Lako skinite 5 kilograma viška

Preduzmite ove jednostavne korake da skinete mali višak kilograma.

Zdravlje 13.07.2019 | 08:30
Lako skinite 5 kilograma viška
Da pitate ljude da li bi voleli da su mršaviji nekoliko kilograma, većina bi vam rekla "da". Mnogima je potrebno da skinu samo četiri-pet kilograma da bi se osećali bolje i imali više samopouzdanja, da bi bili zdraviji – pa evo kako da to postignete.

Potrošite zalihe energije

Prosečna osoba u telu ima zalihe za najmanje dva do tri dana ugljenih hidrata. Jedan od razloga zašto je tako teško smršati je to što imamo skladište energije koje se troši pre masti. Da biste započeli proces mršavljenja, posebno ako želite da skinete relativno mali višak, smanjenje uskladištenog glikogena je ono što vam treba, a to ćete započeti smanjenjem konzumacije ugljenih hidrata.

Dugoročno nije pametno da izbegavate ugljene hidrate, ali nutricionisti savetuju da to radite tek nekoliko dana, kako bi se započelo trošenje zaliha.

Na primer, za ručak jedite jaja, salatu i namirnice bogate proteinima za ručak, i laganu večeru, salatu i ribu ili povrće za večeru.

Ne samo što ćete brzo smršati, već ako nastavite da unosite nešto manje kalorija i nakon toga, nastavićete da mršavite.

Izbegavajte grickalice

U ovom brzom vremenu mnogi od nas maltene neprestano jedu, a retko kad zato što smo stvarno gladni, zbog čega unosimo mnogo više kalorija nego što nam je potrebno.

Tačno je da redovno unošenje hrane dobro deluje na metabolizam, ako jedemo voće i povrće, ali ako je reč o grickalicama od 300-400 kalorija, to već nije dobro.

Dakle, izbegavajte grickalice, ciljajte na tri obroka, a između toga užinajte voće i povrće.

Jedite kad ste gladni

Kao što rekosmo, po ceo dan grickamo, a retko kada smo stvarno gladni. Kontrolišite se, nemojte da jedete iz dosade ili bilo kog drugog razloga, već samo i isključivo kada ste gladni.

Ako vam se baš nešto jede, a niste gladni, pojedite supu ili salatu, pa sačekajte da ogladnite za sledeći obrok.

Poslednji obrok jedite ranije

Još jedan od razloga zašto imate tih nekoliko kilograma viška može da bude to što poslednji obrok jedete dosta kasno uveče. Iz ranijih istraživanja zna se da ljudsko telo dobro reaguje na duže periode bez hrane – čak i do 16 sati dnevno bez hrane.

Zbog toga bi bilo dobro da večerate oko 19, 20 časova i da ne jedete do šest-sedam ujutru. Nije loša opcija ni da vam najobimniji obrok bude ručak, a da za večeru jedete nešto malo laganije.

Ponekad "varajte"

Držanje striktne dijete nije održivo na duži vremenski period, zato dozvolite sebi da, recimo, jednom nedeljno uživate u čokoladi ili komadu torte. Tako će vam biti lakše da se duže pridržavate drugih pravila ishrane.

(Mondo.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar