Лако скините 5 килограма вишка

Предузмите ове једноставне кораке да скинете мали вишак килограма.

Здравље 13.07.2019 | 08:30
Лако скините 5 килограма вишка
Да питате људе да ли би волели да су мршавији неколико килограма, већина би вам рекла "да". Многима је потребно да скину само четири-пет килограма да би се осећали боље и имали више самопоуздања, да би били здравији – па ево како да то постигнете.

Потрошите залихе енергије

Просечна особа у телу има залихе за најмање два до три дана угљених хидрата. Један од разлога зашто је тако тешко смршати је то што имамо складиште енергије које се троши пре масти. Да бисте започели процес мршављења, посебно ако желите да скинете релативно мали вишак, смањење ускладиштеног гликогена је оно што вам треба, а то ћете започети смањењем конзумације угљених хидрата.

Дугорочно није паметно да избегавате угљене хидрате, али нутриционисти саветују да то радите тек неколико дана, како би се започело трошење залиха.

На пример, за ручак једите јаја, салату и намирнице богате протеинима за ручак, и лагану вечеру, салату и рибу или поврће за вечеру.

Не само што ћете брзо смршати, већ ако наставите да уносите нешто мање калорија и након тога, наставићете да мршавите.

Избегавајте грицкалице

У овом брзом времену многи од нас малтене непрестано једу, а ретко кад зато што смо стварно гладни, због чега уносимо много више калорија него што нам је потребно.

Тачно је да редовно уношење хране добро делује на метаболизам, ако једемо воће и поврће, али ако је реч о грицкалицама од 300-400 калорија, то већ није добро.

Дакле, избегавајте грицкалице, циљајте на три оброка, а између тога ужинајте воће и поврће.

Једите кад сте гладни

Као што рекосмо, по цео дан грицкамо, а ретко када смо стварно гладни. Контролишите се, немојте да једете из досаде или било ког другог разлога, већ само и искључиво када сте гладни.

Ако вам се баш нешто једе, а нисте гладни, поједите супу или салату, па сачекајте да огладните за следећи оброк.

Последњи оброк једите раније

Још један од разлога зашто имате тих неколико килограма вишка може да буде то што последњи оброк једете доста касно увече. Из ранијих истраживања зна се да људско тело добро реагује на дуже периоде без хране – чак и до 16 сати дневно без хране.

Због тога би било добро да вечерате око 19, 20 часова и да не једете до шест-седам ујутру. Није лоша опција ни да вам најобимнији оброк буде ручак, а да за вечеру једете нешто мало лаганије.

Понекад "варајте"

Држање стриктне дијете није одрживо на дужи временски период, зато дозволите себи да, рецимо, једном недељно уживате у чоколади или комаду торте. Тако ће вам бити лакше да се дуже придржавате других правила исхране.

(Мондо.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар