Западни Балкан: Пут пун камења

Земље Западног Балкана су наши европски сусједи и имају европску перспективу, поручила је данас њемачка канцеларка Ангела Меркел поводом предстојећег Самита о овом региону у оквиру Берлинског процеса, који ће бити одржан у Познању у Пољској.

Регион 30.06.2019 | 12:40
Западни Балкан: Пут пун камења
Меркел је, у видео поруци, истакла да је за остварење европске перспективе неопходно да земље региона превазиђу бројне тензије и испуне услове.

"Пут је и даље пун камења", подвукла је њемачка канцеларка.

У Познању ће у петак, 5. јула, бити одржана конференција о Западном Балкану, на којој ће учестовати Меркелова, на чију иницијативу је 2014.покренут Берлински процес са циљем да се поспјеше дијалог и могућности сарадње међу земљама региона.

У региону постоје позитивни примери дијалога, наводи у саопштењу њемачка канцеларка, посебно истичући решење дугогодишњег спора око имена Сјеверне Македоније.

"Политичком храброшћу, како сјеверномакедонског премијера Зорана Заева, тако и грчког премијера Алексиса Ципраса, пошло је за руком да се тај конфликт ријеши", подвукла је Меркел.

Она је рекла да тај позитиван примјер треба да охрабри да се ријеше проблеми у Босни и Херцеговини и "између Србије и Косова".

(Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Прица за дјецу

30.06.2019 11:26

Зоавади па владај . Док небудете спремни да сами ресавате своје Проблеме неце нам бити свима добро.. Они су нам земљу растурили а сад би дабудемо њихове колоније

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеперминт

30.06.2019 11:37

Западни Балкан-пут пун камења и политицких гована.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.06.2019 13:33

Хахаха добар коментар. Браво

Name

Сократ

30.06.2019 12:05

Ако је Њемацка признала Хрватску као дрзаву у републицким границама еx-Yу онда треба да призна и Србију под истим условима, јер поблему Крајине и Срба у Крајини није нико никада придавао знацај - засто би становници Косова цинили наједном изузетак? Само зато сто је тамо изградјена нато база? Или постоји други разлози?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Сократ

30.06.2019 12:35

Сократе,хтјели сте превисе,дио Хрватске, цијелу БиХ и Црну Гору,дио Македоније а Косово је било тако и тако у саставу Србије,сви су требали играти по васим правилима и данас имамо то сто имамо.Ако наставите истом филозофијом,Србија це бити јос мања.

Name

Сократ

30.06.2019 12:54

Ја у свом коментару нисам узео у обзор историјске цињенине него само принцип реципроцитета: Ако се једна цјелина правно третира на одредјен нацин онда је обавеза тај исти принцип даље досљедно примјењивати. Укљуцивањем историсјких цињеница би ситуација постала заиста драматицна, јер су дијело БиХ засита биле српске кнезевине! Али ово препустам историцарима!

Name

правда

30.06.2019 12:43

Свеце србија издрзат и њен народ србски вама смета стосмо срби тоје васа мука

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

30.06.2019 17:39

Тако је брате!!