WБ - финале: Халеп декласирала катастрофалну Серену!

Румунска тенисерка Симона Халеп је освојила титулу шампионке Вимблдона спектакуларном игром у финалу против Серене Вилијамс! ПРВА Румунка на трону: За 58 минута "почистила" Серену! Симона Халеп победила Серену Вилијамс у финалу Вимблдона и постала прва Румунка којој је то пошло за руком.

Тенис 13.07.2019 | 19:43
WБ - финале: Халеп декласирала катастрофалну Серену!
Меч је трајао свега 58 минута и до првог трофеја на Грен слем турнирима је стигла добивши два сета истоветним резултатом – 6:2.

Халеп је од старта наметнула свој ритам игре и спречила Вилијамс да чак и помисли да успостави контролу над мечом.

Уследио је велики пад у самопоуздању и концентрацији седмоструке шампионке Вимблдона, што је Халеп умела да искористи и да оствари највећи успех у каријери.

Румунка је контролу меча успоставила већ у првом гему, одмах је направила брејк, а након што га је потврдила перфектним сервис-гемом, направила је још један.

Вилијамс је тек крајем сета успела да дође до даха и први пут запрети Халеп у шестом гему, али је Румунка спасла брејк шансу и потом рутински привела сет крају.

Американка је деловала знатно конкурентније на старту другог сета, служио је и сервис, све до петог гема када Халеп креће у коначни напад.

Стиже до две брејк шансе, користи већ прву и прелама меч након што је "оверила" овај брејк. Вилијамс се предала, па Халеп прави нови брејк и потом на импресиван начин ставља тачку на ово финале за највећу титулу у каријери.

Симона Халеп је победница Вимблдона!

Девојка рођена у Констанци 1991. године постала је прва румунска тенисерка која је освојила Вимблдон. Тренутно седма тенисерка света тако је стигла до друге гренд слем титуле, пошто је прошле године била најбоља на Ролан Гаросу.

Халеп је у финалу, после фантастичне представе, победила Венус Вилијамс – 6:2, 6:2. За 58 минута! Не памти се када је неко финале краће трајало...

"Никада у животу нисам одиграла бољи меч од овога. Радила сам много за овај моменат, да могу да се поклоним краљевској ложи. Знала сам да нема много времена за емоције, да морам да изађем на терен и играм најбоље. Овај дан никада нећу заборавити. Ово је био сан моје мајке, хвала мојим родитељима", рекла је Симона Халеп.

Ветеранка из Америке, која у препогатој колекцији трофеја има и седам са Вимблдона, није успела да освоји пехар на већ десетом узастопном гренд слему. Серена је играла финале Вимблдона и УС опена прошле године, али је у њима поражена од Анђелике Кербер у Лондону и од Наоми Осаке у Њујорку.

Халеп, која је својевремени била и прва на WТА листи (од следеће недеље четврта), била је незаустављива у финалу. Све јој је пролазико за руком, тако да је лако одбијала налете десет година старије Серене.

Финале је судила Српкиња Маријана Вељовић и то други пут ове године на грен слемовима, након Аустралијан опена.

У мушком финалу, које се игра у недељу, састају се Новак Ђоковић и Роџер Федерер.

Вимблдон се игра за укупни наградни фонд од 38 милиона фунти.

Лебди застава Румуније данас изнад Лондона! Дуго је Симона Халеп била синоним за вечиту губитницу, тенисерку која је могла да освоји све осим гренд слем трофеја, али када је нашла пут до првог, брзо је стигао и други. Румунска тенисерка нова је шампиона Вимблдона, јер је у финалу победила велику Серену Вилијамс са 6:2, 6:2

Није било драме на терену. Није било велике неизвесности, ни великих преокрете, тако типичних за тенис дама. Све је ишло једним смером, све је било онако како је диктирила Халепова, која је први пут у каријери дошла у финале Вимблдона, а када је већ ту, није била расположена да оде кући без трофеја.

Први гренд слем пехар у каријери Румунка је освојила прошле године на Ролан Гаросу, у 26. години. Три финала је губила пре тога. Била је и прва тенисерка света, а када је тај налет прошао, дозволила је себи пад и губитак трона.

Препород је дочекала на Вимблдону. Као Новак Ђоковић прошле године. Дошла је до другог великог трофеја у каријери и од понедељка ће бити четврта тенисерка света, али са мање од 700 бодова заостатка за водећом Ешли Барти.

Први сет у финалу трајао је само 27 минута. Халепова је направила брејкове у првом и трећем гему и то је било довољно да се отвори пут ка првом сету. У другом је Вилијамсова играла боље, држала се до 2:2, када јој је Румунка поново одузела сервис. Одмах у наредном сервис гему и други пут – 5:2. И ту је био крај. Румунија је добила први пут у историји шампионку Вимблдона. А, само једном до сада у каријери, 2014. године, Симона је била у полуфиналу Отвореног првенства Енглеске...

Серена Вилијамс је остала без 24. гренд слем трофеја у каријери. Последњи јој је и даље Аустралијан опен из 2017. године.  Самим тим што је стигла до финала Вимблдона сулудо је рећи да је њено време прошло, али прошло је време њене сурове доминације, када је седам пут подизала шампионски трофеј у Лондону. И њој је финале донело скок на WТА листи, биће од понедељка девета на свету, али тешко да ће то учинити срећном једну од највећих тенисерки света свих времена.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар