Колико кошта љетовање?

Сезона одмора је у јеку, а поред питања шта понијети на пут, дилема је и колико новца је потребно за џепарац. Колико пара ћете потрошити на храну у Грчкој, Црној Гори или Хрватској?

Путовања 29.06.2019 | 12:59
Колико кошта љетовање?
Црна Гора

Цијене туристичких потрепштина у маркетима остале су на прошлогодишњем нивоу па је за хљеб потребно издвојити 0,57 евра, за литар млијека 0,77 евра, а за 12 јаја 1,42 евра. За килограм јабука потребно је око 0,83 евра, док је цијена најскупљих банана око 1,07 евра. Цијена 1,5 литара воде је 0,57 евра. Према подацима Јавног предузећа за управљање Морским добром Црне Горе, цијена лежаљки је иста па је за једну потребно издвојити од пет до 15 евра, преноси Блиц.

Фото Јавни фонд дјечје заштите РС/РАС Србија

 
За брзу храну потребно је од једног до пет евра у зависности од љетовалишта, док је кафа од 0,80 и 1,80 евра. Цијене у ресторанима такође су остале сличне прошлогодишњим те је за ручак потребно издвојити између четири и 40 евра по особи у зависности од љетовалишта и наручене хране. За такси вам треба између 0,80 центи и два евра за старт. Специфично је и то што таксисти не пристају на вожњу чија би цијена била мања од 1,60 евра.

Грчка

Цијене хране у Грчкој се не разликују превише у односу на претходне године и драстичних поскупљења нема. У просјеку за четворочлану породицу потребно је 370 евра.

Када је у питању такси превоз, у Грчкој је потребно издвојити од четири евра за раздаљину од километар-два, а 50 евра за раздаљине од неких четрдесетак километара, што значи да је цијена по километру од 1,25 евра (за дуже релације) до четири евра (за најкраће релације).

Ако вас више уђе у такси овај вид превоза на неким релацијама може чак бити исплативији и од вожње аутобусом. Код одређених дестинација за љето 2019. примјетан је благи пораст цијена смештаја у односу на прошлу сезону и оцјена туризмолога је да се не ради о драстичном поскупљењу већ о повећању од пет до максималних десет одсто, због чега се туристи из Србије често одлучују за фирст минуте или ласт минуте понуде.

Према подацима туристичких водича, цијене су највише порасле на Халкидикију, посебно на Ситонији и то између 10 и 15 одсто, док су на Тасосу и на другим дестинацијама које су атрактивне за српске туристе (олимпијска и солунска регија, Лефкада и Јонска обала) цијене скочиле за око пет до 10 одсто.

Хрватска

Према резултатима нашег истраживања највише новца отићи ће за куповину хране у хрватским маркетима те је цијена литра млека око 0,9 евра, а хлеба 0,89 евра. За куповину паковања јаја потребно је издвојити 1,98 евра.

Цијена поврћа је од 0,50 евра колико кошта главица купуса, до 1,3 евра колико кошта килограм парадајза.

Цијене брзе хране на хрватским киосцима су од 0,80 центи за пециво до три евра за парче пице или пљескавицу. Оброк у ресторану коштаће најмање 10 евра, а богатији ручак чак 100 евра.

За закуске на плажи потребно је од 2,5 до три евра колико је палачинка, односно 1,5 евро за крофнице. Кугла сладоледа је 1 евро, док је сок од пола литре два евра. Чај или еспресо платићете евро.

На већини плажа изнајмљивање лежаљке је око 3,5 евра, сунцобрана три евра, но та се цијена пење и до седам евра, зависно од локације. Један евро је старт за такси на дужим релацијама, а на краћим потребно је издвојити два евра.

(Српскаинфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

сомеоне

29.06.2019 13:13

ове године захваљујуци премијеровом повецању плате могу надувати базен иза куце

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

29.06.2019 15:54

Јебо ти премијер кевицу у пицкицу..никад мора ниси ни видио биједнице..продавница и пива је за тебе..поздрав са тасоса..у потпису будзетски корисник хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубица

29.06.2019 17:29

Ја сам са породицом у Спанији тренутно. Незнам засто се људи зале. Ми од плата у влади пристојно зивимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шпањолка, твоја комшиница

01.07.2019 16:47

Ти радиш у Влади, а зовеш се Љубица!