Опет је бурно у Формули 1: Три круга пре краја - Макс!

Ферстапен бриљантним повратком прекинуо доминацију Мерцедеса! Возач Ред Була Макс Ферстапен освојио је трку за Велику награду Аустрије.  Холандски возач "отео" Шарлу Леклеру прву победу у каријери. Поново ће бити жалби. . .

Остали спортови 30.06.2019 | 17:17
Опет је бурно у Формули 1: Три круга пре краја - Макс!
Ферстапен је по први пут ове сезоне завршио као први и прекинуо доминацију Мерцедеса која је трајала од почетка сезоне.

Мерцедесе је претходно био први на свих осам трка (шест победа Хамилтона, две Ботаса), а сада је за њих била "резервисана" само једна позиција на подијуму.

Валтери Ботас је завршио трку на трећем месту, док је испред њега био возач Ферарија Шарл Леклер, који је добар део трке провео као водећи.

Иза Ботаса нашао се његов клупски колега, док је иза Британца био Себастијан Фетел из Ферарија.

То је први пут ове сезоне да Хамилтон није обезбедио пласман на подијум. Возач Мекларена Ландо Норис заузео је шесто место, седми је био Пјер Гасли из Ред Була, а осми Карлос Саинц из Мекларена.

Возачи Алфа Ромеа Кими Раиконен и Антонио Ђовинаци заузели су девето и 10. место.

Леклер је вођство изгубио на самом крају трке, три круга пре краја, када је Ферстапен у трећем нападу успео да престигне возача Ферарија. Тада је дошло и до контакта и Леклер је завршио ван стазе, али се не очекује да Холанђанин буде кажњен.

Ферстапену је ово била шеста победа у каријери, а можда и најдража због огромног броја навијача који се појавио у Аустрији и тога што је катастрофално почео трку, али на крају успео да победи.

Наредна трка у шампионату на програму је 14. јула за Велику награду Велике Британије.

Мерцедес први пут ове сезоне није победио!

Одлични Шарл Леклер, возач Ферарија, био је на "пол" позицији у Аустрији и возио је скоро савршену трку - до три круга пре краја. Тада га је претекао упорни Макс Ферштапен за воланом Ред Була.

Холанђанин је у тренутку одлуке претекао момка из Монака, приморао га да на неколико секунди напусти стазу и до краја заокружио трку каријере.

Са овогодишњим искуством из Монтреала, где је Себастијану Фетелу "отета" победа против Луиса Хамилтона због строге одлуке надлежних о претицању, и сада би требало бити стрпљив, па сачекати да Формула 1 тек озваничи седми тријумф Холанђанина у каријери.

Леклер се жалио да није имао где да оде у тренутку Ферстапеновог "напада", а тај аргумент донео је Хамилтону тријумф у Канади. И сада, као и тада, била би штета да се на тај начин поквари славље возача дана, који је кренуо са треће позиције и остварио тријумф.

"Ако ово није било по правилима, онда не знам чему тркање и чему Формула 1", питао је данашњи победник пре него што је узео шампањац. 

Треће, најниже место на подијуму заузео је возач Мерцедеса, Валтери Ботас. Четврти је био Себастијан Фетел (Ферари), пети бранилац титуле Луис Хамилтон (Мерцедес), шести Ландо Норис (Мекларен), седми Пјер Гасли (Ред Бул), осми Карлос Сајнц (Мекларен), а девети Кими Раиконен (Алфа Ромео).

За генерални пласман возача и конструктора сачекаћемо званичну потврду Ферстапенове победе...

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар