More je zdravlje

More ne samo da nas čini opuštenijim zbog same činjenice da konačno možemo da se opustimo, već ono menja i hemiju našeg tela, tvrde naučnici. Menja se nivo hormona, srce usporava otkucaje, poboljšava se raspoloženje…

Zdravlje 28.06.2019 | 15:54
More je zdravlje
Još u 18. veku škotski doktor Vilijam Bukan podsticao je kupanje u moru jer je smatrao da to lekovito deluje na naše telo. Zato i ne čudi što su danas mnoge bolnice i lečilišta smešteni tik uz more.

U ne tako dalekoj prošlosti, tim naučnika odlučio je da se pozabavi tematikom uticaja mora i ostalih prirodnih okuženja na ljudski organizam u projektu pod nazivom "Blue Health" (plavo zdravlje).

Otkrili su da zvuci mora stimulišu područje mozga - frontalni korteks, koje je odgovorno za naše emocije i ličnu refleksiju. Šum mora širi samosvest i blagotvorno deluje na osećanja.

Kad smo na plaži, naše telo apsorbuje više kiseonika i reguliše nivo serotonina u telu - poznatog kao hormon sreće i stvar koja kontroliše anksioznost, a to rezultira osećajem duševnog mira sličnog onome nakon joge i meditacije.

Stručnjaci kažu da zvuci mora smanjuju nivo hormona stresa kortizola u telu. Čak šum talasa upoređuju sa zvukom otkucaja srca koje deca slušaju u majčinom stomaku, pa ih to u odraslom dobu nesvesno podseća na sigurnost i zaštitu koju su osećali tokom razvoja u materici.

"Kada pogledamo u more ili smo na obali, zapravo se nalazimo u predivnom, stabilnom okruženju. Osećamo se sigurno i daleko od mesta na kojima smo pod nekom vrstom pretnje, možda od divljih životinja u džungli ili kriminalaca u velikim gradovima. Površina mora koja se na horizontu stapa s nebom u nama budi osećaj stabilnosti i sigurnosti", objašnjava naučnik Majkl Merzenik sa Univerziteta Kalifornija (UCSF) u San Francisku.

Jedna studija pokazala je da, kada se sunčamo na plaži, toplota utiče na naš endokrini sistem koji je odgovoran za oslobađanje endorfina – iste hemikalije zbog koje se osećamo srećni svaki put kada uživamo u čokoladi, prenosi "Bright Side".

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar