Počinje Vimbldon...

Đoković brani titulu, još četvoro Srba na terenu. . .  Najprestižniji teniski turnir na svetu Vimbldon, otvoreni šampionat Engleske, počinje u ponedeljak u Londonu po 133. put.  Vimbldon - 1. dan ATP: Šampion otvara kapije! Počinje 133. izdanje najprestižnijeg teniskog takmičenja na svetu, a Novak Đoković od 14 časova ukrpšta rekete sa Filipom Kolšrajberom. Pored nejga danas na terenima Ol Ingland kluba i Tipsarević, Kecmanović, Lajović, kao i Saša Zverev, Vavrinka, Cicipas, Raonić, Verdasko. . .  Vimbldon 1. dan, WTA: Halep, Osaka i sudar generacija.  A tu je i naša Aleksandra Krunić koja igra protiv Čehinje Muhove.

Tenis 01.07.2019 | 11:47
Počinje Vimbldon...
Titulu u muškoj konkurenciji brani srpski teniser Novak Đoković, koji na centralni teren izlazi odmah prvog dana, a rival mu je od 14 sati Nemac Filip Kolšrajber.

Pre Đokovića na teren izlazi Janko Tipsarević, koji za protivnika ima Japanca Jošihita Nišioku, dok posle Novaka na teren ide Dušan Lajović, koji najranije od 15 časova igra protiv Poljaka Huberta Hurkača, a zatim pred publiku izlazi i MIomir Kecmanović, koji najranije od 17 časova igra protiv Španca Roberta Karbaljesa Baene.

U ženskoj konkurenciji trofej brani Nemica Angelik Kerber, a prvog dana na teren će Aleksandra Krunić protiv Čehinje Karoline Muhove.

Sten Vavrinka od 12h igra protiv Rubena Bemelmansa, Stefanos Cicipas protiv Tomasa Fabijana, Saša Zverev protiv Jirija Veselija...

Vimbldon se igra za ukupni nagradni fond od 38 miliona funti.

Tradicija je fundament svakog velikog i trajnog projekta. Javni maniri i tajne ponašanja, oblačenja, poštovanja su ono što običan projekat, događaj izdvaja od ostatka sveta.

A ako se zna da taj projekat postoji više od veka i da sakuplja na stotine miliona evra i stotine miliona gledalaca svake godine širom sveta, onda je jasno da je u pitanju nešto veliko. Vimbldon je jedan od najprestižnijih teniskih, ali uopšte i najstarijih sportskih takmičenja na svetu koji danas po 133. put otvara kapije. Naravno, čuveni pims, piće nalik šampanjcu, jagode sa šlagom, stilski šeširi, bela odeća i obuća, kao i svetska elita su spremni. Naravno i teniseri.

A najznačanije ime među njima je svakako šampion muškog singla, a to je prošle godine po četvrti put u karijeri bio Novak Đoković. Bez sumnje najveći sportista sa ovih prostora i jedan od najvećih u istoriji belog sporta izlazi na legendarni Centralni teren od 14 časova po srednjoevrospkom vremenu kada će 13. put ukrstiti rekete sa Filipom Kolšrajberom. Nemac je, to je dobro poznato, veoma nezgodan igrač što je i pokazao ove sezone u Indijan Velsu kada je bio bolji od Noleta       , ali mu se ovaj potom dva puta revanširao na šljaci Monte Karla, pa Rima gde ga je pregazio sa 6:3 i 6:3. Trenutno 57. igrač sveta nije naročito ubitačan na travnatoj podlozi, i teško će protiv jednog od najboljih na njoj. U slaboj je formi i ne bi trebalo očekivati da ovaj susret traje duže od tri seta.

Na Terenu 1 igra se samo jedan ATP meč koji bi mogao biti interesantan, pošto se odmeravaju po prvi put Aleksander Zverev i Jirži Veseli. Čeh je upravo jedna od mogućih mina na ovom Vimbldonu, igrač kojem odgovara trava na kojoj može da isakže u poptunosti pakleni servis. Istina, i on je u slaboj formi, tek je 124. na svet, i pored velikog talenta i nagrade za novajliju ATP tura 2013. nikada se u potpubnosti nije sikazao. Ali, talenat ima i mogao bi makar malo da "zaljulja" Sašu koji takođe nije u formi u psolednje vreme. Nemac ruskog porekla je naravno veliki favborit, ali mogao bi Veseli da ga namuči na početku, možda čak i da mu otkine set.

Sten Vavrinka bi trebalo da ima lagan zadatak protiv Rubena Bemelmansa. Kvalifikanta iz Belgije, trenutno 171. na svetu je pobedio pre četiri leta u tri seta na US openu, što očekujemo i sada.

Za razliku od Švajcarca, Grk Stefanos Cicipas bi takođe mogao da "nagazi minu" u prvom kolu pošto mu je protivnik opasni i nepredvidivi Tomas Fabiano. Jedan od tenisera koji vuče "italijanski val" koji se pojavio u poslednje vreme. U kratkom periodu pred početak Vimbldona uspeo je da odigra čak tri turnira na travi, a najuspešniji je bio u Istbornu gde se probio de četvrfinala, pobedivši između ostalih i Lasla Đerea. Mogao bi 89. igrač sveta da "zabiberi" ovo popodne mladom Atinjaninu.

Na Teren 6 dva naša predstavnika istrčavaju danas. Treći meč dana igra Dušan Lajović koji imao zaista težak zadatak protiv Huberta Hurkača. Ovo će biti prvo odmeravanje srpskog asa, inače 33. igrača sveta i sve boljeg Poljaka, 52. reketa na svetskoj listi. Mladi igrač iz Vroclava, visok inače čak 196 cm je i pored slabijeg plasmana ipak mali favorit pre svega zato što mu odgovara igra na travi.

Odmah nakon njih igraju Miomir Kecmanović i Roberto Karbaljes Baena. Finalom u Antaliji naš tinejdžer je pokazao da mu odgovaraju uslovi koje "nudi"  travnata podloga te je zato i blagi favorit protiv 74. tenisera sveta.

Janko Tipsarević nije postavljen za favoritta na meču sa Jošihitom Nišiokom, iako bi trebalo. Naime, Tipsa dobro zna da igra na travi,  a ima i udarce za nju, dok samo 170 cm visoki Japanac nema šta da traži na njoj. Sve je, naravno moguće, ali mi dajemo prednost našem asu.

Vimbldon 1. dan, WTA: Halep, Osaka i sudar generacija. A tu je i naša Aleksandra Krunić koja igra protiv Čehinje Muhove.

I teniserke, naravno otvaraju danas 133. izdanje Vimldona na kojem titulu brani Angelika Kerber. Nemica pak ne igra danas, prvog dana takmičenja, ali tu su mnoge njene koleginice pošto je na programu čak 32 WTA meča. A pošto je u takvoj situaciji teško "videti drvo od šume" ovde ćemo vam pomoći da naćete interesantne parove za klađenje.

Krećemo od do nedavno prve igračice sveta, Naomi Osake koju vidimo kao jedno od potencijalnih pobednica najprestižnijeg teniskog takmičenja na svetu. Ali ne ove sezone. Greška koju je napravila otpuštanjem čoveka koji ju je pretvorio u šampionku dva grend slema, Saše Bajina i dalje je progoni, tako da su joj rezultati poslednjih meseci veoma, veoma slabi.

A već prvog dana Vimbldona ukršta rekete sa igračicom od koje je oba puta do sada izgubila, Julije Putinceve. Kazahstanka je više nego prosečan igračica, ali Japanaka još nema rešenje za nju. Indikativan je nedavni njihov meč u Birmingemu, takođe na travi u kojem je Putinceva slavila sa 6:2 i 6:3. A to znači, da ako tražite "iznenađenje" ono je pred vama. 

Simona Halep jeste jedna od favoritkinja za titulu, ali čisto zbog njenog teniskog kvaliteta. Ako se zna da joj trava nije omiljena podloga, a najveći uspeh na Vimbldonu joj je polufinale iz 2014, ovde bi trebalo biti veoma oprezan. Posebno pošto joj je sa druge strane mreže Aljaksandra Sasnovič, ospasna Beloruskinja trenutno 36. na svetu. Ovo bi mogao biti napet meč, ali ipak je u prednosti devojka iz Konstance. 

Posebno zanimljiv je današnji poslednji meč na Terenu 1 i to ne samo zato što ga igra jedna od najstarijih i najpopularnijih aktivnih teniserki, Venus Vilijams, nego zato što ga igra protbv najmađe u žrebu, Kori Gauf. Razlika u godinama između dve Amerikanke je čak 24 (!) pošto starija sestra Vilijams ima 39, a njena protivnica samo 15. Razlika u iskustvu je ogromna, a ono je presudno za igru na travi. Gauf jeste neverovatan talenat, što je dokazala probojem kroz kvalifikacije do glavnog žreba, ali je ovo danas ipak previše za nju.

Fiks treba pojuriti na Karolinu Pliškovu koja bi, po svemu sudeći mogla danas da obavi posao "za čas" protiv Kineskinje Lin Žu, 101. na WTA listi. Čehinja je u odličnoj formi, što je pokazala nedavnom titulom na travi Istborna koju je osvojila tako što je savladala u finalu Angeliku Kerber,aktuelnu šampionku Vimbldona. Trenutno treća igračica sveta je, čini se konačno spremna za prvu grend slem titulu, a da je tako mogla bi da nam dokaže kratkim masterklasom na Terenu 2. 

Takođe jedna od potencijalnih šampionki Elina Svitolina danas kreće sa obračunima, a prva protivnica u Londonu joj je Darija Gavrilova, Moskovljanka koja nastupa pod zastavom Australije. Ovo im je deveto odmeravanje, rezultat je 6-2 za osmu nositeljku, s tim što je slavila na poslednjih pet odmeravanja, mada je retko bilo lagano. Njih dve su najveće borbe vodile uglavnom na početku meča, tako da bi mogao da se pojuri plus gemova u prvom setu, sem keca na Svitolinu, naravno.

Za kraj i bet-analizza meča jedne od dve naše predstavnice u glavnom žrebu Vimbldona, Aleksandra Krunić. Naša Moskovljanka je favoritkinja, iako nije specijalista za igru na travanatoj podlozi, a još manje je verovatno Čehinja kojoj je ovo prvi nastup u glavnom žrebu najprestižnijeg teniskog takmičenja.

Foto: Reuters

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar