Једите воће и поврће

Прелиминарни резултати нове студије указују на то да је неадекватна конзумација воћа и поврћа на годишњем нивоу у свету одговорна за више од два милиона смртних случајева од последица кардиоваскуларних болести, пише "Сајенс дејли" (Сциенце Даилy).

Здравље 28.06.2019 | 15:56
Једите воће и поврће
Научници који су спровели студију проценили су да отприлике свака седма смрт од последица кардиоваскуларних болести може да се припише неконзумирању довољне количине воћа, а свака дванаеста неконзумирању довољно поврћа. Дакле, мањи унос воћа у двострукој мери утиче на смртност од мањег уноса поврћа.

Резултати истраживања представљени су на овогодишњем конгресу Америчког удружења за исхрану, одржаном од 8. до 11. јуна у Балтимору, а односили су се на нутриционистичке податке из 113 земаља света.

Према подацима из 2010. године, субоптималан унос воћа двапут повећава смртност у односу на субоптималан унос поврћа у исхрани.

На основу података из исте године научници су установили да је недовољна конзумација воћа сваке године у целом свету узрок смрти 1,3 милиона људи од можданог удара, а више од 520.000 смртних случајева од коронарних болести. Проценили су и да је субоптимална потрошња поврћа узрок око 200.000 смртних случајева од можданог удара и више од 800.000 смртних случајева од коронарних болести, што је укупно више од два милиона смртних случајева.

"Воће и поврће значајан су фактор у исхрани и могу да утичу на смањење броја преурањених смрти на глобалном нивоу", рекла је главна ауторка студије Викторија Милер, са Универзитета Тафтс. "Резултати наших истраживања указују на потребу улагања појачаног напора на томе да се људима укаже да је конзумација воћа и поврћа изузетно важна."

Научници су подсетили да је воће и поврће богато влакнима, калијумом, магнезијумом, антиоксидансима и фенолима - састојцима који регулишу притисак и холестерол и одржавају бактериолошку флору у цревима здравом.

Ко једе више воћа и поврћа има мање проблема са килажом

Особе које једу више воћа и поврћа у мањој су мери подложне прекомерној телесној тежини и гојазности, што опет смањује ризик од развоја кардиоваскуларних болести.

Глобални приоритети, када је исхрана у питању, традиционално су - унос довољно калорија у организам, унос витамина и смањење додатака попут соли и шећера.

Оптималан унос воћа на дневном нивоу износи 300 грама, а оптималан унос поврћа дневно, укључујући и махунарке, износи 400 грама.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар