Koliko košta ljetovanje?

Sezona odmora je u jeku, a pored pitanja šta ponijeti na put, dilema je i koliko novca je potrebno za džeparac. Koliko para ćete potrošiti na hranu u Grčkoj, Crnoj Gori ili Hrvatskoj?

Putovanja 29.06.2019 | 12:59
Koliko košta ljetovanje?
Crna Gora

Cijene turističkih potrepština u marketima ostale su na prošlogodišnjem nivou pa je za hljeb potrebno izdvojiti 0,57 evra, za litar mlijeka 0,77 evra, a za 12 jaja 1,42 evra. Za kilogram jabuka potrebno je oko 0,83 evra, dok je cijena najskupljih banana oko 1,07 evra. Cijena 1,5 litara vode je 0,57 evra. Prema podacima Javnog preduzeća za upravljanje Morskim dobrom Crne Gore, cijena ležaljki je ista pa je za jednu potrebno izdvojiti od pet do 15 evra, prenosi Blic.

Foto Javni fond dječje zaštite RS/RAS Srbija

 
Za brzu hranu potrebno je od jednog do pet evra u zavisnosti od ljetovališta, dok je kafa od 0,80 i 1,80 evra. Cijene u restoranima takođe su ostale slične prošlogodišnjim te je za ručak potrebno izdvojiti između četiri i 40 evra po osobi u zavisnosti od ljetovališta i naručene hrane. Za taksi vam treba između 0,80 centi i dva evra za start. Specifično je i to što taksisti ne pristaju na vožnju čija bi cijena bila manja od 1,60 evra.

Grčka

Cijene hrane u Grčkoj se ne razlikuju previše u odnosu na prethodne godine i drastičnih poskupljenja nema. U prosjeku za četvoročlanu porodicu potrebno je 370 evra.

Kada je u pitanju taksi prevoz, u Grčkoj je potrebno izdvojiti od četiri evra za razdaljinu od kilometar-dva, a 50 evra za razdaljine od nekih četrdesetak kilometara, što znači da je cijena po kilometru od 1,25 evra (za duže relacije) do četiri evra (za najkraće relacije).

Ako vas više uđe u taksi ovaj vid prevoza na nekim relacijama može čak biti isplativiji i od vožnje autobusom. Kod određenih destinacija za ljeto 2019. primjetan je blagi porast cijena smeštaja u odnosu na prošlu sezonu i ocjena turizmologa je da se ne radi o drastičnom poskupljenju već o povećanju od pet do maksimalnih deset odsto, zbog čega se turisti iz Srbije često odlučuju za first minute ili last minute ponude.

Prema podacima turističkih vodiča, cijene su najviše porasle na Halkidikiju, posebno na Sitoniji i to između 10 i 15 odsto, dok su na Tasosu i na drugim destinacijama koje su atraktivne za srpske turiste (olimpijska i solunska regija, Lefkada i Jonska obala) cijene skočile za oko pet do 10 odsto.

Hrvatska

Prema rezultatima našeg istraživanja najviše novca otići će za kupovinu hrane u hrvatskim marketima te je cijena litra mleka oko 0,9 evra, a hleba 0,89 evra. Za kupovinu pakovanja jaja potrebno je izdvojiti 1,98 evra.

Cijena povrća je od 0,50 evra koliko košta glavica kupusa, do 1,3 evra koliko košta kilogram paradajza.

Cijene brze hrane na hrvatskim kioscima su od 0,80 centi za pecivo do tri evra za parče pice ili pljeskavicu. Obrok u restoranu koštaće najmanje 10 evra, a bogatiji ručak čak 100 evra.

Za zakuske na plaži potrebno je od 2,5 do tri evra koliko je palačinka, odnosno 1,5 evro za krofnice. Kugla sladoleda je 1 evro, dok je sok od pola litre dva evra. Čaj ili espreso platićete evro.

Na većini plaža iznajmljivanje ležaljke je oko 3,5 evra, suncobrana tri evra, no ta se cijena penje i do sedam evra, zavisno od lokacije. Jedan evro je start za taksi na dužim relacijama, a na kraćim potrebno je izdvojiti dva evra.

(Srpskainfo)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

someone

29.06.2019 15:13

ove godine zahvaljujuci premijerovom povecanju plate mogu naduvati bazen iza kuce

ODGOVORITE
Name

M

29.06.2019 17:54

Jebo ti premijer kevicu u pickicu..nikad mora nisi ni vidio bijednice..prodavnica i piva je za tebe..pozdrav sa tasosa..u potpisu budzetski korisnik hahaha

ODGOVORITE
Name

Ljubica

29.06.2019 19:29

Ja sam sa porodicom u Spaniji trenutno. Neznam zasto se ljudi zale. Mi od plata u vladi pristojno zivimo.

ODGOVORITE
Name

Španjolka, tvoja komšinica

01.07.2019 18:47

Ti radiš u Vladi, a zoveš se Ljubica!