Блиски смо, јер смо из Србије и Хрватске!

Новак Ђоковић анализирао је први меч на Вимблдону и прокоментарисао прикључивање Горана Иванишевића његовом стручном штабу.  Новак расположен: Моји сендвичи су били кључни да Горан освоји Вимблдон! Новак Ђоковић је успешно започео одбрану титуле на Вимблдону.

Тенис 02.07.2019 | 09:35
Блиски смо, јер смо из Србије и Хрватске!
Српски тенисер је без много проблема савладао Филипа Колшрајбера 3-0 у првом колу највећег тениског турнира на Главном терену "Ол Ингланд клаба".

"Ово је свети терен нашег спорта. Има посебно место у мом срцу и каријери. Привилегован сам што сам имао успеха на овом терену, враћа се тај осећај. Прво коло је увек мало незгодно, ако имате доброг противника као Колшрајбер који има искуства и који ме је победио на Индијан Велсу ове године. Способан је за добар и квлитететан тенис на свим подлогама, поготово на трави где има добар слајс и сервис. Победио сам 3-0, али је било незгодно у сва три сета", рекао је Ђоковић.

Више од анализе његове победе се очекивао коментар о Горану Иванишевићу који је дан уочи Вимблдона озваничен као његов нови тренер.

Мате Парлов је то уме лепо да каже: “Ја сам светски првак, како онда могу бити националиста?”. По истој логици тако мора да размишља и Новак Ђоковић. Кад кажемо мора не мислимо на то да га нешто обавезује. Мора јер да би био најбољи на свету мораш да имаш и такав поглед на свет, па иако ће му многи десничари можда замерити на сарадњи са Гораном Иванишевићем најбољи тенисер Србије – и планете – мирно одговара на питања заинтересованих новинара после победе над Филипом Колшрајбером на Вимблдону.

Нема ту много политике. Нема нимало мржње. Само спорт.

"Ми смо блиски јер смо из Србије и Хрватске, некад смо били једна држава. Одрастао сам гледајући (Пита) Сампраса и Горана. Из наше регије су сви навијали за ове друге и за њих двојицу. Сећам са 2001. да сам био део Горанове припреме за Вимблдон. Тренирао сам код Николе Пилића где се Иванишевић спремао. Имао сам тада 13-14 година, сматрао сам да сам допринео његовој титули", нашалио се Новак, "Знамо се дуго, тренирао је сјајне играче против којих сам играо у каријери. Сјајно га је имати на својој страни. Видећемо после прве недеље шта даље, биће сјајно искуство и задовољство имати таквог шампиона и пријатеља на својој страни. Надам се дугој сарадњи".

Ђоковић ће у другом колу Вимблдона играти против Американца Дениса Кудле, 111. играча на АТП листи.

Победио је Филипа Колшрајбера са 6:3, 7:5, 6:3 после 123 минута игре, потврдио је да је у доброј форми на старту турнира и да је спреман за најтеже изазове у Лондону.

Ипак, Новак је после меча признао да је било помало нервозе због почетка, али и да му је мало требало да се привикне на подлогу.

„Има ту и једног и другог, то се дешава када изађете на терен као бранилац титуле. Важност овог турнира, нагласио сам то и раније. Без обзира на то што имам искуства, играо сам много пута на овом теренбу, осетио сам шта то значи и како је бити у овој ситуацији. Ипак, и ја сам човек као и свако други и нервоза је нормална ствар. Истовремено, са друге стране терена сам имао веома квалитетног и опасног противника. Изгубио сам од њега ове године. Брејк који сам претрпео на старту није био идеалан почетак, али наставио сам да играм правим интензитетом. Одговорио сам му добро на то. После тога, играо сам сасвим добро. Био је то добар квалитет, држао сам сервис. Наравно, ово је био први меч, неколико пута сам се оклизнуо, још тражим ту праву позицију на терену, али све у свему, задовољан сам“, поручио је Ђоковић.

Велики део обраћања медијима протекао је у причи о ангажовању Горана Иванишевића. Новак је рекао да то није нова идеја.

„Све је врло просто, позвао сам га пошто сам разговарао са Марјаном који је подржао такву идеју. Звао сам Горана и питао да ли је у могућности да дође на Вимблдон и покуша, да видимо како би све то ишло. Драго ми је да је прихватио понуду. Не знам да ли ће остати цео турнир, зависиће и од тога како мени буде ишло. Знамо се дуго, није нам требало много времена да осетимо да смо сасвим у реду када радимо један са другим. Ми смо пријатељи одавно. Виђао сам га на турнирима у последњих седам осам година јер је тренирао тројицу врхунских играча против којих сам често играо. Он је сјајан човек. Гренд слем шампион, врхунски играч годинама. Угледао сам се на њега јер су га сви у региону подржавали док је био играч. Био ми је нека врста хероја. Такође, одрастао сам радећи са Николом Пилићем, који му је био тренер. Било је ту много повезаности. Ако погледамо у прошлост, мислим да сам га упознао када сам имао 13, 14 година“, каже Новак.

На питање шта ће он то ново донети, Новак је одговорио да је кључна ствар била у томе што се добро познају.

„И Маријан и ја смо се сагласили да тражимо неког ко је био Гренд слем шампион, ко добро зна како се осећам на терену, неко ко је све то прошао. Сагласили смо се око концепта, идеје да представимо новог тренера у тиму, као што је Борис Бекер био део нашег тима раније. Са Борисом смо имали јако успешан период, надам се томе и са Гораном.“

Новак је насмејао новинаре када је открио како је носио Иванишевићу сендвиче својевремено, док је он био у Пилићевој академији у Минхену.

„Зар вам није рекао да је за његов тријумф на Вимблдону кључно било то што сам му ја доносио сендвиче?“, насмејао се Новак и наставио. – То се заиста догодило. Он је био у академији у Минхену где сам ја тренирао од моје 12 до 16. Те 2001. је добио вајдл карту за Вимблдон и дошао је у академију на неколико недеља. Имао сам дозволу да причам са њим док је тренирао и донесем му неку храну јер је много тренирао и био је гладан. Био сам сваки пут када је тренирао. Пратио сам, учио, гледао, подржавао га. Ники Пилић, за ког кажем да ми је тениски отац, имао је велики утицај на његову каријеру. Отуда су те везе, мислим да су ти сендвичи заиста направили разлику!“

Када су га питали да упореди позив Агасију, који је такође тешко могао да се уклопи у Новаков распоред и сада сарадњу са Иванишевићем, Новак је рекао да су околности биле другачије.

„Са Андреом имао сам тежак период. Имао сам проблем са лактом шест месеци, почео сам да се враћам турнирима. Потом је дошла операција два месеца касније, па опоравак. Те околности стварно нису ишле на руку у мојој сарадњи са Андреом. Сада је другачије. Здрав сам, да куцнем у дрво. Играм добро. Горан је неко ко нема проблем да путује. Радио је то са неколико различитих играча у последњих шест година. Зависи како ћемо се осећати после овог турнира. Покушаћемо да нам дамо шансу. Саветоваћемо се са Марјаном који је и даље мој тренер. Сви морамо да будемо комфорни са том одлуком каква год она била“, поручио је светски број један.

Новаку су поменули и да је на путу ка свом петом Вимблдону. Толико титула има легендарни Бјерн Борг, Ђоковић ако победи изједначиће резултат Швеђанина.

„Први Вимблдон је увек нешто посебно. Сваки пут кад сам победио овде имало је позитивног утицаја на моју каријеру. Та победа 2014. ми је била тачно оно што је требало. Прошле године, такође, било је битно да се све преокрене, да стекнем самопоуздање, да докажем себи да опет могу да освајам Гренд слемове. Између 2011. и 2014. сам освајао Аустралијан Опен, али не и друге турнире, зато је та победа против Роџера у пет сетова била велика. Следеће године опет са њим у финалу. Тешко је то описати. Увек има додатне важности када сте на овом турниру. Ово је турнир о којем многи сањају да га освоје“, каже бранилац титуле на Вимблдону“.

На крају, Новака су питали и да ли би размотрио могућност да се Џастин Гимелстоб, који је протеклих дана виђен у Лондону, врати на позицију коју је имао раније у АТП Борду.

„Ја сам у пријатељским односима са Џастином. Дао ми је неке савете када је био овде. Видели смо се на кратко. Чујемо се телефоном редовно. Нисам сигуран у све, да будем искрен. О томе нисмо причали, око те кандидатуре за било коју позицију. Он има сада много посла, има обавезе код куће, са породицом и свим другим. Није лак период за њега. Није ни за АТП. Драго ми је ипак да је већина играча остала у АТП Савету после састанка од пре неколико дана. Рекао сам да разумем оне који су поднели оставке. Био је то турбулентан састанак, ако тако могу да кажем. Сви смо ми добровољци и желимо да допринесемо позитивним променама у нашем спорту. Велер Еванс је изабран за привременог представника играча у наредних шест месеци. После тога, процес ће поново бити отворен крајем године. Ко год жели да се кандидује као представник Америке може то да уради у новембру“, закључио је Ђоковић.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар