Словенија ускоро опасана жицом?

Словенија је бурно реаговала на најаву италијанског министра унутрашњих послова Матеа Салвинија да би њих та суседна држава ускоро могла опасати жицом.

Регион 30.06.2019 | 13:38
Словенија ускоро опасана жицом?
Од сутра би на терену требало да почну да делују заједничке италијанско-словеначке граничне патроле, иако досад није готова формална процедура њиховог оснивања, преноси хрватски Вечерњи лист.

Ако почну с радом и ако се у року од три месеца покажу неуспешним и неефикасним, Италија це поставити, како се то каже, техничке препреке на граници са Словенијом.

Италијански министар из десничарске странке Лига за север најавио је ту могућност у Тревиљу, апострофирајући проблем миграната у регији Фриули-Венеција Ðулија.

Градоначелник Горице Родолфо Зиберна реаговао је казавши да су техничке препреке недопустиве. Идеју је критиковала и италијанска чланица сената словеначког порекла Татјана Ројц, казавши да “смо напорно радили како бисмо срушили зидове у Европи, а сад градимо нове” те како се чини да се део Словеније сматра сивом зоном, а не пуноправном чланицом ЕУ.

Стручњак за безбедност Марјан Миклавчич упозорио је да би Словенија могла постати мигрантски хотспот, односно џеп у којем би остали мигранти који желе на запад. У словеначком МУП-у о Салвинијевим плановима кажу да је реч о унутрашњополитичкој одлуци суверене државе, али и како су им Италијани до јуна вратили 126 илегалних миграната, што не представља знатно повећање у односу на исти период прошле године и на 108 странаца.

"Не можемо говорити о ескалацији проблема на граници", казали су они, преноси Вечерњи.

Словенија је незадовољна односом још једног суседа, Аустрије, која им је још у доба мигрантске кризе увела граничне контроле и тако суспендовала Шенген.

Словенија је дуж границе с Хрватском развукла жичане баријере и поставила панеле под изговором борбе против илегалних миграција.

(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Скептик

30.06.2019 11:49

Неће им требати пуно жице, пар бунтова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан.

30.06.2019 11:54

Браво. Одавно нисам чуо бољи коментар

Name

Ре скептик

30.06.2019 12:08

Чему та иронија и завист према Словенији јединој уређеној земљи па може се рећи у цијелој ЕУ а Балкан и да не спомињем

Name

Ив

30.06.2019 12:05

Браво Салвини,онај ко хоце нека себи узме имигранте,тако се цува дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

30.06.2019 12:19

Па то исто важи за Додика и РС, пушта мигранте из Србије у РС тј. БиХ, а онда их тјера у ФБиХ, као РС их не жели!! Питање је дана кад це се ови у ФБиХ дозвати памети па све лијепо покупити и протјерати одакле су дошли, дакле у РС!

Name

А

30.06.2019 13:53

Наш Дудек их пушта у РС па онда шаље у Федерацију мислећи да ће тиме нашкодити БиХ. Само батина има два краја и кад провале и у РС, онда ће се чешати по ... Онда ће му опет бити неко други крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брат Јале

30.06.2019 14:54

Свака нормална држава чува своју границу од илегалних прелазака и улазака миграната осим БиХ, што није ни чудно када се зна да овдашње власти, односно политичари тјерају инат један према другом, свађају се и не воде бригу ни о властитим грађанима.

ОДГОВОРИТЕ