EP do 21: Španci u polufinalu, Italijani na čekanju!

Mladi fudbaleri Španije plasirali su se u polufinale U21 Evropskog prvenstva.  Španci prošli, a čak i kladionica otpisala Italiju! Plasmanom među četiri najbolje ekipe Evropskog prvenstva do 21 godine, reprezentativci Španije izborili su i plasman na Olimpijske igre 2020. godine. "Pirova pobjeda" domaćina turnira, koji je na pragu eliminacije.  Tako se to radi: Magična Furija petardom do polufinala, Sebaljos opet igrao ono njegovo! Španci uz pomoć gol-razlike prošli dalje posle trijumfa nad Poljacima 5:0.  Pobeda i evrogol Kjeze, ali slaba vajda: Italijani zavise od Rumunije i Francuske! Ekipa Luiđija di Bijađa uradila šta je bilo do nje u poslednjem kolu, ali to nije bilo dovoljno za osvajan je prvog mesta u grupi A.

Fudbal 23.06.2019 | 10:59
EP do 21: Španci u polufinalu, Italijani na čekanju!
"Crvena furija" je u odlučujućem kolu razbila direktnog konkurenta Poljsku 5:0 i zahvaljujući upravo gol razlici domogla se nokaut faze.

Tri tima su u Grupi A osvojila po šest bodova, uključujući i domaćina turnira Italiju nakon pobede nad Belgijom 3:1.

Međutim, Španci su u tri meča ostvarili gol razliku 8:4, Italijani 6:3, a Poljaci 4:7, pa je "Furija" osvojila grupu.

Italijani i dalje imaju šansu da nastave borbu za trofej, ali zavise od rezultata iz preostale dve grupe, jer samo jedan drugoplasirani tim će u polufinale.

U igri su Danska i Austrija koji imaju po tri boda u Grupi B u kojoj je i Srbija, dok u Grupi C Francuska i Rumunija imaju po šest bodova uoči međusobnog duela u poslednjoj rundi.

Ukoliko ove dve selekcije remiziraju, obe će proći u polufinale.

Italijani su savladali Belgiju uprkos potresima unutar selekcije, jer je uoči meča selektor Luiđi di Bjađo pokazao autoritet izbacivši iz ekipe dve najveće zvezde – Moizea Kena i Nikolu Zaniola.

Velike nade Juventusa i Rome su kažnjenje jer su zakasnile na timski sastanak, a Di Biađo im je pokazao da bez obzira na njihov kvalitet i status, ekipa je uvek na prvom mestu.

U njihovom odsustvu istakli su se Nikolo Barela, Patrik Kutrone i Federiko Kijeza koji su srušili Belgijance.

U drugom meču grupe Španci su razbili Poljake već u prvom poluvremenu pogocima Pabla Fornalsa, Mikela Ojarsabala i Fabijana Ruisa.

Međutim, junak je na kraju postao Dani Sebaljos jer je njegov gol u 71. minutu doneo "Furiji" prvo mesto u grupi. "Petardu" je kompletirao Borha Majoral u poslednjem minutu utakmice.

Španija je prvi polufinalista Evropskog prvenstva za fudbalere do 21 godine.

"Crvena-furija" deklasirala je 5:0 do ovog kola neporažene Poljake i sa prve pozicije u grupi A izborila plasman među četiri najbolje ekipe na turniru, ali i izvadila vizu za Olimpijske igre 2020. godine u Japanu.

Domaćin EP Italija, uprkos trijumfu protiv Belgije 3:1, završila je na drugom mjestu i sada ima samo teoretsku šansu da grupnu fazu takmičenja okonča kao najbolja drugoplasirana ekipa.

Za to im je potrebno da u grupi C Francuska i Rumunija ne odigraju neriješeno, a koliko je ovo vjerovatan ishod, dovoljno govori kvota na kladionicama.

Već sada "X" je "pao" na 1.65, s obzirom da remi odgovara i jednima i drugima da su nađu među najbolje četiri selekcije.

Trenutno, kolo prije kraja, Rumuni i Francuzi imaju po šest bodova, te ih neriješen ishod vodi dalje. U slučaju da neko bude poražen, Italijani će se radovati.

Pred početak duela sa Belgijom, italijanski nacionalni tim susreo se sa problemom koji su prouzrokovali Moaz Ken i Nikolo Zaniolo, koje je nedisciplina koštala suspenzije.

Uprkos skandalu, "azurini" su odigrali dobar meč, ali su ih propuštene prilike koštale prvog mjesta u grupi A. Golovima Nikola Barele i Patrika Kutronea vodili su 2:0, imali još mnoštvo prilika za ubjedljivije vođstvo.

Iako su imali konstantnu terensku inicijativu, Italijani su se mučili do samog kraja prvog poluvremena, kada je bedem pred golom gostiju konačno uspio da probije Barela. Sasvim zasluženo, "azurini" su na odmor otišli s prednošću od jednog gola.

Nakon vodećeg pogotka, Italijanima je bilo mnogo lakše igrati. Već u 53. minutu stekli su dva gola prednosti.

Sjajan centaršut uputio je Lorenco Pelegrini, a lijepo je glavom pogodio Kutrone, igrač koji se našao u prvoj postavi umjesto suspendovanog Kena.

Golman gostiju Orvin De Volf branio je sve što se dalo odbraniti, te uprkos dva primljena gola bio najbolji pojedinac u svom timu.

Duel Italije i Belgije sudio je srpski arbitar Srđan Jovanović, a pomagali su mu Uroš Stojković i Milan Mihajlović.
Sve promašaje domaćih kaznio je 17-godišnji Jari Versharen, sjajnim pogotkom desetak minuta prije kraja meča.

Versharenu se nedugo zatim revanširao Federiko Kjeza, trećim golom na turniru.

Sjajno je pogodio rašlje protivničkog gola za 3:1, nedugo nakon što je Đanluka Manćini pogodio stativu. Prvobitno je gol poništen zbog ofsajda, ali je utvrđeno da nedozvoljene pozicije nije bilo i gol je priznat.

Ipak, slaba je to utjeha bila za domaće, jer su praktično u istom trenutku Španci dali i peti pogodak i tako stavili tačku na ovu grupu.

Do kraja susreta Belgijanci su ostali sa igračem manje, jer je Isak Mbenza, koji je ušao u drugom poluvremenu, brzo zaradio dva žuta kartona i morao je u svlačionicu prije ostalih.

Uprkos činjenici da su na otvaranju turnira savladali Španiju 3:1, Italijani su takmičenje u grupi završili na drugom mjestu, takođe sa šest bodova, koliko su imali i Poljaci. Ipak, "crvena furija" u tom krugu imala je najbolju gol-razliku i prošla u polufinale.

Španci su nanijeli prvi poraz Poljacima na ovogodišnjem EP, i to ubjedljiv.

Fudbaler Viljareala Pablo Fornals otvorio je seriju pogodaka, da bi u nastavku protivničku mrežu do kraja napunili Mikel Ojarzabal, Fabijan Ruis, Dani Sebaljos i Borha Majoral.

Španija je lepom i dominantnom partijom porazila Poljsku sa 5:0 na zatvaranju takmičenja u grupi A, i u grupi od tri tima sa po šest bodova kao prvoplasirana prošla direktno u polufinale Evropskog prvenstva za fudbalere do 21 godine. Gol-razlika je na kraju odlučila u korist Crvene furije koja je preliminarnu fazu završila s 8:4 ispred Azurina (6:3) i Poljaka (4:7).  

Od starta je večeras nadarena selekcija Luisa De la Fuentea dominirala, a Poljaci, koji su impresionirali u prva dva kola pobedama u "grupi smrti", izgledali su kao pilići i kao da su preko noći zaboravili da igraju fudbal. Nemoćni da se suprotstave finalistima prošlog EP, mogli su samo da posmatraju kako njihov nemoćni golman Kamil Grabra (Liverpul) vadi lopte iz mreže pred raspucanim Špancima.

Pitanje pobednika bilo je rešeno već posle prvih 45 minuta kada je na krilima sjajnog Danija Sebaljosa mlada Crvena furija došla do velike prednosti.

Pablo Fornals je otvorio goleadu u 17. minutu, a do odlaska na pauzu i Mikel Ojarzabal i Fabijan Ruizpovećali su na 3:0. Tačku na utakmicu i trijumf stavio je magični Dani Sebaljos iz prelepo izvedenog slobodnog udarca u 71. minutu (imao je i asistenciju pre toga), a pre nego što je i rezervista Borha Majoral postigao pogodak za velikih 5:0. Njemu je za peti gol asistirao Dani Olmo koji je odigrao još jedan dobar meč i zaslužio čestitke.

Zanimljivo, kako su Italijani povećali prednost na 3:1 preko Kjeze u Sasuolu i izjednačili se u gol-razlici sa Špancima, tako su i fudbaleri Crvene furije odmah u Bolonji dali i peti gol i otklonili svaku dilemu oko prolaska u narednu fazu. Istina, i da je ostalo 4:0, Španci bi prošli dalje zbog većeg broja datih golova, ali ovako je slađe - petardom u polufinale i borbu za trofej.   

Italijani su bili na visini zadatka, nadigrali su Belgiju u poslednjem kolu, ali bi plasmana mogao da ih košta poraz od Poljske. Iako su grupnu fazu okončali sa šest osvojenih bodova, to izabranicima Luiđija di Bijađa zbog ubedljivog slavlja Španije nad Poljskom (5:0), nije bilo dovoljno za osvajanje prvog mesta u grupi A, pa Azurini sada najviše zavise od Rumunije i Francuske, koji eventualnim remijem u poslednjem meču grupe D mogu zajedno u polufinale.

Di Bijađov tim je večeras učinio sve što je bilo do njega. Domaćin je do golova stigao u idealnom trenutku. Poveo je preko Nikola Barele u 44. minutu, a onda u 53. zahvaljujući snalažljivom Kutroneuotvorio širom vrata pobede.

Supertalentovani Jari Verhaeren je sjajnim golom u 79. minutu zagorčao život Italijanima, kojima nije pomogao ni evrogol Kjeze u 89. minutu. Nešto ranije stativu protivničkog gola pogodio je i Manćini, što je ubrzo popravio Kjeza. Ipak, Italijani više ne zavise sami od sebe, već se uzdaju u otvoren obračun Rumunije i Francuske. Situaciju bi eventualno moglo da zakomplikuje ubedljivo slavlje Danske nad Srbijom od najmanje tri gola razlike.

Di Bijađo je ostao dosledan principima, pa je na klupi za rezervne igrače tokom čitave utakmice ostavio nedisciplinovanog Mojzea Kena, koji je kažnjen zbog današnjeg kašnjenja. Ipak, ukoliko se Italijani nađu u polufinalu biće jedni od glavnih favorita za osvajanje titule.

GRUPA A - 3. KOLO:

Italija - Belgija 3:1 (1:0)
/Barela 44, Kutrone 53, Kjeza 89 - Versharen 79/

Španija - Poljska 5:0 (3:0)
/Fornals 17, Ojarzabal 35, Ruis 39, Sebaljos 71, Majoral 90/

TABELA: Španija 6, Italija 6, Poljska 6, Belgija 0.

Grupa B, nedelja:

21.00 Austrija – Nemačka
21.00 Danska – Srbija

Grupa C, ponedeljak:

21.00 Hrvatska – Engleska
21.00 Francuska – Rumunija

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar