Почиње Вимблдон...

Ђоковић брани титулу, још четворо Срба на терену. . .  Најпрестижнији тениски турнир на свету Вимблдон, отворени шампионат Енглеске, почиње у понедељак у Лондону по 133. пут.  Вимблдон - 1. дан АТП: Шампион отвара капије! Почиње 133. издање најпрестижнијег тениског такмичења на свету, а Новак Ђоковић од 14 часова укрпшта рекете са Филипом Колшрајбером. Поред нејга данас на теренима Ол Ингланд клуба и Типсаревић, Кецмановић, Лајовић, као и Саша Зверев, Вавринка, Циципас, Раонић, Вердаско. . .  Вимблдон 1. дан, WТА: Халеп, Осака и судар генерација.  А ту је и наша Александра Крунић која игра против Чехиње Мухове.

Тенис 01.07.2019 | 11:47
Почиње Вимблдон...
Титулу у мушкој конкуренцији брани српски тенисер Новак Ђоковић, који на централни терен излази одмах првог дана, а ривал му је од 14 сати Немац Филип Колшрајбер.

Пре Ђоковића на терен излази Јанко Типсаревић, који за противника има Јапанца Јошихита Нишиоку, док после Новака на терен иде Душан Лајовић, који најраније од 15 часова игра против Пољака Хуберта Хуркача, а затим пред публику излази и МИомир Кецмановић, који најраније од 17 часова игра против Шпанца Роберта Карбаљеса Баене.

У женској конкуренцији трофеј брани Немица Ангелик Кербер, а првог дана на терен ће Александра Крунић против Чехиње Каролине Мухове.

Стен Вавринка од 12х игра против Рубена Бемелманса, Стефанос Циципас против Томаса Фабијана, Саша Зверев против Јирија Веселија...

Вимблдон се игра за укупни наградни фонд од 38 милиона фунти.

Традиција је фундамент сваког великог и трајног пројекта. Јавни манири и тајне понашања, облачења, поштовања су оно што обичан пројекат, догађај издваја од остатка света.

А ако се зна да тај пројекат постоји више од века и да сакупља на стотине милиона евра и стотине милиона гледалаца сваке године широм света, онда је јасно да је у питању нешто велико. Вимблдон је један од најпрестижнијих тениских, али уопште и најстаријих спортских такмичења на свету који данас по 133. пут отвара капије. Наравно, чувени пимс, пиће налик шампањцу, јагоде са шлагом, стилски шешири, бела одећа и обућа, као и светска елита су спремни. Наравно и тенисери.

А најзначаније име међу њима је свакако шампион мушког сингла, а то је прошле године по четврти пут у каријери био Новак Ђоковић. Без сумње највећи спортиста са ових простора и један од највећих у историји белог спорта излази на легендарни Централни терен од 14 часова по средњоевроспком времену када ће 13. пут укрстити рекете са Филипом Колшрајбером. Немац је, то је добро познато, веома незгодан играч што је и показао ове сезоне у Индијан Велсу када је био бољи од Нолета       , али му се овај потом два пута реванширао на шљаци Монте Карла, па Рима где га је прегазио са 6:3 и 6:3. Тренутно 57. играч света није нарочито убитачан на травнатој подлози, и тешко ће против једног од најбољих на њој. У слабој је форми и не би требало очекивати да овај сусрет траје дуже од три сета.

На Терену 1 игра се само један АТП меч који би могао бити интересантан, пошто се одмеравају по први пут Александер Зверев и Јиржи Весели. Чех је управо једна од могућих мина на овом Вимблдону, играч којем одговара трава на којој може да исакже у поптуности паклени сервис. Истина, и он је у слабој форми, тек је 124. на свет, и поред великог талента и награде за новајлију АТП тура 2013. никада се у потпубности није сиказао. Али, таленат има и могао би макар мало да "заљуља" Сашу који такође није у форми у псоледње време. Немац руског порекла је наравно велики фавборит, али могао би Весели да га намучи на почетку, можда чак и да му откине сет.

Стен Вавринка би требало да има лаган задатак против Рубена Бемелманса. Квалификанта из Белгије, тренутно 171. на свету је победио пре четири лета у три сета на УС опену, што очекујемо и сада.

За разлику од Швајцарца, Грк Стефанос Циципас би такође могао да "нагази мину" у првом колу пошто му је противник опасни и непредвидиви Томас Фабиано. Један од тенисера који вуче "италијански вал" који се појавио у последње време. У кратком периоду пред почетак Вимблдона успео је да одигра чак три турнира на трави, а најуспешнији је био у Истборну где се пробио де четврфинала, победивши између осталих и Ласла Ђереа. Могао би 89. играч света да "забибери" ово поподне младом Атињанину.

На Терен 6 два наша представника истрчавају данас. Трећи меч дана игра Душан Лајовић који имао заиста тежак задатак против Хуберта Хуркача. Ово ће бити прво одмеравање српског аса, иначе 33. играча света и све бољег Пољака, 52. рекета на светској листи. Млади играч из Вроцлава, висок иначе чак 196 цм је и поред слабијег пласмана ипак мали фаворит пре свега зато што му одговара игра на трави.

Одмах након њих играју Миомир Кецмановић и Роберто Карбаљес Баена. Финалом у Анталији наш тинејџер је показао да му одговарају услови које "нуди"  травната подлога те је зато и благи фаворит против 74. тенисера света.

Јанко Типсаревић није постављен за фаворитта на мечу са Јошихитом Нишиоком, иако би требало. Наиме, Типса добро зна да игра на трави,  а има и ударце за њу, док само 170 цм високи Јапанац нема шта да тражи на њој. Све је, наравно могуће, али ми дајемо предност нашем асу.

Вимблдон 1. дан, WТА: Халеп, Осака и судар генерација. А ту је и наша Александра Крунић која игра против Чехиње Мухове.

И тенисерке, наравно отварају данас 133. издање Вимлдона на којем титулу брани Ангелика Кербер. Немица пак не игра данас, првог дана такмичења, али ту су многе њене колегинице пошто је на програму чак 32 WТА меча. А пошто је у таквој ситуацији тешко "видети дрво од шуме" овде ћемо вам помоћи да наћете интересантне парове за клађење.

Крећемо од до недавно прве играчице света, Наоми Осаке коју видимо као једно од потенцијалних победница најпрестижнијег тениског такмичења на свету. Али не ове сезоне. Грешка коју је направила отпуштањем човека који ју је претворио у шампионку два гренд слема, Саше Бајина и даље је прогони, тако да су јој резултати последњих месеци веома, веома слаби.

А већ првог дана Вимблдона укршта рекете са играчицом од које је оба пута до сада изгубила, Јулије Путинцеве. Казахстанка је више него просечан играчица, али Јапанака још нема решење за њу. Индикативан је недавни њихов меч у Бирмингему, такође на трави у којем је Путинцева славила са 6:2 и 6:3. А то значи, да ако тражите "изненађење" оно је пред вама. 

Симона Халеп јесте једна од фавориткиња за титулу, али чисто због њеног тениског квалитета. Ако се зна да јој трава није омиљена подлога, а највећи успех на Вимблдону јој је полуфинале из 2014, овде би требало бити веома опрезан. Посебно пошто јој је са друге стране мреже Аљаксандра Саснович, оспасна Белорускиња тренутно 36. на свету. Ово би могао бити напет меч, али ипак је у предности девојка из Констанце. 

Посебно занимљив је данашњи последњи меч на Терену 1 и то не само зато што га игра једна од најстаријих и најпопуларнијих активних тенисерки, Венус Вилијамс, него зато што га игра протбв најмађе у жребу, Кори Гауф. Разлика у годинама између две Американке је чак 24 (!) пошто старија сестра Вилијамс има 39, а њена противница само 15. Разлика у искуству је огромна, а оно је пресудно за игру на трави. Гауф јесте невероватан таленат, што је доказала пробојем кроз квалификације до главног жреба, али је ово данас ипак превише за њу.

Фикс треба појурити на Каролину Плишкову која би, по свему судећи могла данас да обави посао "за час" против Кинескиње Лин Жу, 101. на WТА листи. Чехиња је у одличној форми, што је показала недавном титулом на трави Истборна коју је освојила тако што је савладала у финалу Ангелику Кербер,актуелну шампионку Вимблдона. Тренутно трећа играчица света је, чини се коначно спремна за прву гренд слем титулу, а да је тако могла би да нам докаже кратким мастеркласом на Терену 2. 

Такође једна од потенцијалних шампионки Елина Свитолина данас креће са обрачунима, а прва противница у Лондону јој је Дарија Гаврилова, Московљанка која наступа под заставом Аустралије. Ово им је девето одмеравање, резултат је 6-2 за осму носитељку, с тим што је славила на последњих пет одмеравања, мада је ретко било лагано. Њих две су највеће борбе водиле углавном на почетку меча, тако да би могао да се појури плус гемова у првом сету, сем кеца на Свитолину, наравно.

За крај и бет-анализза меча једне од две наше представнице у главном жребу Вимблдона, Александра Крунић. Наша Московљанка је фавориткиња, иако није специјалиста за игру на траванатој подлози, а још мање је вероватно Чехиња којој је ово први наступ у главном жребу најпрестижнијег тениског такмичења.

Фото: Реутерс

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар