ЕП до 21: Шпанци у полуфиналу, Италијани на чекању!

Млади фудбалери Шпаније пласирали су се у полуфинале У21 Европског првенства.  Шпанци прошли, а чак и кладионица отписала Италију! Пласманом међу четири најбоље екипе Европског првенства до 21 године, репрезентативци Шпаније изборили су и пласман на Олимпијске игре 2020. године. "Пирова побједа" домаћина турнира, који је на прагу елиминације.  Тако се то ради: Магична Фурија петардом до полуфинала, Себаљос опет играо оно његово! Шпанци уз помоћ гол-разлике прошли даље после тријумфа над Пољацима 5:0.  Победа и еврогол Кјезе, али слаба вајда: Италијани зависе од Румуније и Француске! Екипа Луиђија ди Бијађа урадила шта је било до ње у последњем колу, али то није било довољно за освајан је првог места у групи А.

Фудбал 23.06.2019 | 10:59
ЕП до 21: Шпанци у полуфиналу, Италијани на чекању!
"Црвена фурија" је у одлучујућем колу разбила директног конкурента Пољску 5:0 и захваљујући управо гол разлици домогла се нокаут фазе.

Три тима су у Групи А освојила по шест бодова, укључујући и домаћина турнира Италију након победе над Белгијом 3:1.

Међутим, Шпанци су у три меча остварили гол разлику 8:4, Италијани 6:3, а Пољаци 4:7, па је "Фурија" освојила групу.

Италијани и даље имају шансу да наставе борбу за трофеј, али зависе од резултата из преостале две групе, јер само један другопласирани тим ће у полуфинале.

У игри су Данска и Аустрија који имају по три бода у Групи Б у којој је и Србија, док у Групи Ц Француска и Румунија имају по шест бодова уочи међусобног дуела у последњој рунди.

Уколико ове две селекције ремизирају, обе ће проћи у полуфинале.

Италијани су савладали Белгију упркос потресима унутар селекције, јер је уочи меча селектор Луиђи ди Бјађо показао ауторитет избацивши из екипе две највеће звезде – Моизеа Кена и Николу Заниола.

Велике наде Јувентуса и Роме су кажњење јер су закасниле на тимски састанак, а Ди Биађо им је показао да без обзира на њихов квалитет и статус, екипа је увек на првом месту.

У њиховом одсуству истакли су се Николо Барела, Патрик Кутроне и Федерико Кијеза који су срушили Белгијанце.

У другом мечу групе Шпанци су разбили Пољаке већ у првом полувремену погоцима Пабла Форналса, Микела Ојарсабала и Фабијана Руиса.

Међутим, јунак је на крају постао Дани Себаљос јер је његов гол у 71. минуту донео "Фурији" прво место у групи. "Петарду" је комплетирао Борха Мајорал у последњем минуту утакмице.

Шпанија је први полуфиналиста Европског првенства за фудбалере до 21 године.

"Црвена-фурија" декласирала је 5:0 до овог кола непоражене Пољаке и са прве позиције у групи А изборила пласман међу четири најбоље екипе на турниру, али и извадила визу за Олимпијске игре 2020. године у Јапану.

Домаћин ЕП Италија, упркос тријумфу против Белгије 3:1, завршила је на другом мјесту и сада има само теоретску шансу да групну фазу такмичења оконча као најбоља другопласирана екипа.

За то им је потребно да у групи Ц Француска и Румунија не одиграју неријешено, а колико је ово вјероватан исход, довољно говори квота на кладионицама.

Већ сада "X" је "пао" на 1.65, с обзиром да реми одговара и једнима и другима да су нађу међу најбоље четири селекције.

Тренутно, коло прије краја, Румуни и Французи имају по шест бодова, те их неријешен исход води даље. У случају да неко буде поражен, Италијани ће се радовати.

Пред почетак дуела са Белгијом, италијански национални тим сусрео се са проблемом који су проузроковали Моаз Кен и Николо Заниоло, које је недисциплина коштала суспензије.

Упркос скандалу, "азурини" су одиграли добар меч, али су их пропуштене прилике коштале првог мјеста у групи А. Головима Никола Бареле и Патрика Кутронеа водили су 2:0, имали још мноштво прилика за убједљивије вођство.

Иако су имали константну теренску иницијативу, Италијани су се мучили до самог краја првог полувремена, када је бедем пред голом гостију коначно успио да пробије Барела. Сасвим заслужено, "азурини" су на одмор отишли с предношћу од једног гола.

Након водећег поготка, Италијанима је било много лакше играти. Већ у 53. минуту стекли су два гола предности.

Сјајан центаршут упутио је Лоренцо Пелегрини, а лијепо је главом погодио Кутроне, играч који се нашао у првој постави умјесто суспендованог Кена.

Голман гостију Орвин Де Волф бранио је све што се дало одбранити, те упркос два примљена гола био најбољи појединац у свом тиму.

Дуел Италије и Белгије судио је српски арбитар Срђан Јовановић, а помагали су му Урош Стојковић и Милан Михајловић.
Све промашаје домаћих казнио је 17-годишњи Јари Версхарен, сјајним поготком десетак минута прије краја меча.

Версхарену се недуго затим реванширао Федерико Кјеза, трећим голом на турниру.

Сјајно је погодио рашље противничког гола за 3:1, недуго након што је Ђанлука Манћини погодио стативу. Првобитно је гол поништен због офсајда, али је утврђено да недозвољене позиције није било и гол је признат.

Ипак, слаба је то утјеха била за домаће, јер су практично у истом тренутку Шпанци дали и пети погодак и тако ставили тачку на ову групу.

До краја сусрета Белгијанци су остали са играчем мање, јер је Исак Мбенза, који је ушао у другом полувремену, брзо зарадио два жута картона и морао је у свлачионицу прије осталих.

Упркос чињеници да су на отварању турнира савладали Шпанију 3:1, Италијани су такмичење у групи завршили на другом мјесту, такође са шест бодова, колико су имали и Пољаци. Ипак, "црвена фурија" у том кругу имала је најбољу гол-разлику и прошла у полуфинале.

Шпанци су нанијели први пораз Пољацима на овогодишњем ЕП, и то убједљив.

Фудбалер Виљареала Пабло Форналс отворио је серију погодака, да би у наставку противничку мрежу до краја напунили Микел Ојарзабал, Фабијан Руис, Дани Себаљос и Борха Мајорал.

Шпанија је лепом и доминантном партијом поразила Пољску са 5:0 на затварању такмичења у групи А, и у групи од три тима са по шест бодова као првопласирана прошла директно у полуфинале Европског првенства за фудбалере до 21 године. Гол-разлика је на крају одлучила у корист Црвене фурије која је прелиминарну фазу завршила с 8:4 испред Азурина (6:3) и Пољака (4:7).  

Од старта је вечерас надарена селекција Луиса Де ла Фуентеа доминирала, а Пољаци, који су импресионирали у прва два кола победама у "групи смрти", изгледали су као пилићи и као да су преко ноћи заборавили да играју фудбал. Немоћни да се супротставе финалистима прошлог ЕП, могли су само да посматрају како њихов немоћни голман Камил Грабра (Ливерпул) вади лопте из мреже пред распуцаним Шпанцима.

Питање победника било је решено већ после првих 45 минута када је на крилима сјајног Данија Себаљоса млада Црвена фурија дошла до велике предности.

Пабло Форналс је отворио голеаду у 17. минуту, а до одласка на паузу и Микел Ојарзабал и Фабијан Руизповећали су на 3:0. Тачку на утакмицу и тријумф ставио је магични Дани Себаљос из прелепо изведеног слободног ударца у 71. минуту (имао је и асистенцију пре тога), а пре него што је и резервиста Борха Мајорал постигао погодак за великих 5:0. Њему је за пети гол асистирао Дани Олмо који је одиграо још један добар меч и заслужио честитке.

Занимљиво, како су Италијани повећали предност на 3:1 преко Кјезе у Сасуолу и изједначили се у гол-разлици са Шпанцима, тако су и фудбалери Црвене фурије одмах у Болоњи дали и пети гол и отклонили сваку дилему око проласка у наредну фазу. Истина, и да је остало 4:0, Шпанци би прошли даље због већег броја датих голова, али овако је слађе - петардом у полуфинале и борбу за трофеј.   

Италијани су били на висини задатка, надиграли су Белгију у последњем колу, али би пласмана могао да их кошта пораз од Пољске. Иако су групну фазу окончали са шест освојених бодова, то изабраницима Луиђија ди Бијађа због убедљивог славља Шпаније над Пољском (5:0), није било довољно за освајање првог места у групи А, па Азурини сада највише зависе од Румуније и Француске, који евентуалним ремијем у последњем мечу групе Д могу заједно у полуфинале.

Ди Бијађов тим је вечерас учинио све што је било до њега. Домаћин је до голова стигао у идеалном тренутку. Повео је преко Никола Бареле у 44. минуту, а онда у 53. захваљујући сналажљивом Кутронеуотворио широм врата победе.

Суперталентовани Јари Верхаерен је сјајним голом у 79. минуту загорчао живот Италијанима, којима није помогао ни еврогол Кјезе у 89. минуту. Нешто раније стативу противничког гола погодио је и Манћини, што је убрзо поправио Кјеза. Ипак, Италијани више не зависе сами од себе, већ се уздају у отворен обрачун Румуније и Француске. Ситуацију би евентуално могло да закомпликује убедљиво славље Данске над Србијом од најмање три гола разлике.

Ди Бијађо је остао доследан принципима, па је на клупи за резервне играче током читаве утакмице оставио недисциплинованог Мојзеа Кена, који је кажњен због данашњег кашњења. Ипак, уколико се Италијани нађу у полуфиналу биће једни од главних фаворита за освајање титуле.

ГРУПА А - 3. КОЛО:

Италија - Белгија 3:1 (1:0)
/Барела 44, Кутроне 53, Кјеза 89 - Версхарен 79/

Шпанија - Пољска 5:0 (3:0)
/Форналс 17, Ојарзабал 35, Руис 39, Себаљос 71, Мајорал 90/

ТАБЕЛА: Шпанија 6, Италија 6, Пољска 6, Белгија 0.

Група Б, недеља:

21.00 Аустрија – Немачка
21.00 Данска – Србија

Група Ц, понедељак:

21.00 Хрватска – Енглеска
21.00 Француска – Румунија

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар