Шарчевић задржан сат и по времена

Министар просвјете Србије Младен Шарчевић задржан је сат и по времена на преласку административног пункта код Јариња на улазу на Косово и Метохију, иако је делегација уредно најављена, а добили су и обавјештење да је све у реду.

Србија 01.07.2019 | 17:34
Шарчевић задржан сат и по времена
Шарчевић је посјетио Универзитет у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици гдје је рекао да су на Јарињу задржани сат и по времена, јавила је РТС.

– Данас за мало да не дођемо. Посебно ми је чудно што смо ми у Београду прије мјесец и по дана имали самит министара региона, гдје су били министри такозване или како год владе Косова и били врло уважени – рекао је Шарчевић у разговору са члановима Ректорског колегијума у проширеном саставу.

Он је навео да је битно да Универзитет у Приштини са сједиштем у Косовској Митровици има нормалан развој.

– Ми у било ком односу и притисцима из Брисела не посустајемо у причи признавања диплома док се год и наш универзитет сматра непризнатим са аспекта људи који живе јужно од моста – навео је Шарчевић.

Он је подсјетио на то да је Универзитет у Београду оснивач многих факултета у региону, почев од Љубљане до Подгорице, Приштине и Сарајева, додавши да нико не може да му замјери када каже да неко ко је матица високог образовања на Балкану, буде у дисконтинуитету свог постојања. 

– Политика може свашта, али фундаменталне ствари не могу да се ни дирају, ни мијењају, и то је оно што је културно и образовно насљеђе овог подручја, ко год живио на њему – навео је Шарчевић.

Он је примјетио да је квалитет наставе прилично бољи у односу на раније, додајући да је први круг уписа протекао оптимистично, а да ће се у другом кругу остварити замишљене квоте уписа.

– Договорили смо отворени упис, што значи да ће сви студенти који живе на Косову и Метохији имати право да студирају на буџету – појаснио је Шарчевић и додао да је за њега важно да се Универзитет са сједиштем у Косовској Митровици не одваја ничим од било ког другог у Србији.

Ректор Универзитета у Приштини Здравко Витошевић рекао је да су са Шарчевићем имали радни састанак на којем су договорили перспективе развоја високог система школства и образовања на Косову и Метохији.

– Задовољни смо, а министра смо обавијестили о плановима за добијање подстицаја научно-истраживачких пројеката и запошљавању младих кадрова, могућностима добијања стамбених јединица за ове кадрове, као и о квалитету образовања на свим акредитованим студентским програмима на нашем универзитету – навео је Витошевић.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Др.Дабић

01.07.2019 16:08

Да ли ћемо се ми Срби икад опаметити? Увлачимо се шиптарима, усташама и балијама а они нас констснтно понижавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ант

02.07.2019 08:16

Управо си их све понизио!

Name

Др.Дабић

01.07.2019 17:53

Да ли ћемо се ми Срби икад опаметити? Увлачимо се шиптарима, усташама и балијама а они нас констснтно понижавају.

ОДГОВОРИТЕ