Opet je burno u Formuli 1: Tri kruga pre kraja - Maks!

Ferstapen briljantnim povratkom prekinuo dominaciju Mercedesa! Vozač Red Bula Maks Ferstapen osvojio je trku za Veliku nagradu Austrije.  Holandski vozač "oteo" Šarlu Lekleru prvu pobedu u karijeri. Ponovo će biti žalbi. . .

Ostali sportovi 30.06.2019 | 17:17
Opet je burno u Formuli 1: Tri kruga pre kraja - Maks!
Ferstapen je po prvi put ove sezone završio kao prvi i prekinuo dominaciju Mercedesa koja je trajala od početka sezone.

Mercedese je prethodno bio prvi na svih osam trka (šest pobeda Hamiltona, dve Botasa), a sada je za njih bila "rezervisana" samo jedna pozicija na podijumu.

Valteri Botas je završio trku na trećem mestu, dok je ispred njega bio vozač Ferarija Šarl Lekler, koji je dobar deo trke proveo kao vodeći.

Iza Botasa našao se njegov klupski kolega, dok je iza Britanca bio Sebastijan Fetel iz Ferarija.

To je prvi put ove sezone da Hamilton nije obezbedio plasman na podijum. Vozač Meklarena Lando Noris zauzeo je šesto mesto, sedmi je bio Pjer Gasli iz Red Bula, a osmi Karlos Sainc iz Meklarena.

Vozači Alfa Romea Kimi Raikonen i Antonio Đovinaci zauzeli su deveto i 10. mesto.

Lekler je vođstvo izgubio na samom kraju trke, tri kruga pre kraja, kada je Ferstapen u trećem napadu uspeo da prestigne vozača Ferarija. Tada je došlo i do kontakta i Lekler je završio van staze, ali se ne očekuje da Holanđanin bude kažnjen.

Ferstapenu je ovo bila šesta pobeda u karijeri, a možda i najdraža zbog ogromnog broja navijača koji se pojavio u Austriji i toga što je katastrofalno počeo trku, ali na kraju uspeo da pobedi.

Naredna trka u šampionatu na programu je 14. jula za Veliku nagradu Velike Britanije.

Mercedes prvi put ove sezone nije pobedio!

Odlični Šarl Lekler, vozač Ferarija, bio je na "pol" poziciji u Austriji i vozio je skoro savršenu trku - do tri kruga pre kraja. Tada ga je pretekao uporni Maks Ferštapen za volanom Red Bula.

Holanđanin je u trenutku odluke pretekao momka iz Monaka, primorao ga da na nekoliko sekundi napusti stazu i do kraja zaokružio trku karijere.

Sa ovogodišnjim iskustvom iz Montreala, gde je Sebastijanu Fetelu "oteta" pobeda protiv Luisa Hamiltona zbog stroge odluke nadležnih o preticanju, i sada bi trebalo biti strpljiv, pa sačekati da Formula 1 tek ozvaniči sedmi trijumf Holanđanina u karijeri.

Lekler se žalio da nije imao gde da ode u trenutku Ferstapenovog "napada", a taj argument doneo je Hamiltonu trijumf u Kanadi. I sada, kao i tada, bila bi šteta da se na taj način pokvari slavlje vozača dana, koji je krenuo sa treće pozicije i ostvario trijumf.

"Ako ovo nije bilo po pravilima, onda ne znam čemu trkanje i čemu Formula 1", pitao je današnji pobednik pre nego što je uzeo šampanjac. 

Treće, najniže mesto na podijumu zauzeo je vozač Mercedesa, Valteri Botas. Četvrti je bio Sebastijan Fetel (Ferari), peti branilac titule Luis Hamilton (Mercedes), šesti Lando Noris (Meklaren), sedmi Pjer Gasli (Red Bul), osmi Karlos Sajnc (Meklaren), a deveti Kimi Raikonen (Alfa Romeo).

Za generalni plasman vozača i konstruktora sačekaćemo zvaničnu potvrdu Ferstapenove pobede...

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar