbldona što je domaći zadatak za Novaka i Rafu.

Njih dvojica se mnogo više kidaju, imaju takav stil, više se troše, posebno Nadal. Zato ostaje  samo da vidimo kada će Rodžer okačiti reket o klin (neće skorije, najavio već neke turnire za sledeću sezonu), a potom i preostala dvojica. Od ostalih mlađih igrača niko ne može da im priđe, pomenuta trojka je uzela sve grend slemove u 2017, 2018, a evo sada i u 2019. Oni drmaju i tako će biti dokle god igraju, barem tako deluje.

Nadalu je fizička spremna malo bitnija od Novaka i tu bi naš teniser trebalo da ima blagu prednost kada uđu u još ozbiljnije godine. Takođe, poznato je kakvu ishranu koristi Novak što se i naučno dokazalo kao veoma važno za dugovečnost i vitalnost i u narednim godinama bi to trebalo da “naplati”. Povrede su nešto što je nemoguće predvideti, pa samo ostaje da se nadamo da će biti zdravi i orni da nas uveseljavaju. Još malo pa gotovo. Nama u Srbiji ostaje da se nadamo da će Đoković igrati barem koliko i Federer, mada ga i ovako stiže iako je, i to ne malo, mlađi.

Sama izjava Đokovića od sinoć govori u prilog tome da on planira da igra još dugo i ne namerava da stane. Ima još mnogo tenisa ispred njega, kao i Rafe koji je neznatno stariji.

“Federer me inspiriše i nadam se da ću i ja sa 37 godina tako dobro igrati tenis”, rekao je Novak i tako pred celim svetom poslao jasnu poruku i Nadalu i Federeru - ni blizu ovo nije gotovo - ćeraćemo se!

Ili što bi rekao akademik Matija Bećković:

“Ćeraćemo se još
Sve može biti
Sem da se nećemo ćerati

Ovo što smo se ćerali,
Samo je uvodno ćeranje,
Predgovor glavnom ćeranju

Sve ima svoj kraj
Sem ćeranja

I niko se nije ćerao toliko
Da se nije mogao ćerati više

I koliko se god ćerao
Nije do kraja doćerao

Na mladima ćeranje ostaje
Ćeraćemo se još!”

Izvor: mozzartsport

Foto Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar