Море је здравље

Море не само да нас чини опуштенијим због саме чињенице да коначно можемо да се опустимо, већ оно мења и хемију нашег тела, тврде научници. Мења се ниво хормона, срце успорава откуцаје, побољшава се расположење…

Здравље 28.06.2019 | 15:54
Море је здравље
Још у 18. веку шкотски доктор Вилијам Букан подстицао је купање у мору јер је сматрао да то лековито делује на наше тело. Зато и не чуди што су данас многе болнице и лечилишта смештени тик уз море.

У не тако далекој прошлости, тим научника одлучио је да се позабави тематиком утицаја мора и осталих природних окужења на људски организам у пројекту под називом "Блуе Хеалтх" (плаво здравље).

Открили су да звуци мора стимулишу подручје мозга - фронтални кортекс, које је одговорно за наше емоције и личну рефлексију. Шум мора шири самосвест и благотворно делује на осећања.

Кад смо на плажи, наше тело апсорбује више кисеоника и регулише ниво серотонина у телу - познатог као хормон среће и ствар која контролише анксиозност, а то резултира осећајем душевног мира сличног ономе након јоге и медитације.

Стручњаци кажу да звуци мора смањују ниво хормона стреса кортизола у телу. Чак шум таласа упоређују са звуком откуцаја срца које деца слушају у мајчином стомаку, па их то у одраслом добу несвесно подсећа на сигурност и заштиту коју су осећали током развоја у материци.

"Када погледамо у море или смо на обали, заправо се налазимо у предивном, стабилном окружењу. Осећамо се сигурно и далеко од места на којима смо под неком врстом претње, можда од дивљих животиња у џунгли или криминалаца у великим градовима. Површина мора која се на хоризонту стапа с небом у нама буди осећај стабилности и сигурности", објашњава научник Мајкл Мерзеник са Универзитета Калифорнија (УЦСФ) у Сан Франциску.

Једна студија показала је да, када се сунчамо на плажи, топлота утиче на наш ендокрини систем који је одговоран за ослобађање ендорфина – исте хемикалије због које се осећамо срећни сваки пут када уживамо у чоколади, преноси "Бригхт Сиде".

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар