Čari Makedonije

Dva plavetnila smeštena su visoko u planinskom masivu Galičice, tačnije jedno na 694 metra, a drugo na 850 metara.

Putovanja 25.06.2019 | 13:42
Čari Makedonije
Najviša tačka parka je na 2.255 metara i zove se Magaro, a zanimljivo je da je južna granica parka zapravo granica s Albanijom... 

Zemlju povoljnih cena, zanimljivih atrakcija i dragih ljudi nadopunjuju i prirodne lepote. I dok samo Skoplje, njegovi aduti i pomalo čudna arhitektura mnogo govore o istoriji i Severnoj Makedoniji, postoje još tri važna razloga zašto treba da posetite ovu predivnu zemlju. Reč je o tri severnomakedonska nacionalna parka, prenosi Pun kufer.
 
Nacionalni park Pelister 

U jugozapadnom delu Severne Makedonije nalazi se Nacionalni park Pelister, koji se proteže na površini većoj od 172 kvadratna kilometra. Smestio se na obroncima planine Babe, iznad istočnih obala Prespanskog jezera, samo 14 kilometara od grada Bitolija i 65 kilometara od Ohrida. Zanimljivost ovog parka ponajviše je u različitim reljefnim oblicima, a najkarakterističniji su fenomeni kamenih reka.

Reč je o naslagama stena od granita i kvarca nastalim u ledenom dobu. One su tokom godina klizile stvarajući kamene tokove. Potražite ih u parku, a obavezno se osvrnite za molikom, zaštitnim znakom parka. Reč je o specifičnoj vrsti petoigličastog bora, endemu koji raste samo na nekoliko planina na Balkanu.

Nacionalni park Mavrovo 

Na severozapadu zemlje smestio se drugi predivni nacionalni park - Mavrovo. Prostire se na više od 72.000 hektara i okružio je istoimeno jezero. U njegove granice ulaze planine Korab, Dešar, deo Šara, Bistre i Krčine, a najviši vrh Golem korab visok je čak 2.764 metra.

Mavrovo je neizostavna destinacija na popisu posetilaca Severne Makedonije, jer je reč o najvećem nacionalnom parku u zemlji. Ako ga posetite, uživaćete u divnim bukovim šumama u kojima živi 60 endemskih biljaka, više od stotinu raznih vrsta ptica, tridesetak vrsta sisara i još ponekih bića. Uputite se u safari-park Bunec u potrazi za jelenima, a ako volite aktivno da provodite dane, ovde zaista imate gde da prošetate, planinarite ili vozite bicikl.

Nacionalni park Galičica 

Poslednji nacionalni park smešten je između dva najveća makedonska jezera: Ohridskog i Prespanskog. Dva plavetnila smeštena su visoko u masivu Galičice, tačnije jedno na 694 metra, a drugo na 850 metara. Najviša tačka parka je na 2.255 metara i zove se Magaro, a zanimljivo je da je južna granica parka zapravo granica s Albanijom. Izuzetno bogata vegetacija i lepi prizori razlog su dolaska brojnih turista, a omiljena aktivnost je šetnja i planinarenje označenim planinarskim i pešačkim stazama. Obavezno se popnite radi boljeg pogleda na jezero, isplati se!

Posetite Severnu Makedoniju i pritom se zaputite u bar jedan od nacionalnih parkova, nećete se pokajati.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar