"Bolovi rasta" kod djece izraženi

Lekovi protiv bolova i masaža ekstremiteta najčešće su sasvim dovoljni da smire tegobe sa rastom, jer nema oštećenja tkiva. Uglavnom se javljaju obostrano u predelu listova, butina i iza kolena, na stopalima.
 

Zdravlje 26.06.2019 | 12:22
"Bolovi rasta" kod djece izraženi
Tokom odrastanja, mališani se suočavaju s nizom uobičajenih zdravstvenih tegoba i bolesti. Mnogobrojne dečje bolesti, poput angina, alergija, osipa, pa čak i boginja i zaušaka, za roditelje su donekle prihvatljive pojave, jer im je njihovo postojanje poznato. Postoje, međutim, nedovoljno poznate bolesti i stanja koja deci stvaraju izvesnu patnju, a kod roditelja izazivaju strah, jer ne znaju o čemu se radi. Među njima su i tegobe koje nastaju pri rastu, a prepoznatljive su po tome što se mališani žale na bolove u zglobovima, kostima i mišićima.

O čemu je tačno reč, i šta karakteriše bolove nastale zbog rasta, objašnjava pedijatar reumatolog dr Gordana Sušić iz Instituta za reumatologiju Srbije:

- Da, tačno je da i mališani dok rastu mogu da se žale na bolove u zglobovima, kostima i mišićima. Možda je za laike ovo saznanje zbunjujuće, jer većina misli da su ovako lokalizovani bolovi rezervisani za odrasle. Prema nekim studijama, od pet do 20 odsto dece ima bolove u mišićno-skeletnom sistemu za koje nema dokazanog uzroka. Kada se bolovi jave kod veoma malog deteta, roditelji se najčešće veoma zabrinu, jer situacija ponekad može da bude vrlo dramatična.

* O kakvim bolovima je reč?

- Najčešće se radi o karakterističnim bolovima povezanim sa rastom, koji predstavljaju bezazleno stanje, a ispoljavaju se u ekstremitetima. Uzrok nije dovoljno poznat, ali se pretpostavlja da deca sa ovim tegobama imaju nizak prag bola. Bolovi se uglavnom javljaju u predelu listova, butina i iza kolena, na stopalima, obično obostrano.

* Koliko su ti bolovi jaki?

- Bol je najjači po podne ili tokom noći, zbog čega se dete budi iz sna, ponekad vrišteći, i uznemireno je. Dešava se da su bolovi izraženiji kada je dete tokom dana bilo fizički aktivno. Jačina bola je, zapravo, individualna, kao i dužina trajanja bolnih epizoda. Dobra stvar u celoj priči je da bolovi nisu odraz nekog oštećenja tkiva.

* Kako se postavlja dijagnoza?

- Dijagnoza se postavlja na osnovu normalnog kliničkog nalaza na zglobovima i karakterističnih podataka o lokalizaciji i vremenskom javljanju bolova. S obzirom na to da su laboratorijske analize i rendgenski nalaz potpuno uredni, dete ne treba izlagati nepotrebnim intervencijama i zračenju. Lekovi protiv bolova i masaža ekstremiteta najčešće su sasvim dovoljni da smire tegobe. A objašnjenje lekara da se radi o apsolutno dobroćudnoj pojavi, rasteretiće i dete i roditelje.

* Šta je uzrok njihovog nastanka?

- Prema nekim studijama, kao potencijalni uzrok navodi se loša organizovanost i konflikt unutar porodice. Povećan psihološki distres, posebno majke, u kome je narušena njena psihofizička ravnoteža, naročito može da potencira ovakva bolna stanja kod deteta. Zato je prilikom dijagnostikovanja od posebne važnosti isključiti sva druga ozbiljna organska stanja i bolesti kod kojih se takođe može javiti bol u zglobovima i kostima. To znači da dete prilikom pregleda nema dečji oblik reumatizma, maligne bolesti krvi i limfnih žlezda, infektivne bolesti ili neke patološke ortopedske probleme. Zato je vrlo važno da roditelji blagovremeno reaguju ukoliko dete počne da se žali na navedene bolove. Bez ikakvog odugovlačenja, treba da ga odvedu na pregled kod dečjeg reumatologa, ortopeda i fizijatra, da bi ustanovili poreklo i prirodu bolova.

TEGOBE MUČE PETINU DECE NA PLANETI

Bolovi pri rastu jedan su od najčešćih razloga za odlazak kod pedijatra, iako nisu povezani ni sa kakvim ozbiljnim organskim oboljenjem. Obično prolaze do kraja kasnog detinjstva, a apsolutno kod sve dece kada odrastu. Podjednako su zastupljeni i kod dečaka i kod devojčica. Zanimljivo je da gotovo petina dece širom sveta ima ove tegobe između treće i dvanaeste godine - ističe dr Sušić.

Novosti
foto:internet
 

Komentari / 0

Ostavite komentar