Одузето више од 7,5 мил. КМ злата

У првих пет мјесеци ове године Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ највише је одузела злата и накита који асоцира на злато, као и колекционарских новчића у вриједности вишој од седам и по милиона марака, потврдили су за "Независне" у поменутој управи.

Босна и Херцеговина 03.07.2019 | 07:16
Одузето више од 7,5 мил. КМ злата
"Одмах након злата, слиједе наркотици, којих је одузето у вриједности четири и по милиона марака, док је сребра одузето у вриједности од скоро два милиона марака", казали су у Управи, те додали да је вриједност одузетог текстила износила око 600.000 КМ.

Иначе, у поменутом периоду одузета је роба вриједна око 16 милиона марака, па тако простом рачуницом долазимо до податка да је мјесечно у просјеку одузимана роба вриједности од око 3,2 милиона марака.

Појаснили су да цариници, иначе, од путника највише одузимају одређене врсте робе за које постоји ограничење, а најчешће се ради о количини цигарета или алкохолних пића већој од дозвољене. Истакли су да путници до 17 година старости нису ослобођени плаћања увозних дажбина на дуван и дуванске производе, алкохол и алкохолна пића, мирно вино и пиво.

"Ослобађање од плаћања увозних дажбина на осталу робу некомерцијалног карактера у личном пртљагу путника ограничава се на предмете у вриједности до 600 КМ по путнику и дану, независно од врсте превозног средства којим путник путује", навели су у Управи те додали да се у ту вриједност не урачунавају дуван и дувански производи, алкохол и алкохолна пића, мирно вино и пиво.

Како додају, дешава се и да грађани из незнања покушају унијети неке биљке, што такође није дозвољено, зато је, савјетују, добро да се информишу о томе.

Упозорили су да је у неколико случајева било и одузимања лијекова, које су грађани носили у личном пртљагу.

"Уношење готових лијекова за личне потребе путника могуће је у количинама неопходним за уобичајену терапију, и то уз посједовање одговарајуће медицинске документације. Према Закон о спречавању и сузбијању злоупорабе опојних дрога, лица која прелазе државну границу смију посједовати лијек који садржи психотропне супстанце само на основу медицинске документације, у количини неопходној за личну употребу у трајању највише до седам дана", упозоравају у Управи.

Додали су да лица која су на супституцијској терапији болести овисности или симптоматској терапији у терминалној фази малигних болести приликом преласка државне границе изузетно смију посједовати лијек који садржи супстанце, на основу медицинске документације и у количини неопходној за личну употребу у трајању највише до 15 дана.

"Назив и количину ових лијекова, уз предочење медицинске документације, лице је дужно да пријави царинском органу приликом преласка државне границе", истичу у Управи.

Напоменули су да су сви путници који уносе или износе готовину или вриједносне папире у износу већем од 10.000 евра дужни да то пријаве царинику на сваком граничном прелазу у БиХ.

(Независне)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Злаја

03.07.2019 05:37

Поред отимања новца и свега осталог од народа,где су статистике о томе колико ј2 нових фабрика отворено ,колико је радника са бироа запослено у те фабрике?! Бисерка и Рудоња се хвале тим статистикама па дајте да им и ми видимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босан@ц Србин

03.07.2019 08:11

То сто је од народа отето, ни близу није броју слепера који кроз царину пролазе без да једну КМ плате, са фалсификованим папирима хуманитарне помоћи. Станите пар дана поред цариника у Градишци или у Броду. Вјероватно је свуда исто. И сам сам царини ауто. На кафу за ово, на кафу за оно.... Све у приватне џепове. Погледајте И'м куће и возила и све то са плацом од 1000 КМ. Све то треба одузети и народу подијелити. ПЉАЧКАШИ, НИКАД ВАМ ДОСТА НЕЋЕ БИТИ.

Name

Дора.

03.07.2019 08:13

Зашто невидиш даје новац уложит за асвалтирање путева.

Name

Хахаха

03.07.2019 07:17

поштен овај џакула...нема шта...само нека цариници кажу колико су пустили без царињења...и колико су њему дали.. милионе и милионе....смијешна вијест...шта друго рећи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

03.07.2019 10:47

погледајте имовину цариника !!! све вам говори !!!!! дно дна !!!

Name

Имт

03.07.2019 15:13

Како се овим из организовано-кримнално-рекетаске институције није срамота појавити са оваквим лазним информацијама.Којаје то колицина дроге коју су заплијенили ови криминалци из УИО.Засто се не изјасне како се годинама заплијењене цигарте продају на црно,ста је са одузетим возилима која су била у исправном и која су се растављала и продавали у дјеловима као да је отпад.Само у РЦ Мостар су нестали слепери одузетих цигарета и никада нико није одговарао а зна се да су у то упетљани виско позиционирани поједини сефови /Сеф ЦИ Требиње.Засто се у РЦ Мостар задњих сест година ниста не ради на спрецавању криминала и сверца од доласка бивсег сефа кабинета директора Бозе Зовке који јос уз све то проводи цист апартхејд.Засто ови из УИО не казу да је данас на црном трзисту близу 60 % духанских производа а да је тај износ 2011.год. био око 8 % сто је у оквирима европски стандарда.Оваквим изјавама гдје су и ови износи доста увецани прикрива се нерад и криминал у овој институцији.УИО-корупција-рекет-организовани криминал.Највеца корупционаска институција и дрзави гдје се само гледа колико цу узети за себе а све друго није вазно.

Name

Далибор

03.07.2019 10:52

Засто пензионерима одузимају љекове кад је свима познато разлика у цијени је до три пута скупље и РСу.Исти увозни љекови и у Србији и у РСу какоје то могуце него овдје је марзо двјесто посто ста они мисле дасмо ми будале.Зато Шкрбиној и Милиној церки плате апотеку која реално вриједи 300.000 км. а они је плате 1.200.000.км из провизије коју зарађују на јадној биједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криминална хоботница

03.07.2019 12:10

Ту влада хаос! Као у свему!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свједок

03.07.2019 20:53

Боље да УИО оправда како је поштеној власници са традицијом дугом од преко педесет година изњела без икаквог основа златни накит из пословног простора,са свом потребном документацијом.Је ли то рекет државе па да се удара по малим приватницима.Залосно класично прекорачење овласти за које морају одговарати.Боље би им било да пљијене хероин и духан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеца

03.07.2019 21:35

немој тако....треба јеци џакулиној да се намири док му није истекао мандат...муцо се заљубио па то ти је...