Spanać za mišiće

Legendarni lik iz crtića mornar Popaj povećavao je snagu svojih mišića jedući spanać, a nemački naučnici su sada dokazali da je to zaista moguće.

Zdravlje 02.07.2019 | 08:53
Spanać za mišiće
Naučnici berlinskog univerziteta i Svetska antidoping agencija (WADA) objavili su prošle nedelje da hemikalija hidroksiekdison iliekdisteron, koja se nalazi u povrću povećava snagu sportistima i da bi trebalo da bude zabranjena kao doping.

Prema studiji, sportisti u treningu koji su deset nedelja dobijali hidroksiekdison putem dodatka hrani, bili su triput jači od onih koji su trenirali sa placebom.

"Očekivali smo da ćemo videti razliku, ali nismo očekivali da će biti tolika", rekla je berlinska profesorka Marija Par.

Mnogo vrsta povrća sadrži hidroksiekdison, ali spanać je među njima najpoznatiji. Ekdisteron ili hidroksiekdison je steroidni hormon koji je sličan ljudskim androgenima poput testosterona.

Smatra se adaptogenom, s obzirom na sposobnost produžetka telesne ravnoteže i smanjenja ćelijskog stresa. Sportistima je zanimljiv jer povećava retenciju dušnika i sintezu proteina. Povećava snagu i izdržljivost.

Naučnici su dosad sproveli više od 50 studija o ekdisteronu i zaključili da: povećava sintezu proteina, povećava ukupni sadržaj proteina i glikogena u mišićima, potiskuje hipoglikemiju, a snažno stabilizuje nivoe šećera u krvi, kao glikemijski regulator rezultira konstantnim osećajem visoke energije, podstiče ugradnju glikogena u jetri i mišićima, sprečava visoke nivoe šećera u krvi i visoke nivoe insulina, ima jaka protivupalna svojstva, smanjuje visoke nivoe kortizola, povećava sportsku izvedbu povećanjem radne sposobnosti i kapaciteta pluća, smanjuje umor i apatiju, ali istodovremeno povećava brzinu i snagu.

Popajev lik nastao je 1929. godine: "Možda su oni tada već znali nešto što smo mi tek morali da dokažemo", rekla je Par.

Naučnici su savetovali WADA-i da doda hidroksiekdison na listu zabranjenih supstanci. Studija je pokrenuta nakon što su se pojavile naznake o upotrebi hidroksiekdisona u ruskom sportu i navoda da supstanca povećava mišićnu masu i ubrzava oporavak nakon napornih treninga.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar