Šarčević zadržan sat i po vremena

Ministar prosvjete Srbije Mladen Šarčević zadržan je sat i po vremena na prelasku administrativnog punkta kod Jarinja na ulazu na Kosovo i Metohiju, iako je delegacija uredno najavljena, a dobili su i obavještenje da je sve u redu.

Srbija 01.07.2019 | 17:34
Šarčević zadržan sat i po vremena
Šarčević je posjetio Univerzitet u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici gdje je rekao da su na Jarinju zadržani sat i po vremena, javila je RTS.

– Danas za malo da ne dođemo. Posebno mi je čudno što smo mi u Beogradu prije mjesec i po dana imali samit ministara regiona, gdje su bili ministri takozvane ili kako god vlade Kosova i bili vrlo uvaženi – rekao je Šarčević u razgovoru sa članovima Rektorskog kolegijuma u proširenom sastavu.

On je naveo da je bitno da Univerzitet u Prištini sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici ima normalan razvoj.

– Mi u bilo kom odnosu i pritiscima iz Brisela ne posustajemo u priči priznavanja diploma dok se god i naš univerzitet smatra nepriznatim sa aspekta ljudi koji žive južno od mosta – naveo je Šarčević.

On je podsjetio na to da je Univerzitet u Beogradu osnivač mnogih fakulteta u regionu, počev od Ljubljane do Podgorice, Prištine i Sarajeva, dodavši da niko ne može da mu zamjeri kada kaže da neko ko je matica visokog obrazovanja na Balkanu, bude u diskontinuitetu svog postojanja. 

– Politika može svašta, ali fundamentalne stvari ne mogu da se ni diraju, ni mijenjaju, i to je ono što je kulturno i obrazovno nasljeđe ovog područja, ko god živio na njemu – naveo je Šarčević.

On je primjetio da je kvalitet nastave prilično bolji u odnosu na ranije, dodajući da je prvi krug upisa protekao optimistično, a da će se u drugom krugu ostvariti zamišljene kvote upisa.

– Dogovorili smo otvoreni upis, što znači da će svi studenti koji žive na Kosovu i Metohiji imati pravo da studiraju na budžetu – pojasnio je Šarčević i dodao da je za njega važno da se Univerzitet sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici ne odvaja ničim od bilo kog drugog u Srbiji.

Rektor Univerziteta u Prištini Zdravko Vitošević rekao je da su sa Šarčevićem imali radni sastanak na kojem su dogovorili perspektive razvoja visokog sistema školstva i obrazovanja na Kosovu i Metohiji.

– Zadovoljni smo, a ministra smo obavijestili o planovima za dobijanje podsticaja naučno-istraživačkih projekata i zapošljavanju mladih kadrova, mogućnostima dobijanja stambenih jedinica za ove kadrove, kao i o kvalitetu obrazovanja na svim akreditovanim studentskim programima na našem univerzitetu – naveo je Vitošević.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Др.Дабић

01.07.2019 16:08

Да ли ћемо се ми Срби икад опаметити? Увлачимо се шиптарима, усташама и балијама а они нас констснтно понижавају.

ODGOVORITE
Name

Ant

02.07.2019 08:16

Upravo si ih sve ponizio!

Name

Др.Дабић

01.07.2019 17:53

Да ли ћемо се ми Срби икад опаметити? Увлачимо се шиптарима, усташама и балијама а они нас констснтно понижавају.

ODGOVORITE