Дејан Савић гледа у будућност...

Ово је "костур" за 2024. годину! Селектор Србије објаснио да је плански дао носиоцима игре одмор, у склопу припрема за Олимпијске игре у Токију, али и у Паризу.

Остали спортови 01.07.2019 | 10:04
Дејан Савић гледа у будућност...
После драматичног освајања Светске лиге у финалу против Хрватске, најбољи српски ватерполисти имали су вишеструки разлог за задовољство.

Поред освајања трофеја пред својим навијачима и у свом дому (на базену "Ташмајдан"), "делфини" су изборили и пласман на Олимпијске игре 2020. у Токију. Дакле, на првом такмичењу овог лета остварили су примарни циљ за 2019. годину.

Због тога, селектор Дејан Савић омогућио је седморици староседалаца у репрезентацији шансу да први пут искористе лето за одмор после много, много година.

Примера ради, капитен Филип Филиповић имаће први пут имати слободно лето после 18 година, а слична је прича и са осталима које је Савић послао на летовање уместо на Светско првенство у Јужну Кореју (од 15. до 27. јула).

То су још и Гојко и Душко Пијетловић, Бранислав и Стефан Митровић, као и Андрија Прлаиновић и Милан Алексић.

За тих седам места бориће се осморица млађих "делфина", Димитрије Ристичевић, Лазар Добожанов, Страхиња Рашовић, Никола Дедовић, Ђорђе Лазић, Огњен Стојановић, Радомир Драшовић и Вељко Танкосић. 

Уз староседеоце и трофејне репрезентативце Милоша Ћука, Душана Мандића, Саву Ранђеловића, Виктора Рашовића и друге из "млађе гарде", они ће чинити Савићев тим за СП, на којем ће титулу бранити Хрватска.

Важније од тога, селектор златних "делфина" у том саставу види "костур" екипе која ће играти на Олимпијским играма за пет година.

Савић је у недељу изјавио да је састав репрезентације сада плански подмлађен, на основу стратегије Ватерполо савеза Србије утврђене после Игара у Рију 2016. године.

"Овај тим који ће путовати у Јужну Кореју је окосница тима који треба да представља Србију на ОИ 2024. године у Паризу. У питању је широк спектар играча на које рачунам", истакао је Савић за Н1.

Према његовим речима, скучен календар и психофизичка истрошеност "старијих" играча у репрезентацији даје за право да се тако поступа пред СП у Јужној Кореји. Он додаје да је примарни циљ, а то је пласман на ОИ у Токио 2020., испуњен.

"Један циљ смо испунили, а са друге стране можемо себи да направимо комфор да већину играча који су ровити како због повреда тако и психофизичког стања прескочимо за једно велико такмичење. Други циљ је освајање медаље у Токију 2020", поручио је Савић.

На тему пласмана на СП, Савић је мишљења да СП носи одређени притисак те да је група у којој је Србија "симпатична".

"Имамо Црну Гору и Грчку у групи, а по костуру касније би требало да укрштамо са Шпанијом, Ма?арском и Италијом и те утакмице у четврфиналу су свакако најважније. Резултат у овом моменту није битан, али ћемо пробати да остваримо резултат", напоменуо је Савић.

Каже да држава подржава ватерполо репрезентацију и да ватерполисти имају "солидан буџет".

"Држава је окренута ватерполо спорту, али, клубови грцају. Међутим, то није проблем само клубова у ватерполо спорту", закључио је Савић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар