"Болови раста" код дјеце изражени

Лекови против болова и масажа екстремитета најчешће су сасвим довољни да смире тегобе са растом, јер нема оштећења ткива. Углавном се јављају обострано у пределу листова, бутина и иза колена, на стопалима.
 

Здравље 26.06.2019 | 12:22
"Болови раста" код дјеце изражени
Током одрастања, малишани се суочавају с низом уобичајених здравствених тегоба и болести. Многобројне дечје болести, попут ангина, алергија, осипа, па чак и богиња и заушака, за родитеље су донекле прихватљиве појаве, јер им је њихово постојање познато. Постоје, међутим, недовољно познате болести и стања која деци стварају извесну патњу, а код родитеља изазивају страх, јер не знају о чему се ради. Међу њима су и тегобе које настају при расту, а препознатљиве су по томе што се малишани жале на болове у зглобовима, костима и мишићима.

О чему је тачно реч, и шта карактерише болове настале због раста, објашњава педијатар реуматолог др Гордана Сушић из Института за реуматологију Србије:

- Да, тачно је да и малишани док расту могу да се жале на болове у зглобовима, костима и мишићима. Можда је за лаике ово сазнање збуњујуће, јер већина мисли да су овако локализовани болови резервисани за одрасле. Према неким студијама, од пет до 20 одсто деце има болове у мишићно-скелетном систему за које нема доказаног узрока. Када се болови јаве код веома малог детета, родитељи се најчешће веома забрину, јер ситуација понекад може да буде врло драматична.

* О каквим боловима је реч?

- Најчешће се ради о карактеристичним боловима повезаним са растом, који представљају безазлено стање, а испољавају се у екстремитетима. Узрок није довољно познат, али се претпоставља да деца са овим тегобама имају низак праг бола. Болови се углавном јављају у пределу листова, бутина и иза колена, на стопалима, обично обострано.

* Колико су ти болови јаки?

- Бол је најјачи по подне или током ноћи, због чега се дете буди из сна, понекад вриштећи, и узнемирено је. Дешава се да су болови израженији када је дете током дана било физички активно. Јачина бола је, заправо, индивидуална, као и дужина трајања болних епизода. Добра ствар у целој причи је да болови нису одраз неког оштећења ткива.

* Како се поставља дијагноза?

- Дијагноза се поставља на основу нормалног клиничког налаза на зглобовима и карактеристичних података о локализацији и временском јављању болова. С обзиром на то да су лабораторијске анализе и рендгенски налаз потпуно уредни, дете не треба излагати непотребним интервенцијама и зрачењу. Лекови против болова и масажа екстремитета најчешће су сасвим довољни да смире тегобе. А објашњење лекара да се ради о апсолутно доброћудној појави, растеретиће и дете и родитеље.

* Шта је узрок њиховог настанка?

- Према неким студијама, као потенцијални узрок наводи се лоша организованост и конфликт унутар породице. Повећан психолошки дистрес, посебно мајке, у коме је нарушена њена психофизичка равнотежа, нарочито може да потенцира оваква болна стања код детета. Зато је приликом дијагностиковања од посебне важности искључити сва друга озбиљна органска стања и болести код којих се такође може јавити бол у зглобовима и костима. То значи да дете приликом прегледа нема дечји облик реуматизма, малигне болести крви и лимфних жлезда, инфективне болести или неке патолошке ортопедске проблеме. Зато је врло важно да родитељи благовремено реагују уколико дете почне да се жали на наведене болове. Без икаквог одуговлачења, треба да га одведу на преглед код дечјег реуматолога, ортопеда и физијатра, да би установили порекло и природу болова.

ТЕГОБЕ МУЧЕ ПЕТИНУ ДЕЦЕ НА ПЛАНЕТИ

Болови при расту један су од најчешћих разлога за одлазак код педијатра, иако нису повезани ни са каквим озбиљним органским обољењем. Обично пролазе до краја касног детињства, а апсолутно код све деце када одрасту. Подједнако су заступљени и код дечака и код девојчица. Занимљиво је да готово петина деце широм света има ове тегобе између треће и дванаесте године - истиче др Сушић.

Новости
фото:интернет
 

Коментари / 0

Оставите коментар