Dejan Savić gleda u budućnost...

Ovo je "kostur" za 2024. godinu! Selektor Srbije objasnio da je planski dao nosiocima igre odmor, u sklopu priprema za Olimpijske igre u Tokiju, ali i u Parizu.

Ostali sportovi 01.07.2019 | 10:04
Dejan Savić gleda u budućnost...
Posle dramatičnog osvajanja Svetske lige u finalu protiv Hrvatske, najbolji srpski vaterpolisti imali su višestruki razlog za zadovoljstvo.

Pored osvajanja trofeja pred svojim navijačima i u svom domu (na bazenu "Tašmajdan"), "delfini" su izborili i plasman na Olimpijske igre 2020. u Tokiju. Dakle, na prvom takmičenju ovog leta ostvarili su primarni cilj za 2019. godinu.

Zbog toga, selektor Dejan Savić omogućio je sedmorici starosedalaca u reprezentaciji šansu da prvi put iskoriste leto za odmor posle mnogo, mnogo godina.

Primera radi, kapiten Filip Filipović imaće prvi put imati slobodno leto posle 18 godina, a slična je priča i sa ostalima koje je Savić poslao na letovanje umesto na Svetsko prvenstvo u Južnu Koreju (od 15. do 27. jula).

To su još i Gojko i Duško Pijetlović, Branislav i Stefan Mitrović, kao i Andrija Prlainović i Milan Aleksić.

Za tih sedam mesta boriće se osmorica mlađih "delfina", Dimitrije Rističević, Lazar Dobožanov, Strahinja Rašović, Nikola Dedović, Đorđe Lazić, Ognjen Stojanović, Radomir Drašović i Veljko Tankosić. 

Uz starosedeoce i trofejne reprezentativce Miloša Ćuka, Dušana Mandića, Savu Ranđelovića, Viktora Rašovića i druge iz "mlađe garde", oni će činiti Savićev tim za SP, na kojem će titulu braniti Hrvatska.

Važnije od toga, selektor zlatnih "delfina" u tom sastavu vidi "kostur" ekipe koja će igrati na Olimpijskim igrama za pet godina.

Savić je u nedelju izjavio da je sastav reprezentacije sada planski podmlađen, na osnovu strategije Vaterpolo saveza Srbije utvrđene posle Igara u Riju 2016. godine.

"Ovaj tim koji će putovati u Južnu Koreju je okosnica tima koji treba da predstavlja Srbiju na OI 2024. godine u Parizu. U pitanju je širok spektar igrača na koje računam", istakao je Savić za N1.

Prema njegovim rečima, skučen kalendar i psihofizička istrošenost "starijih" igrača u reprezentaciji daje za pravo da se tako postupa pred SP u Južnoj Koreji. On dodaje da je primarni cilj, a to je plasman na OI u Tokio 2020., ispunjen.

"Jedan cilj smo ispunili, a sa druge strane možemo sebi da napravimo komfor da većinu igrača koji su roviti kako zbog povreda tako i psihofizičkog stanja preskočimo za jedno veliko takmičenje. Drugi cilj je osvajanje medalje u Tokiju 2020", poručio je Savić.

Na temu plasmana na SP, Savić je mišljenja da SP nosi određeni pritisak te da je grupa u kojoj je Srbija "simpatična".

"Imamo Crnu Goru i Grčku u grupi, a po kosturu kasnije bi trebalo da ukrštamo sa Španijom, Ma?arskom i Italijom i te utakmice u četvrfinalu su svakako najvažnije. Rezultat u ovom momentu nije bitan, ali ćemo probati da ostvarimo rezultat", napomenuo je Savić.

Kaže da država podržava vaterpolo reprezentaciju i da vaterpolisti imaju "solidan budžet".

"Država je okrenuta vaterpolo sportu, ali, klubovi grcaju. Međutim, to nije problem samo klubova u vaterpolo sportu", zaključio je Savić.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar