Банане и кромпир за расположење

Одређене намирнице могу да подстакну осећај задовољства, јер њихови састојци утичу на ослобађање инсулина и стварање хормона који утичу на расположење.

Здравље 02.07.2019 | 09:02
Банане и кромпир за расположење
Стање среће умногоме може да се подстакне одређеним намирницама. Оне, заправо, поспешују производњу хормона среће изазивајући осећај задовољства. Ко је љутит или под стресом не сме да остане без банана, кромпира, авокада и сира, јер они терају нерасположење, тврди др Џудит Вуртман из Института за технологију у Кембриџу.

Стручњаци истичу да је кувани кромпир прави пример намирнице која људе чини срећним. Организам брзо вари скроб из кромпира и већ после пола сата од конзумирања долази до ослобађања инсулина, који даје енергију и расположење.

Сир и јогурт нарочито стварају осећај задовољства код девојчица и млађих жена. Млечни производи богати су калцијумом, који сузбија промене расположења код предменструалног синдрома. Банане људе такође чине срећним, јер угљени хидрати, фруктоза, глукоза и биљна верзија серотонина подстичу изградњу хормона среће. И авокадо утиче на стварање серотонина, као и бибер.

Новости
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Шећер

09.07.2019 08:03

Они дижу шећер и особе се добро осјећају. Код оних ткз. тешких шећераша банана је гаранција да неће пасти у кому од ниског шећера. Банана је добра за мозак и успорава деменцију. Не треба претјеривати. Кромпир дебља и успорава пробаву посебно онај с тепсије кад се напије уља. Нађари имају крух од кромпирова тјеста и част изузецима, али већина изгледа као ходајући тенкови то се зове морбидна дебљина.

ОДГОВОРИТЕ