Спанаћ за мишиће

Легендарни лик из цртића морнар Попај повећавао је снагу својих мишића једући спанаћ, а немачки научници су сада доказали да је то заиста могуће.

Здравље 02.07.2019 | 08:53
Спанаћ за мишиће
Научници берлинског универзитета и Светска антидопинг агенција (WАДА) објавили су прошле недеље да хемикалија хидроксиекдисон илиекдистерон, која се налази у поврћу повећава снагу спортистима и да би требало да буде забрањена као допинг.

Према студији, спортисти у тренингу који су десет недеља добијали хидроксиекдисон путем додатка храни, били су трипут јачи од оних који су тренирали са плацебом.

"Очекивали смо да ћемо видети разлику, али нисмо очекивали да ће бити толика", рекла је берлинска професорка Марија Пар.

Много врста поврћа садржи хидроксиекдисон, али спанаћ је међу њима најпознатији. Екдистерон или хидроксиекдисон је стероидни хормон који је сличан људским андрогенима попут тестостерона.

Сматра се адаптогеном, с обзиром на способност продужетка телесне равнотеже и смањења ћелијског стреса. Спортистима је занимљив јер повећава ретенцију душника и синтезу протеина. Повећава снагу и издржљивост.

Научници су досад спровели више од 50 студија о екдистерону и закључили да: повећава синтезу протеина, повећава укупни садржај протеина и гликогена у мишићима, потискује хипогликемију, а снажно стабилизује нивое шећера у крви, као гликемијски регулатор резултира константним осећајем високе енергије, подстиче уградњу гликогена у јетри и мишићима, спречава високе нивое шећера у крви и високе нивое инсулина, има јака противупална својства, смањује високе нивое кортизола, повећава спортску изведбу повећањем радне способности и капацитета плућа, смањује умор и апатију, али истодовремено повећава брзину и снагу.

Попајев лик настао је 1929. године: "Можда су они тада већ знали нешто што смо ми тек морали да докажемо", рекла је Пар.

Научници су саветовали WАДА-и да дода хидроксиекдисон на листу забрањених супстанци. Студија је покренута након што су се појавиле назнаке о употреби хидроксиекдисона у руском спорту и навода да супстанца повећава мишићну масу и убрзава опоравак након напорних тренинга.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар