WB - finale: Halep deklasirala katastrofalnu Serenu!

Rumunska teniserka Simona Halep je osvojila titulu šampionke Vimbldona spektakularnom igrom u finalu protiv Serene Vilijams! PRVA Rumunka na tronu: Za 58 minuta "počistila" Serenu! Simona Halep pobedila Serenu Vilijams u finalu Vimbldona i postala prva Rumunka kojoj je to pošlo za rukom.

Tenis 13.07.2019 | 19:43
WB - finale: Halep deklasirala katastrofalnu Serenu!
Meč je trajao svega 58 minuta i do prvog trofeja na Gren slem turnirima je stigla dobivši dva seta istovetnim rezultatom – 6:2.

Halep je od starta nametnula svoj ritam igre i sprečila Vilijams da čak i pomisli da uspostavi kontrolu nad mečom.

Usledio je veliki pad u samopouzdanju i koncentraciji sedmostruke šampionke Vimbldona, što je Halep umela da iskoristi i da ostvari najveći uspeh u karijeri.

Rumunka je kontrolu meča uspostavila već u prvom gemu, odmah je napravila brejk, a nakon što ga je potvrdila perfektnim servis-gemom, napravila je još jedan.

Vilijams je tek krajem seta uspela da dođe do daha i prvi put zapreti Halep u šestom gemu, ali je Rumunka spasla brejk šansu i potom rutinski privela set kraju.

Amerikanka je delovala znatno konkurentnije na startu drugog seta, služio je i servis, sve do petog gema kada Halep kreće u konačni napad.

Stiže do dve brejk šanse, koristi već prvu i prelama meč nakon što je "overila" ovaj brejk. Vilijams se predala, pa Halep pravi novi brejk i potom na impresivan način stavlja tačku na ovo finale za najveću titulu u karijeri.

Simona Halep je pobednica Vimbldona!

Devojka rođena u Konstanci 1991. godine postala je prva rumunska teniserka koja je osvojila Vimbldon. Trenutno sedma teniserka sveta tako je stigla do druge grend slem titule, pošto je prošle godine bila najbolja na Rolan Garosu.

Halep je u finalu, posle fantastične predstave, pobedila Venus Vilijams – 6:2, 6:2. Za 58 minuta! Ne pamti se kada je neko finale kraće trajalo...

"Nikada u životu nisam odigrala bolji meč od ovoga. Radila sam mnogo za ovaj momenat, da mogu da se poklonim kraljevskoj loži. Znala sam da nema mnogo vremena za emocije, da moram da izađem na teren i igram najbolje. Ovaj dan nikada neću zaboraviti. Ovo je bio san moje majke, hvala mojim roditeljima", rekla je Simona Halep.

Veteranka iz Amerike, koja u prepogatoj kolekciji trofeja ima i sedam sa Vimbldona, nije uspela da osvoji pehar na već desetom uzastopnom grend slemu. Serena je igrala finale Vimbldona i US opena prošle godine, ali je u njima poražena od Anđelike Kerber u Londonu i od Naomi Osake u Njujorku.

Halep, koja je svojevremeni bila i prva na WTA listi (od sledeće nedelje četvrta), bila je nezaustavljiva u finalu. Sve joj je prolaziko za rukom, tako da je lako odbijala nalete deset godina starije Serene.

Finale je sudila Srpkinja Marijana Veljović i to drugi put ove godine na gren slemovima, nakon Australijan opena.

U muškom finalu, koje se igra u nedelju, sastaju se Novak Đoković i Rodžer Federer.

Vimbldon se igra za ukupni nagradni fond od 38 miliona funti.

Lebdi zastava Rumunije danas iznad Londona! Dugo je Simona Halep bila sinonim za večitu gubitnicu, teniserku koja je mogla da osvoji sve osim grend slem trofeja, ali kada je našla put do prvog, brzo je stigao i drugi. Rumunska teniserka nova je šampiona Vimbldona, jer je u finalu pobedila veliku Serenu Vilijams sa 6:2, 6:2

Nije bilo drame na terenu. Nije bilo velike neizvesnosti, ni velikih preokrete, tako tipičnih za tenis dama. Sve je išlo jednim smerom, sve je bilo onako kako je diktirila Halepova, koja je prvi put u karijeri došla u finale Vimbldona, a kada je već tu, nije bila raspoložena da ode kući bez trofeja.

Prvi grend slem pehar u karijeri Rumunka je osvojila prošle godine na Rolan Garosu, u 26. godini. Tri finala je gubila pre toga. Bila je i prva teniserka sveta, a kada je taj nalet prošao, dozvolila je sebi pad i gubitak trona.

Preporod je dočekala na Vimbldonu. Kao Novak Đoković prošle godine. Došla je do drugog velikog trofeja u karijeri i od ponedeljka će biti četvrta teniserka sveta, ali sa manje od 700 bodova zaostatka za vodećom Ešli Barti.

Prvi set u finalu trajao je samo 27 minuta. Halepova je napravila brejkove u prvom i trećem gemu i to je bilo dovoljno da se otvori put ka prvom setu. U drugom je Vilijamsova igrala bolje, držala se do 2:2, kada joj je Rumunka ponovo oduzela servis. Odmah u narednom servis gemu i drugi put – 5:2. I tu je bio kraj. Rumunija je dobila prvi put u istoriji šampionku Vimbldona. A, samo jednom do sada u karijeri, 2014. godine, Simona je bila u polufinalu Otvorenog prvenstva Engleske...

Serena Vilijams je ostala bez 24. grend slem trofeja u karijeri. Poslednji joj je i dalje Australijan open iz 2017. godine.  Samim tim što je stigla do finala Vimbldona suludo je reći da je njeno vreme prošlo, ali prošlo je vreme njene surove dominacije, kada je sedam put podizala šampionski trofej u Londonu. I njoj je finale donelo skok na WTA listi, biće od ponedeljka deveta na svetu, ali teško da će to učiniti srećnom jednu od najvećih teniserki sveta svih vremena.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar