Oduzeto više od 7,5 mil. KM zlata

U prvih pet mjeseci ove godine Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH najviše je oduzela zlata i nakita koji asocira na zlato, kao i kolekcionarskih novčića u vrijednosti višoj od sedam i po miliona maraka, potvrdili su za "Nezavisne" u pomenutoj upravi.

Bosna i Hercegovina 03.07.2019 | 07:16
Oduzeto više od 7,5 mil. KM zlata
"Odmah nakon zlata, slijede narkotici, kojih je oduzeto u vrijednosti četiri i po miliona maraka, dok je srebra oduzeto u vrijednosti od skoro dva miliona maraka", kazali su u Upravi, te dodali da je vrijednost oduzetog tekstila iznosila oko 600.000 KM.

Inače, u pomenutom periodu oduzeta je roba vrijedna oko 16 miliona maraka, pa tako prostom računicom dolazimo do podatka da je mjesečno u prosjeku oduzimana roba vrijednosti od oko 3,2 miliona maraka.

Pojasnili su da carinici, inače, od putnika najviše oduzimaju određene vrste robe za koje postoji ograničenje, a najčešće se radi o količini cigareta ili alkoholnih pića većoj od dozvoljene. Istakli su da putnici do 17 godina starosti nisu oslobođeni plaćanja uvoznih dažbina na duvan i duvanske proizvode, alkohol i alkoholna pića, mirno vino i pivo.

"Oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina na ostalu robu nekomercijalnog karaktera u ličnom prtljagu putnika ograničava se na predmete u vrijednosti do 600 KM po putniku i danu, nezavisno od vrste prevoznog sredstva kojim putnik putuje", naveli su u Upravi te dodali da se u tu vrijednost ne uračunavaju duvan i duvanski proizvodi, alkohol i alkoholna pića, mirno vino i pivo.

Kako dodaju, dešava se i da građani iz neznanja pokušaju unijeti neke biljke, što takođe nije dozvoljeno, zato je, savjetuju, dobro da se informišu o tome.

Upozorili su da je u nekoliko slučajeva bilo i oduzimanja lijekova, koje su građani nosili u ličnom prtljagu.

"Unošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama neophodnim za uobičajenu terapiju, i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije. Prema Zakon o sprečavanju i suzbijanju zlouporabe opojnih droga, lica koja prelaze državnu granicu smiju posjedovati lijek koji sadrži psihotropne supstance samo na osnovu medicinske dokumentacije, u količini neophodnoj za ličnu upotrebu u trajanju najviše do sedam dana", upozoravaju u Upravi.

Dodali su da lica koja su na supstitucijskoj terapiji bolesti ovisnosti ili simptomatskoj terapiji u terminalnoj fazi malignih bolesti prilikom prelaska državne granice izuzetno smiju posjedovati lijek koji sadrži supstance, na osnovu medicinske dokumentacije i u količini neophodnoj za ličnu upotrebu u trajanju najviše do 15 dana.

"Naziv i količinu ovih lijekova, uz predočenje medicinske dokumentacije, lice je dužno da prijavi carinskom organu prilikom prelaska državne granice", ističu u Upravi.

Napomenuli su da su svi putnici koji unose ili iznose gotovinu ili vrijednosne papire u iznosu većem od 10.000 evra dužni da to prijave cariniku na svakom graničnom prelazu u BiH.

(Nezavisne)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Zlaja

03.07.2019 05:37

Pored otimanja novca i svega ostalog od naroda,gde su statistike o tome koliko j2 novih fabrika otvoreno ,koliko je radnika sa biroa zaposleno u te fabrike?! Biserka i Rudonja se hvale tim statistikama pa dajte da im i mi vidimo.

ODGOVORITE
Name

Bosan@c Srbin

03.07.2019 08:11

To sto je od naroda oteto, ni blizu nije broju slepera koji kroz carinu prolaze bez da jednu KM plate, sa falsifikovanim papirima humanitarne pomoći. Stanite par dana pored carinika u Gradišci ili u Brodu. Vjerovatno je svuda isto. I sam sam carini auto. Na kafu za ovo, na kafu za ono.... Sve u privatne džepove. Pogledajte I'm kuće i vozila i sve to sa placom od 1000 KM. Sve to treba oduzeti i narodu podijeliti. PLJAČKAŠI, NIKAD VAM DOSTA NEĆE BITI.

Name

Dora.

03.07.2019 08:13

Zašto nevidiš daje novac uložit za asvaltiranje puteva.

Name

Hahaha

03.07.2019 07:17

pošten ovaj džakula...nema šta...samo neka carinici kažu koliko su pustili bez carinjenja...i koliko su njemu dali.. milione i milione....smiješna vijest...šta drugo reći...

ODGOVORITE
Name

Haha

03.07.2019 10:47

pogledajte imovinu carinika !!! sve vam govori !!!!! dno dna !!!

Name

Imt

03.07.2019 15:13

Kako se ovim iz organizovano-krimnalno-reketaske institucije nije sramota pojaviti sa ovakvim laznim informacijama.Kojaje to kolicina droge koju su zaplijenili ovi kriminalci iz UIO.Zasto se ne izjasne kako se godinama zaplijenjene cigarte prodaju na crno,sta je sa oduzetim vozilima koja su bila u ispravnom i koja su se rastavljala i prodavali u djelovima kao da je otpad.Samo u RC Mostar su nestali sleperi oduzetih cigareta i nikada niko nije odgovarao a zna se da su u to upetljani visko pozicionirani pojedini sefovi /Sef CI Trebinje.Zasto se u RC Mostar zadnjih sest godina nista ne radi na sprecavanju kriminala i sverca od dolaska bivseg sefa kabineta direktora Boze Zovke koji jos uz sve to provodi cist aparthejd.Zasto ovi iz UIO ne kazu da je danas na crnom trzistu blizu 60 % duhanskih proizvoda a da je taj iznos 2011.god. bio oko 8 % sto je u okvirima evropski standarda.Ovakvim izjavama gdje su i ovi iznosi dosta uvecani prikriva se nerad i kriminal u ovoj instituciji.UIO-korupcija-reket-organizovani kriminal.Najveca korupcionaska institucija i drzavi gdje se samo gleda koliko cu uzeti za sebe a sve drugo nije vazno.

Name

Dalibor

03.07.2019 10:52

Zasto penzionerima oduzimaju ljekove kad je svima poznato razlika u cijeni je do tri puta skuplje i RSu.Isti uvozni ljekovi i u Srbiji i u RSu kakoje to moguce nego ovdje je marzo dvjesto posto sta oni misle dasmo mi budale.Zato Škrbinoj i Milinoj cerki plate apoteku koja realno vrijedi 300.000 km. a oni je plate 1.200.000.km iz provizije koju zarađuju na jadnoj bijedi.

ODGOVORITE
Name

Kriminalna hobotnica

03.07.2019 12:10

Tu vlada haos! Kao u svemu!

ODGOVORITE
Name

Svjedok

03.07.2019 20:53

Bolje da UIO opravda kako je poštenoj vlasnici sa tradicijom dugom od preko pedeset godina iznjela bez ikakvog osnova zlatni nakit iz poslovnog prostora,sa svom potrebnom dokumentacijom.Je li to reket države pa da se udara po malim privatnicima.Zalosno klasično prekoračenje ovlasti za koje moraju odgovarati.Bolje bi im bilo da pljijene heroin i duhan.

ODGOVORITE
Name

Jeca

03.07.2019 21:35

nemoj tako....treba jeci džakulinoj da se namiri dok mu nije istekao mandat...muco se zaljubio pa to ti je...