Jedno pričaju dok drugo rade

Mladen Grujičić lično naredio uklanjanje spomen-ploče koju je postavilo Udruženje "Istočna alternativa" u znak sjećanja na Srbe koji su svirepo ubijeni.

Republika Srpska 22.06.2019 | 14:56
Jedno pričaju dok drugo rade
Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić (SNSD) lično je naredio uklanjanje spomen-ploče sa zgrade bivše policijske stanice u Srebrenici, koju je postavilo Udruženje građana "Istočna alternativa", a u znak sjećanja na Srbe koji su tokom rata u tom objektu mučeni i svirepo ubijeni.

Vojin Pavlović, predsjednik Udruženja "Istočna alternativa", u razgovoru za "Kurir" kaže da je ostao šokiran kada su mu iz policije javili da je tabla uklonjena po nalogu načelnika i da se nalazi u zgradi opštine.



Čekali saglasnost

- Kao predsednik udruženja, još 2017. sam se obratio načelniku opštine, s molbom da nam da saglasnost da postavimo spomen-ploču na zgradu koja je za vrijeme rata (1992-1995) bila policijska stanica u kojoj je bio logor u koji su odvođeni, mučeni i ubijani Srbi. Niko nam nije odgovorio godinama i odlučili smo da je postavimo sami - kaže Pavlović.

Od Grujičića ni glasa

Na broj telefona opštine, kao i kancelarije načelnika opštine, niko se nije javljao, te smo ostali uskraćeni za komentar Mladena Grujičića.



On je sa nekoliko aktivista udruženja postavio ploču koja je stajala tri dana, ali su se Bošnjaci pobunili i rekli da ona vrijeđa osjećanja porodica žrtava genocida.

- Ploču jesmo stavili bez saglasnosti, ali smo htjeli da negdje bude obilježje o mučki ubijenim Srbima u Srebrenici. Znate, u Srebrenici ima tabli, ploča o stradanju muslimana, zašto je problem da bude i jedna ploča o stradanju Srba. Poslije tri dana prijavio sam da je ploča ukradena, a iz policije su me obavijestili da je ploča sklonjena po nalogu načelnika opštine i da se nalazi u opštini. Bio sam u šoku - kaže Pavlović.

Pavlović: Postavićemo drugu ploču

Pavlović kaže da neće odustati od svoje namjere da na pomenutoj zgradi stoji spomen-ploča stradalim Srbima.

- U utorak ćemo postaviti drugu ploču - najavljuje Pavlović.

Obećanje u ambasadi

On dodaje i da je poslije saznao da je Grujičić prije nekoliko dana išao u Sarajevo, u Ambasadu SAD, i da je tamo obećao da će da ukloni ploču.

- Grujičić je dao nalog JKP "Polet Srebrenica" da uklone ploču, ali su oni to odbili, pa je opština angažovala privatnu firmu. Zgrožen sam što jednom Srbinu nije stalo da se obilježi mjesto gdje su mučki ubijeni drugi Srbi. Znate, postoje izjave svjedoka, njih četvoro-petoro je preživjelo mučenje u tom improvizovanom logoru, u tim prostorijama lomili su rebra Srbima, vadili im zube, neki tu torturu nisu preživjeli - kaže Pavlović.

(Kurir)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Kum

22.06.2019 13:28

Kako baja kaze tako se i radi.

ODGOVORITE
Name

Ре

23.06.2019 05:18

То је свима јасно , обичне марионете, љигави нењуди.

Name

Nikola

22.06.2019 13:46

Stravično! A ko je istočna alternativa, neki muzičari ili?

ODGOVORITE
Name

dragi moji

22.06.2019 13:55

Srbi iz Srebrenice, svaku godinu djecu iz skole odvedite pred zgradu jednog dana. Upoznajte ih sa istinom i tragedijom srba .Neka to bude jedan OBAVEZAN skolski cas.A ko misli da skida ploce nek to i dalje radi, a ko to se buni i smetamu nek vas nije briga

ODGOVORITE
Name

@ dragi moji

22.06.2019 16:07

Slazem se sa incijativom ,samo necija djeca nece moci na nastavu od silnih obilazaka kazamata .

Name

Sramota

22.06.2019 16:45

Ploča sjećanja treba da stoji, jer je u pitanju istina. Ovaj Grujičić je u zadnje vrijeme toliko zastranio, prodao dušu, ponizio poginule, pogazivši i svog oca, da je skroz izgubio orijentaciju, svrstavajući se i u papke i papane. Kome se dodvorava za narod nije važno, ne treba sebi dozvoliti gaženje osnovnih ljudskih prava, te navedenih malverzacija, a radi svog ličnog koristoljublja...

Name

Re re

22.06.2019 16:51

Upravo tako Srpska djeca moraju biti upoznata sa zločinom i genocidom koju su počinili alijini teroristi.dobro je rekao Djeneral Mladic.ja njihovu djecu i zene spasavam, o oni su naše ubijali i klali.samo sto su zlocinci od ubijenih terorista pravili civile.al polako istina izlazi na vidjelo.i njihovi su poceli progivarati o pravom stanju u Srebrenici za vrijeme rata

Name

Nevenka

22.06.2019 14:42

Jadni Balkan i mentalitet. Dobro je ona stara pjesmica za đake prvake od Desanke ,,Bilo je to na brdovitom Balkanu u zemlji seljaka..

ODGOVORITE
Name

pirmo

22.06.2019 15:30

Pogodila su u "sridu"Dok jedni stavljaju ploče drugi skidaju jedni stavljaju zastave drugi skidaju......dotle ljudi u EU žive rade idu ma more putovanja ...i protestuju ako im se porez povelč za "1%.Širom Evrope nijemci su ubijali pa nio ne stavlja polče "ovdje je ubijeno......od strane.,,,,,,,,.... Ne trebaju ploče zna se al bolje to nego tražiti veče plate penzije.........poso......lakše se uvući ljudima u š..... na nacionalnost zavađanje mržnju dugog.........

Name

Virus

22.06.2019 17:26

Pa da si i ti izgubila u ratu Mamu Tatu Sestru Brata sigorno bi drugacije i razmisljala.

Name

Мићко РС

25.06.2019 20:21

Да ли знате како даље иде пјесма? Почетак пјесме нема везе са балканским менталитетом и начином размишљања,како сте је ви употријебили....прочитајте пјесму.... А требали би мало укључити мозак прије укључивања језика....свако добро...