Banane i krompir za raspoloženje

Određene namirnice mogu da podstaknu osećaj zadovoljstva, jer njihovi sastojci utiču na oslobađanje insulina i stvaranje hormona koji utiču na raspoloženje.

Zdravlje 02.07.2019 | 09:02
Banane i krompir za raspoloženje
Stanje sreće umnogome može da se podstakne određenim namirnicama. One, zapravo, pospešuju proizvodnju hormona sreće izazivajući osećaj zadovoljstva. Ko je ljutit ili pod stresom ne sme da ostane bez banana, krompira, avokada i sira, jer oni teraju neraspoloženje, tvrdi dr Džudit Vurtman iz Instituta za tehnologiju u Kembridžu.

Stručnjaci ističu da je kuvani krompir pravi primer namirnice koja ljude čini srećnim. Organizam brzo vari skrob iz krompira i već posle pola sata od konzumiranja dolazi do oslobađanja insulina, koji daje energiju i raspoloženje.

Sir i jogurt naročito stvaraju osećaj zadovoljstva kod devojčica i mlađih žena. Mlečni proizvodi bogati su kalcijumom, koji suzbija promene raspoloženja kod predmenstrualnog sindroma. Banane ljude takođe čine srećnim, jer ugljeni hidrati, fruktoza, glukoza i biljna verzija serotonina podstiču izgradnju hormona sreće. I avokado utiče na stvaranje serotonina, kao i biber.

Novosti
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Šećer

09.07.2019 08:03

Oni dižu šećer i osobe se dobro osjećaju. Kod onih tkz. teških šećeraša banana je garancija da neće pasti u komu od niskog šećera. Banana je dobra za mozak i usporava demenciju. Ne treba pretjerivati. Krompir deblja i usporava probavu posebno onaj s tepsije kad se napije ulja. Nađari imaju kruh od krompirova tjesta i čast izuzecima, ali većina izgleda kao hodajući tenkovi to se zove morbidna debljina.

ODGOVORITE