Чари Македоније

Два плаветнила смештена су високо у планинском масиву Галичице, тачније једно на 694 метра, а друго на 850 метара.

Путовања 25.06.2019 | 13:42
Чари Македоније
Највиша тачка парка је на 2.255 метара и зове се Магаро, а занимљиво је да је јужна граница парка заправо граница с Албанијом... 

Земљу повољних цена, занимљивих атракција и драгих људи надопуњују и природне лепоте. И док само Скопље, његови адути и помало чудна архитектура много говоре о историји и Северној Македонији, постоје још три важна разлога зашто треба да посетите ову предивну земљу. Реч је о три северномакедонска национална парка, преноси Пун куфер.
 
Национални парк Пелистер 

У југозападном делу Северне Македоније налази се Национални парк Пелистер, који се протеже на површини већој од 172 квадратна километра. Сместио се на обронцима планине Бабе, изнад источних обала Преспанског језера, само 14 километара од града Битолија и 65 километара од Охрида. Занимљивост овог парка понајвише је у различитим рељефним облицима, а најкарактеристичнији су феномени камених река.

Реч је о наслагама стена од гранита и кварца насталим у леденом добу. Оне су током година клизиле стварајући камене токове. Потражите их у парку, а обавезно се осврните за моликом, заштитним знаком парка. Реч је о специфичној врсти петоигличастог бора, ендему који расте само на неколико планина на Балкану.

Национални парк Маврово 

На северозападу земље сместио се други предивни национални парк - Маврово. Простире се на више од 72.000 хектара и окружио је истоимено језеро. У његове границе улазе планине Кораб, Дешар, део Шара, Бистре и Крчине, а највиши врх Голем кораб висок је чак 2.764 метра.

Маврово је неизоставна дестинација на попису посетилаца Северне Македоније, јер је реч о највећем националном парку у земљи. Ако га посетите, уживаћете у дивним буковим шумама у којима живи 60 ендемских биљака, више од стотину разних врста птица, тридесетак врста сисара и још понеких бића. Упутите се у сафари-парк Бунец у потрази за јеленима, а ако волите активно да проводите дане, овде заиста имате где да прошетате, планинарите или возите бицикл.

Национални парк Галичица 

Последњи национални парк смештен је између два највећа македонска језера: Охридског и Преспанског. Два плаветнила смештена су високо у масиву Галичице, тачније једно на 694 метра, а друго на 850 метара. Највиша тачка парка је на 2.255 метара и зове се Магаро, а занимљиво је да је јужна граница парка заправо граница с Албанијом. Изузетно богата вегетација и лепи призори разлог су доласка бројних туриста, а омиљена активност је шетња и планинарење означеним планинарским и пешачким стазама. Обавезно се попните ради бољег погледа на језеро, исплати се!

Посетите Северну Македонију и притом се запутите у бар један од националних паркова, нећете се покајати.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар