Једно причају док друго раде

Младен Грујичић лично наредио уклањање спомен-плоче коју је поставило Удружење "Источна алтернатива" у знак сјећања на Србе који су свирепо убијени.

Република Српска 22.06.2019 | 14:56
Једно причају док друго раде
Начелник општине Сребреница Младен Грујичић (СНСД) лично је наредио уклањање спомен-плоче са зграде бивше полицијске станице у Сребреници, коју је поставило Удружење грађана "Источна алтернатива", а у знак сјећања на Србе који су током рата у том објекту мучени и свирепо убијени.

Војин Павловић, предсједник Удружења "Источна алтернатива", у разговору за "Курир" каже да је остао шокиран када су му из полиције јавили да је табла уклоњена по налогу начелника и да се налази у згради општине.



Чекали сагласност

- Као председник удружења, још 2017. сам се обратио начелнику општине, с молбом да нам да сагласност да поставимо спомен-плочу на зграду која је за вријеме рата (1992-1995) била полицијска станица у којој је био логор у који су одвођени, мучени и убијани Срби. Нико нам није одговорио годинама и одлучили смо да је поставимо сами - каже Павловић.

Од Грујичића ни гласа

На број телефона општине, као и канцеларије начелника општине, нико се није јављао, те смо остали ускраћени за коментар Младена Грујичића.



Он је са неколико активиста удружења поставио плочу која је стајала три дана, али су се Бошњаци побунили и рекли да она вријеђа осјећања породица жртава геноцида.

- Плочу јесмо ставили без сагласности, али смо хтјели да негдје буде обиљежје о мучки убијеним Србима у Сребреници. Знате, у Сребреници има табли, плоча о страдању муслимана, зашто је проблем да буде и једна плоча о страдању Срба. Послије три дана пријавио сам да је плоча украдена, а из полиције су ме обавијестили да је плоча склоњена по налогу начелника општине и да се налази у општини. Био сам у шоку - каже Павловић.

Павловић: Поставићемо другу плочу

Павловић каже да неће одустати од своје намјере да на поменутој згради стоји спомен-плоча страдалим Србима.

- У уторак ћемо поставити другу плочу - најављује Павловић.

Обећање у амбасади

Он додаје и да је послије сазнао да је Грујичић прије неколико дана ишао у Сарајево, у Амбасаду САД, и да је тамо обећао да ће да уклони плочу.

- Грујичић је дао налог ЈКП "Полет Сребреница" да уклоне плочу, али су они то одбили, па је општина ангажовала приватну фирму. Згрожен сам што једном Србину није стало да се обиљежи мјесто гдје су мучки убијени други Срби. Знате, постоје изјаве свједока, њих четворо-петоро је преживјело мучење у том импровизованом логору, у тим просторијама ломили су ребра Србима, вадили им зубе, неки ту тортуру нису преживјели - каже Павловић.

(Курир)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Кум

22.06.2019 13:28

Како баја казе тако се и ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.06.2019 05:18

То је свима јасно , обичне марионете, љигави нењуди.

Name

Никола

22.06.2019 13:46

Стравично! А ко је источна алтернатива, неки музичари или?

ОДГОВОРИТЕ
Name

драги моји

22.06.2019 13:55

Срби из Сребренице, сваку годину дјецу из сколе одведите пред зграду једног дана. Упознајте их са истином и трагедијом срба .Нека то буде један ОБАВЕЗАН сколски цас.А ко мисли да скида плоце нек то и даље ради, а ко то се буни и сметаму нек вас није брига

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ драги моји

22.06.2019 16:07

Слазем се са инцијативом ,само неција дјеца неце моци на наставу од силних обилазака казамата .

Name

Срамота

22.06.2019 16:45

Плоча сјећања треба да стоји, јер је у питању истина. Овај Грујичић је у задње вријеме толико застранио, продао душу, понизио погинуле, погазивши и свог оца, да је скроз изгубио оријентацију, сврставајући се и у папке и папане. Коме се додворава за народ није важно, не треба себи дозволити гажење основних људских права, те наведених малверзација, а ради свог личног користољубља...

Name

Ре ре

22.06.2019 16:51

Управо тако Српска дјеца морају бити упозната са злочином и геноцидом коју су починили алијини терористи.добро је рекао Дјенерал Младиц.ја њихову дјецу и зене спасавам, о они су наше убијали и клали.само сто су злоцинци од убијених терориста правили цивиле.ал полако истина излази на видјело.и њихови су поцели прогиварати о правом стању у Сребреници за вријеме рата

Name

Невенка

22.06.2019 14:42

Јадни Балкан и менталитет. Добро је она стара пјесмица за ђаке прваке од Десанке ,,Било је то на брдовитом Балкану у земљи сељака..

ОДГОВОРИТЕ
Name

пирмо

22.06.2019 15:30

Погодила су у "сриду"Док једни стављају плоче други скидају једни стављају заставе други скидају......дотле људи у ЕУ живе раде иду ма море путовања ...и протестују ако им се порез повелч за "1%.Широм Европе нијемци су убијали па нио не ставља полче "овдје је убијено......од стране.,,,,,,,,.... Не требају плоче зна се ал боље то него тражити вече плате пензије.........посо......лакше се увући људима у ш..... на националност завађање мржњу дугог.........

Name

Вирус

22.06.2019 17:26

Па да си и ти изгубила у рату Маму Тату Сестру Брата сигорно би другације и размисљала.

Name

Мићко РС

25.06.2019 20:21

Да ли знате како даље иде пјесма? Почетак пјесме нема везе са балканским менталитетом и начином размишљања,како сте је ви употријебили....прочитајте пјесму.... А требали би мало укључити мозак прије укључивања језика....свако добро...