Jedite voće i povrće

Preliminarni rezultati nove studije ukazuju na to da je neadekvatna konzumacija voća i povrća na godišnjem nivou u svetu odgovorna za više od dva miliona smrtnih slučajeva od posledica kardiovaskularnih bolesti, piše "Sajens dejli" (Science Daily).

Zdravlje 28.06.2019 | 15:56
Jedite voće i povrće
Naučnici koji su sproveli studiju procenili su da otprilike svaka sedma smrt od posledica kardiovaskularnih bolesti može da se pripiše nekonzumiranju dovoljne količine voća, a svaka dvanaesta nekonzumiranju dovoljno povrća. Dakle, manji unos voća u dvostrukoj meri utiče na smrtnost od manjeg unosa povrća.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na ovogodišnjem kongresu Američkog udruženja za ishranu, održanom od 8. do 11. juna u Baltimoru, a odnosili su se na nutricionističke podatke iz 113 zemalja sveta.

Prema podacima iz 2010. godine, suboptimalan unos voća dvaput povećava smrtnost u odnosu na suboptimalan unos povrća u ishrani.

Na osnovu podataka iz iste godine naučnici su ustanovili da je nedovoljna konzumacija voća svake godine u celom svetu uzrok smrti 1,3 miliona ljudi od moždanog udara, a više od 520.000 smrtnih slučajeva od koronarnih bolesti. Procenili su i da je suboptimalna potrošnja povrća uzrok oko 200.000 smrtnih slučajeva od moždanog udara i više od 800.000 smrtnih slučajeva od koronarnih bolesti, što je ukupno više od dva miliona smrtnih slučajeva.

"Voće i povrće značajan su faktor u ishrani i mogu da utiču na smanjenje broja preuranjenih smrti na globalnom nivou", rekla je glavna autorka studije Viktorija Miler, sa Univerziteta Tafts. "Rezultati naših istraživanja ukazuju na potrebu ulaganja pojačanog napora na tome da se ljudima ukaže da je konzumacija voća i povrća izuzetno važna."

Naučnici su podsetili da je voće i povrće bogato vlaknima, kalijumom, magnezijumom, antioksidansima i fenolima - sastojcima koji regulišu pritisak i holesterol i održavaju bakteriološku floru u crevima zdravom.

Ko jede više voća i povrća ima manje problema sa kilažom

Osobe koje jedu više voća i povrća u manjoj su meri podložne prekomernoj telesnoj težini i gojaznosti, što opet smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Globalni prioriteti, kada je ishrana u pitanju, tradicionalno su - unos dovoljno kalorija u organizam, unos vitamina i smanjenje dodataka poput soli i šećera.

Optimalan unos voća na dnevnom nivou iznosi 300 grama, a optimalan unos povrća dnevno, uključujući i mahunarke, iznosi 400 grama.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar