KAN: Marezova bomba odvela Alžir u finale!

A tamo ga čekaju Senegalci. . .  Mane je već čekao, Marez zakucao finale u 95. minutu! U petak u 21 je finale Afričkog kupa nacija, u kom će se sastati debitant, Senegal i šampion iz 1990. godine, Alžir.

Fudbal 15.07.2019 | 14:58
KAN: Marezova bomba odvela Alžir u finale!
U finalu Afričkog kupa nacija gledaćemo reprizu utakmice drugog kola grupe C, Alžir - Senegal. Alžirci su tada slavili sa 1:0, a sinoć su zahvaljujući svom najboljem igraću i prvoj zvezdi - Rijadu Marezu, uspeli da izbore novi okršaj sa Senegalcima, ovoga puta u borbi za najvredniji afrički trofej - 2:1. 

U susretu dosta kvalitetnijem od prvog polufinala vrhunac drame zbio se u petom minutu sudijske nadoknade. Nakon prečke Benasera, zatim odličnog prodora, ali bez završnice pomenutog Mareza, arbitar Gasama dosudio je prekršaj na 16 metara. Svima je bilo jasno da je to poslednja šansa da se nešto promeni. Gol vodi Alžir u finale, promašaj ili odbrana Akpeija meč u produžetke. Golman Nigerije nije imao baš previše "poverenja" u svoj živi zid. Umesto da bolje pokrije svoj ugao, odlučio je da stane više na sredinu gola, Marez je to vrlo lepo uvideo i gađao neodbranjivo. 

Bio je to pogodak koji je Alžir odveo u prvo finale ovog turnira još od 1990. godine, kada su u borbi za trofej tukli upravo Nigeriju. 

Zanimljivo da su i jedan i drugi selektor projektovali produžetke. To se jasno može zaključiti po izmenama. Nigerijicu su napravili samo jednu, Alžirci nijednu. 

Alžir je do prednosti došao autogolom Trost-Ekonga u finišu prvog dela. Igrao se 40. minutu. Rijad Marezje probio po boku, centrirao, a lopta se od glave Ekonga odbila u mrežu. Nešto bolju igru u polju i više opasnih akcija Nigerijci su materijalizovali sredinom drugog dela. Ponovo penal, treći u polufinalnim utakmicama (dva su svirana na susretu Tunis - Senegal i oba promašena), samo što je Odion Igalo bio precizan. 

Svi su tog trenutka videli nove produžetke, pogotovo jer su oba selektora odlučila da ne rizikuju previše, međutim presudiće individualno znanje veziste Mančester Sitija, kome je taj gol u 95. minutu bio treći na šampionatu...

Rijad Marez zakucao je u 95. minutu loptu u golmanov ugao strahovitim udarcem iz slobodnog udarca i odveo Alžir pravo u finale Afričkog kupa nacija, u kojem će rival "pustinjskim lisicama" biti debitant u borbi za zlato, Senegal.

Ranije u nedelju, u prvom polufinalu završnog turnira u Egiptu, Senegalci su do prvog finala u istoriji stigli nespretnim autogolom štopera Dilana Brona u 100. minutu produžetka, kojem je "kumovao" golman Muez Hasen.

On nije uspeo da ukroti oštar centaršut, već je napucao štopera Genta u glavu i "asistirao" mu za konačnih:

Senegal - Tunis 1:0, 0:0 (0:0) na gotovo krcatom stadionu u "Kairu".

Hasen se prethodno našao u ulozi junaka, jer je u 81. minutu zaustavio udarac Anrija Savijea sa bele tačke i tako odgovorio kolegi Alfredu Gomisu, koji je u 73. minutu uhvatio "živu loptu" posle stidljivog šuta Ferdžanija Sasija sa udaljenosti od 11 metara.

Prvi penal dosuđen je zbog igranja rukom, drugi zbog faula koji je potvrdio VAR, a jedini pogodak bio, zapravo, komičan autogol u akciji u kojoj je 24-godišnji Bron poslužio kao "skretničar".

Na istom mestu, ali u terminu od 21 čas, šou je otvorio autogol Vilijama Trost-Ekonga u 40. minutu, posle solo akcije Mareza i veoma jakog centaršuta "nikome", koji je zapravo napucao štopera Nigerije i završio u mreži. 

Slično kao u prvom polufinalnom duelu, penal za Nigeriju dosuđen je u 72. minutu posle igranja rukom kojim je izblokiran opasan udarac upućen u okvir gola, ali Akpei tada nije uspeo da zaustavi staložen šut Odiona Igaloa, pa je drama trebalo da uđe u još jedne produžetke, no…

Kada su svi na stadionu očekivali novi "bonus" od pola časa fudbala - dogodio se Marez.

As Mančester sitija maestralno je izveo udarac sa 20-ak metara udaljenosti, umesto da gađa preko "živog zida" on se odlučio za šut "punom snagom" u golmanov ugao, što je bio pun pogodak. Uhvatio je Akpeija u raskoraku i odveo Alžir u prvo AKN finale od 1990. godine kada su "lisice" osvojile i jedinu titulu prvaka "Crnog kontinenta":

Alžir - Nigerija 2:1 (1:0)!

Tunisu i Nigeriji ostaje uteha u borbi za bronzu u sredu od 21, dok će se Alžir i Senegal sastati u petak u istom terminu u borbi za zlato.

Rezultati polufinala:

nedelja

Senegal - Tunis 1:0, 0:0 (0:0)
/Bron ag 100/

Alžir - Nigerija 2:1 (1:0)
/Trost-Ekong 40, Marez 90+5 - Igalo pen 72/

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar