ПДП вјерује у европску идеју

Потпредсједник Партије демократског прогреса и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак обратио се данас полазницима Треће генерације Политичке академије ПДП-а.

Република Српска 22.06.2019 | 18:21
ПДП вјерује у европску идеју
Црнадак је, говорећи о међународној позицији Републике Српске и БиХ, истакао да је међународна позиција Републике Српске стабилна и да је могу угрозити само неодговорни поступци њених представника, те је подвукао да све странке из Српске имају идентичне ставове о питањима као сто су неповредивост Дејтонског споразума, ентитетско гласање, територија и надлезности Републике Српске.

Он је позвао полазнике Политичке академије ПДП-а, као будуце политичаре и функционере, да буду храбри у преузимању одговорности, али да истовремено буду мудри и стрпљиви, јер у БиХ одлуке увијек имају дубоке и вишеструке посљедице. Као примјер навео је данашње незадовољство представника хрватског народа начином избора чланова Предсједништва БиХ, иако се ради о рјешењу које су у Дејтону хрватски преговарачи прихватили. 



Црнадак је истакао да је ПДП још прије 20 година, када је партија у септембру 1999. године основана, наведено да је један од кључних приоритета Репулика Српска и БиХ у ЕУ и да ПДП живи и вјерује у европску идеју.

Подвукао је да су чланство у ЕУ и регионална сарадња најважнији спољнополитички приоритети БиХ и да је успјех на ова два поља уједно и интерес Репулике Српске.

Говорећи о односима са НАТО, Црнадак је рекао да је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић још 2009. гласао за МАП и да се данас не моземо правити да та одлука не постоји.

Истакао је да ће одлуку о активирању МАП-а или његовом поништавању донијети нова скупштинска већина и да се мора изабрати пут који обезбјеђује и интересе Републике Српске и поштовање међународних обавеза.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар