PDP vjeruje u evropsku ideju

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak obratio se danas polaznicima Treće generacije Političke akademije PDP-a.

Republika Srpska 22.06.2019 | 18:21
PDP vjeruje u evropsku ideju
Crnadak je, govoreći o međunarodnoj poziciji Republike Srpske i BiH, istakao da je međunarodna pozicija Republike Srpske stabilna i da je mogu ugroziti samo neodgovorni postupci njenih predstavnika, te je podvukao da sve stranke iz Srpske imaju identične stavove o pitanjima kao sto su nepovredivost Dejtonskog sporazuma, entitetsko glasanje, teritorija i nadleznosti Republike Srpske.

On je pozvao polaznike Političke akademije PDP-a, kao buduce političare i funkcionere, da budu hrabri u preuzimanju odgovornosti, ali da istovremeno budu mudri i strpljivi, jer u BiH odluke uvijek imaju duboke i višestruke posljedice. Кao primjer naveo je današnje nezadovoljstvo predstavnika hrvatskog naroda načinom izbora članova Predsjedništva BiH, iako se radi o rješenju koje su u Dejtonu hrvatski pregovarači prihvatili. 



Crnadak je istakao da je PDP još prije 20 godina, kada je partija u septembru 1999. godine osnovana, navedeno da je jedan od ključnih prioriteta Repulika Srpska i BiH u EU i da PDP živi i vjeruje u evropsku ideju.

Podvukao je da su članstvo u EU i regionalna saradnja najvažniji spoljnopolitički prioriteti BiH i da je uspjeh na ova dva polja ujedno i interes Repulike Srpske.

Govoreći o odnosima sa NATO, Crnadak je rekao da je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović još 2009. glasao za MAP i da se danas ne mozemo praviti da ta odluka ne postoji.

Istakao je da će odluku o aktiviranju MAP-a ili njegovom poništavanju donijeti nova skupštinska većina i da se mora izabrati put koji obezbjeđuje i interese Republike Srpske i poštovanje međunarodnih obaveza.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar