КАН: Марезова бомба одвела Алжир у финале!

А тамо га чекају Сенегалци. . .  Мане је већ чекао, Марез закуцао финале у 95. минуту! У петак у 21 је финале Афричког купа нација, у ком ће се састати дебитант, Сенегал и шампион из 1990. године, Алжир.

Фудбал 15.07.2019 | 14:58
КАН: Марезова бомба одвела Алжир у финале!
У финалу Афричког купа нација гледаћемо репризу утакмице другог кола групе Ц, Алжир - Сенегал. Алжирци су тада славили са 1:0, а синоћ су захваљујући свом најбољем играћу и првој звезди - Ријаду Марезу, успели да изборе нови окршај са Сенегалцима, овога пута у борби за највреднији афрички трофеј - 2:1. 

У сусрету доста квалитетнијем од првог полуфинала врхунац драме збио се у петом минуту судијске надокнаде. Након пречке Бенасера, затим одличног продора, али без завршнице поменутог Мареза, арбитар Гасама досудио је прекршај на 16 метара. Свима је било јасно да је то последња шанса да се нешто промени. Гол води Алжир у финале, промашај или одбрана Акпеија меч у продужетке. Голман Нигерије није имао баш превише "поверења" у свој живи зид. Уместо да боље покрије свој угао, одлучио је да стане више на средину гола, Марез је то врло лепо увидео и гађао неодбрањиво. 

Био је то погодак који је Алжир одвео у прво финале овог турнира још од 1990. године, када су у борби за трофеј тукли управо Нигерију. 

Занимљиво да су и један и други селектор пројектовали продужетке. То се јасно може закључити по изменама. Нигеријицу су направили само једну, Алжирци ниједну. 

Алжир је до предности дошао аутоголом Трост-Еконга у финишу првог дела. Играо се 40. минуту. Ријад Марезје пробио по боку, центрирао, а лопта се од главе Еконга одбила у мрежу. Нешто бољу игру у пољу и више опасних акција Нигеријци су материјализовали средином другог дела. Поново пенал, трећи у полуфиналним утакмицама (два су свирана на сусрету Тунис - Сенегал и оба промашена), само што је Одион Игало био прецизан. 

Сви су тог тренутка видели нове продужетке, поготово јер су оба селектора одлучила да не ризикују превише, међутим пресудиће индивидуално знање везисте Манчестер Ситија, коме је тај гол у 95. минуту био трећи на шампионату...

Ријад Марез закуцао је у 95. минуту лопту у голманов угао страховитим ударцем из слободног ударца и одвео Алжир право у финале Афричког купа нација, у којем ће ривал "пустињским лисицама" бити дебитант у борби за злато, Сенегал.

Раније у недељу, у првом полуфиналу завршног турнира у Египту, Сенегалци су до првог финала у историји стигли неспретним аутоголом штопера Дилана Брона у 100. минуту продужетка, којем је "кумовао" голман Муез Хасен.

Он није успео да укроти оштар центаршут, већ је напуцао штопера Гента у главу и "асистирао" му за коначних:

Сенегал - Тунис 1:0, 0:0 (0:0) на готово крцатом стадиону у "Каиру".

Хасен се претходно нашао у улози јунака, јер је у 81. минуту зауставио ударац Анрија Савијеа са беле тачке и тако одговорио колеги Алфреду Гомису, који је у 73. минуту ухватио "живу лопту" после стидљивог шута Ферџанија Сасија са удаљености од 11 метара.

Први пенал досуђен је због играња руком, други због фаула који је потврдио ВАР, а једини погодак био, заправо, комичан аутогол у акцији у којој је 24-годишњи Брон послужио као "скретничар".

На истом месту, али у термину од 21 час, шоу је отворио аутогол Вилијама Трост-Еконга у 40. минуту, после соло акције Мареза и веома јаког центаршута "никоме", који је заправо напуцао штопера Нигерије и завршио у мрежи. 

Слично као у првом полуфиналном дуелу, пенал за Нигерију досуђен је у 72. минуту после играња руком којим је изблокиран опасан ударац упућен у оквир гола, али Акпеи тада није успео да заустави сталожен шут Одиона Игалоа, па је драма требало да уђе у још једне продужетке, но…

Када су сви на стадиону очекивали нови "бонус" од пола часа фудбала - догодио се Марез.

Ас Манчестер ситија маестрално је извео ударац са 20-ак метара удаљености, уместо да гађа преко "живог зида" он се одлучио за шут "пуном снагом" у голманов угао, што је био пун погодак. Ухватио је Акпеија у раскораку и одвео Алжир у прво АКН финале од 1990. године када су "лисице" освојиле и једину титулу првака "Црног континента":

Алжир - Нигерија 2:1 (1:0)!

Тунису и Нигерији остаје утеха у борби за бронзу у среду од 21, док ће се Алжир и Сенегал састати у петак у истом термину у борби за злато.

Резултати полуфинала:

недеља

Сенегал - Тунис 1:0, 0:0 (0:0)
/Брон аг 100/

Алжир - Нигерија 2:1 (1:0)
/Трост-Еконг 40, Марез 90+5 - Игало пен 72/

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар