Bliski smo, jer smo iz Srbije i Hrvatske!

Novak Đoković analizirao je prvi meč na Vimbldonu i prokomentarisao priključivanje Gorana Ivaniševića njegovom stručnom štabu.  Novak raspoložen: Moji sendviči su bili ključni da Goran osvoji Vimbldon! Novak Đoković je uspešno započeo odbranu titule na Vimbldonu.

Tenis 02.07.2019 | 09:35
Bliski smo, jer smo iz Srbije i Hrvatske!
Srpski teniser je bez mnogo problema savladao Filipa Kolšrajbera 3-0 u prvom kolu najvećeg teniskog turnira na Glavnom terenu "Ol Ingland klaba".

"Ovo je sveti teren našeg sporta. Ima posebno mesto u mom srcu i karijeri. Privilegovan sam što sam imao uspeha na ovom terenu, vraća se taj osećaj. Prvo kolo je uvek malo nezgodno, ako imate dobrog protivnika kao Kolšrajber koji ima iskustva i koji me je pobedio na Indijan Velsu ove godine. Sposoban je za dobar i kvlitetetan tenis na svim podlogama, pogotovo na travi gde ima dobar slajs i servis. Pobedio sam 3-0, ali je bilo nezgodno u sva tri seta", rekao je Đoković.

Više od analize njegove pobede se očekivao komentar o Goranu Ivaniševiću koji je dan uoči Vimbldona ozvaničen kao njegov novi trener.

Mate Parlov je to ume lepo da kaže: “Ja sam svetski prvak, kako onda mogu biti nacionalista?”. Po istoj logici tako mora da razmišlja i Novak Đoković. Kad kažemo mora ne mislimo na to da ga nešto obavezuje. Mora jer da bi bio najbolji na svetu moraš da imaš i takav pogled na svet, pa iako će mu mnogi desničari možda zameriti na saradnji sa Goranom Ivaniševićem najbolji teniser Srbije – i planete – mirno odgovara na pitanja zainteresovanih novinara posle pobede nad Filipom Kolšrajberom na Vimbldonu.

Nema tu mnogo politike. Nema nimalo mržnje. Samo sport.

"Mi smo bliski jer smo iz Srbije i Hrvatske, nekad smo bili jedna država. Odrastao sam gledajući (Pita) Samprasa i Gorana. Iz naše regije su svi navijali za ove druge i za njih dvojicu. Sećam sa 2001. da sam bio deo Goranove pripreme za Vimbldon. Trenirao sam kod Nikole Pilića gde se Ivanišević spremao. Imao sam tada 13-14 godina, smatrao sam da sam doprineo njegovoj tituli", našalio se Novak, "Znamo se dugo, trenirao je sjajne igrače protiv kojih sam igrao u karijeri. Sjajno ga je imati na svojoj strani. Videćemo posle prve nedelje šta dalje, biće sjajno iskustvo i zadovoljstvo imati takvog šampiona i prijatelja na svojoj strani. Nadam se dugoj saradnji".

Đoković će u drugom kolu Vimbldona igrati protiv Amerikanca Denisa Kudle, 111. igrača na ATP listi.

Pobedio je Filipa Kolšrajbera sa 6:3, 7:5, 6:3 posle 123 minuta igre, potvrdio je da je u dobroj formi na startu turnira i da je spreman za najteže izazove u Londonu.

Ipak, Novak je posle meča priznao da je bilo pomalo nervoze zbog početka, ali i da mu je malo trebalo da se privikne na podlogu.

„Ima tu i jednog i drugog, to se dešava kada izađete na teren kao branilac titule. Važnost ovog turnira, naglasio sam to i ranije. Bez obzira na to što imam iskustva, igrao sam mnogo puta na ovom terenbu, osetio sam šta to znači i kako je biti u ovoj situaciji. Ipak, i ja sam čovek kao i svako drugi i nervoza je normalna stvar. Istovremeno, sa druge strane terena sam imao veoma kvalitetnog i opasnog protivnika. Izgubio sam od njega ove godine. Brejk koji sam pretrpeo na startu nije bio idealan početak, ali nastavio sam da igram pravim intenzitetom. Odgovorio sam mu dobro na to. Posle toga, igrao sam sasvim dobro. Bio je to dobar kvalitet, držao sam servis. Naravno, ovo je bio prvi meč, nekoliko puta sam se okliznuo, još tražim tu pravu poziciju na terenu, ali sve u svemu, zadovoljan sam“, poručio je Đoković.

Veliki deo obraćanja medijima protekao je u priči o angažovanju Gorana Ivaniševića. Novak je rekao da to nije nova ideja.

„Sve je vrlo prosto, pozvao sam ga pošto sam razgovarao sa Marjanom koji je podržao takvu ideju. Zvao sam Gorana i pitao da li je u mogućnosti da dođe na Vimbldon i pokuša, da vidimo kako bi sve to išlo. Drago mi je da je prihvatio ponudu. Ne znam da li će ostati ceo turnir, zavisiće i od toga kako meni bude išlo. Znamo se dugo, nije nam trebalo mnogo vremena da osetimo da smo sasvim u redu kada radimo jedan sa drugim. Mi smo prijatelji odavno. Viđao sam ga na turnirima u poslednjih sedam osam godina jer je trenirao trojicu vrhunskih igrača protiv kojih sam često igrao. On je sjajan čovek. Grend slem šampion, vrhunski igrač godinama. Ugledao sam se na njega jer su ga svi u regionu podržavali dok je bio igrač. Bio mi je neka vrsta heroja. Takođe, odrastao sam radeći sa Nikolom Pilićem, koji mu je bio trener. Bilo je tu mnogo povezanosti. Ako pogledamo u prošlost, mislim da sam ga upoznao kada sam imao 13, 14 godina“, kaže Novak.

Na pitanje šta će on to novo doneti, Novak je odgovorio da je ključna stvar bila u tome što se dobro poznaju.

„I Marijan i ja smo se saglasili da tražimo nekog ko je bio Grend slem šampion, ko dobro zna kako se osećam na terenu, neko ko je sve to prošao. Saglasili smo se oko koncepta, ideje da predstavimo novog trenera u timu, kao što je Boris Beker bio deo našeg tima ranije. Sa Borisom smo imali jako uspešan period, nadam se tome i sa Goranom.“

Novak je nasmejao novinare kada je otkrio kako je nosio Ivaniševiću sendviče svojevremeno, dok je on bio u Pilićevoj akademiji u Minhenu.

„Zar vam nije rekao da je za njegov trijumf na Vimbldonu ključno bilo to što sam mu ja donosio sendviče?“, nasmejao se Novak i nastavio. – To se zaista dogodilo. On je bio u akademiji u Minhenu gde sam ja trenirao od moje 12 do 16. Te 2001. je dobio vajdl kartu za Vimbldon i došao je u akademiju na nekoliko nedelja. Imao sam dozvolu da pričam sa njim dok je trenirao i donesem mu neku hranu jer je mnogo trenirao i bio je gladan. Bio sam svaki put kada je trenirao. Pratio sam, učio, gledao, podržavao ga. Niki Pilić, za kog kažem da mi je teniski otac, imao je veliki uticaj na njegovu karijeru. Otuda su te veze, mislim da su ti sendviči zaista napravili razliku!“

Kada su ga pitali da uporedi poziv Agasiju, koji je takođe teško mogao da se uklopi u Novakov raspored i sada saradnju sa Ivaniševićem, Novak je rekao da su okolnosti bile drugačije.

„Sa Andreom imao sam težak period. Imao sam problem sa laktom šest meseci, počeo sam da se vraćam turnirima. Potom je došla operacija dva meseca kasnije, pa oporavak. Te okolnosti stvarno nisu išle na ruku u mojoj saradnji sa Andreom. Sada je drugačije. Zdrav sam, da kucnem u drvo. Igram dobro. Goran je neko ko nema problem da putuje. Radio je to sa nekoliko različitih igrača u poslednjih šest godina. Zavisi kako ćemo se osećati posle ovog turnira. Pokušaćemo da nam damo šansu. Savetovaćemo se sa Marjanom koji je i dalje moj trener. Svi moramo da budemo komforni sa tom odlukom kakva god ona bila“, poručio je svetski broj jedan.

Novaku su pomenuli i da je na putu ka svom petom Vimbldonu. Toliko titula ima legendarni Bjern Borg, Đoković ako pobedi izjednačiće rezultat Šveđanina.

„Prvi Vimbldon je uvek nešto posebno. Svaki put kad sam pobedio ovde imalo je pozitivnog uticaja na moju karijeru. Ta pobeda 2014. mi je bila tačno ono što je trebalo. Prošle godine, takođe, bilo je bitno da se sve preokrene, da steknem samopouzdanje, da dokažem sebi da opet mogu da osvajam Grend slemove. Između 2011. i 2014. sam osvajao Australijan Open, ali ne i druge turnire, zato je ta pobeda protiv Rodžera u pet setova bila velika. Sledeće godine opet sa njim u finalu. Teško je to opisati. Uvek ima dodatne važnosti kada ste na ovom turniru. Ovo je turnir o kojem mnogi sanjaju da ga osvoje“, kaže branilac titule na Vimbldonu“.

Na kraju, Novaka su pitali i da li bi razmotrio mogućnost da se Džastin Gimelstob, koji je proteklih dana viđen u Londonu, vrati na poziciju koju je imao ranije u ATP Bordu.

„Ja sam u prijateljskim odnosima sa Džastinom. Dao mi je neke savete kada je bio ovde. Videli smo se na kratko. Čujemo se telefonom redovno. Nisam siguran u sve, da budem iskren. O tome nismo pričali, oko te kandidature za bilo koju poziciju. On ima sada mnogo posla, ima obaveze kod kuće, sa porodicom i svim drugim. Nije lak period za njega. Nije ni za ATP. Drago mi je ipak da je većina igrača ostala u ATP Savetu posle sastanka od pre nekoliko dana. Rekao sam da razumem one koji su podneli ostavke. Bio je to turbulentan sastanak, ako tako mogu da kažem. Svi smo mi dobrovoljci i želimo da doprinesemo pozitivnim promenama u našem sportu. Veler Evans je izabran za privremenog predstavnika igrača u narednih šest meseci. Posle toga, proces će ponovo biti otvoren krajem godine. Ko god želi da se kandiduje kao predstavnik Amerike može to da uradi u novembru“, zaključio je Đoković.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar