Ово нисте знали о Ожеговићу! Занимљиво је...

Искуства Огњена Ожеговића са Јиргеном Клопом и Руи Коштом. . .  Како су га звали у Немачкој и зашто је Војводина одбила да га прода Бенфики?

Фудбал 13.07.2019 | 22:30
Ово нисте знали о Ожеговићу! Занимљиво је...
Две странице професионалне каријере на истоку. Опробао се у Кини и у Русији, а мало је недостајало да Огњен Ожеговић биографију обогати играњем за два врхунска западноевропска клуба.

Доста тога се зна о нападачу Партизана. Да је професионалну каријеру почео у Црвеној звезди, да је пре Хумске променио осам суперлигашких тимова, да је освајач златне медаље на Првенству Европе за омладинце 2014. у Литванији, међутим, ретко кад је 25-годишњи шпиц причао како је могао да заврши на тотално другим дестинацијама: у фудбалски уређенијим земљама, клубовима елитног ранга, Борусији из Дортмунда и Бенфики.

Није шала, стварно је могло да се деси да момак из Градишке игра Бундеслигу или португалску Примериу. Зашто није, открио је у разговору МОЗЗАРТ Спорту.

„Година је 2010, излазио сам из генерације омладинаца Црвене звезде, био на прекретници да ли да потпишем професионални уговор, кад се појавила опција да одем у Борусију. Тадашњи спортски директор Дортмунда је, после контакта са мојим тадашњим заступницима, сазнао да могу да дођем као слободан играч. На позив Немаца сам отишао, али је проблем био што као малолетник нисам могао да добијем радну дозволу“, сећа се Ожеговић.

Како то обично бива, у сличним ситуацијама, постојала је опција да се сачека шест месеци, па да клуб уреди селидбу Огњенових родитеља у Дортмунд и тако утаба пут потпису фудбалера за ког је заинтересован.

„Прва два месеца сам играо за Б тим Борусије, а наредна три пријатељске утакмице за први тим. Чак сам одрадио четири, пет тренинга под командом Јиргена Клопа, пред утакмице Милионера у Лиги Европе. Клопов дугогодишњи сарадник, Жељко Бувач је доста времена проводио са мном, као саветник првог тренера Б екипе“.

Био је то период кад је Клоп формирао екипу која је збацила Бајерн са трона, играла спектакуларан фудбал, са Гецеом, Гроскројцом, Левандовским, Сахином, Кагавом, али...

„Мени се највише свиђао Лукас Бариос. Само сам у њега гледао, остајао сам после тренинга да посматрам његове кретње, па су ме звали “Клајне Лукас” (Мали Лукас). У Б тиму је, од познатијих играча, био десни бек Патрик Овомојела, као и Данијел Гинцек, садашњи првотимац Волфзбурга… Лепо искуство, ваља доживети Вестфален и популарни Жути зид. Дошао је летњи прелазни рок, нисам могао да добијем радну дозволу, папири су се испоставили као непремостива препрека, иако ме је Борусија све време хтела. Није ми се дало да останем, вратио сам се у Црвену звезду и потписао професионални уговор“.

Уследило је играње на маргинама првог тима црвено-белих, позајмице Банату и Вождовцу, прелазак у Рад, доказивање у Јагодини и Борцу, а онда експлозија у дресу Војводине, лета 2015. Августа те године тражила га је Бенфика.

„Једина информација којом сам располагао јесте да ме жели велики клуб и да ће доћи да ме гледа у реваншу са Сампдоријом, у квалификацијама за Лигу Европе. Нису ми открили ко је у питању. Најпре се ништа није десило, али сам на следећој првенственој утакмици постигао гол маказицама против Јавора, гледали су ме и против Партизана кад сам био стрелац, па ми је пред крај прелазног рока речено да дођем у један београдски хотел, где ме, наводно, чекају представници великог клуба. И даље нисам знао ког. Углавном, улазим, кад тамо Руи Кошта. Видим, познат ми човек, међутим, нисам могао одмах да га препознам. Кад смо се упознали схватио сам да ме Бенфика жели и да је послала спортског директора по мене“, препричава Ожеговић.

Ни тај посао се није реализовао. Не због Огњена.

„Разлог што до трансфера није дошло је чврст став челника Војводине да не продају ниједног играча док се на заврши реванш са Плзењом. Тад су још Мирко Иванић и Александар Станисављевић имали конкретне понуде да оду у, такође, велике клобове. Новосађани су све три понуде одбили. Португалци су предлагали да одмах кренем са њима или ће тражити другог нападача. Наравно да сам хтео да одем у Бенфику, али Воша није хтела ниједног од нас тројице да пусти. Нажалост, Чеси су нас елиминисали, прелазни рок се завршио, на зиму смо сва тројица напустили клуб, Иванић је отишао у БАТЕ Борисов, Станисављевић у грчки Астерас, ја у кинески Чангунг Јатаији код Славише Стојановића. Мада, сматрам да би било корисније и клубу и нама да нам је изашао у сусрет шест месеци раније“, враћа филм четири године уназад Огњен Ожеговић.

У АРСЕНАЛУ НИСАМ СКЛОЊЕН, БИО САМ ПОВРЕЂЕН

Осим Кине, где је провео шест месеци, Ожеговић је у иностранству играо још за Арсенал из Туле. И то као позајмљен нападач Партизана. Одиграо је лане осам мечева у првенству и три у Купу Русије.

„Јавност баш није упозната детаљно са мојим статусом, писало се да сам склоњен, а то није тачно. У клубу су били презадовољни, међутим, проблем је био што сам први пут у животу имао тешке повреде, руптуре мишића. Прво ми, после Спартака, где сам био стрелац и асистент, пукне предња ложа, опорављао сам се два месеца. Затим сам одрадио зимске припреме, али последњи дан страдио ми је лист и уследила је нова двомесечна пауза. Због тога се нисам наиграо, али Тула је имала одличну сезону, завршила као пета у првенству, изашла у Европу, побеђивала све велике тимове, била би и моја улога значајнија да су ме мимоишле повреде“.

Извор: моззартспорт

ФОТО: ФК Партизан

Коментари / 0

Оставите коментар