Три пруге изгубиле

Европски суд донео је пресуду против немачког произвођача спортске опреме „Адидаса“ у дуготрајном спору око логотипа с три пруге, закључивши да није довољно специфичан да би заслужио правну заштиту.

Занимљивости 22.06.2019 | 14:31
Три пруге изгубиле
Завод за интелектуалну својину Европске уније (ЕУИПО), 2014. године, регистровао је „Адидасову“ робну ознаку од три паралелне црне пруге на белој позадини. Одлука је поништена две године касније због приговора који је уложио белгијски произвођач "Схое Брандинг Еуропе".

Иаче, ове две компаније се већ годинама споре око логотипа са пругама, јер су Белгијанци желели да користе ознаку са две пруге. „Адидас“ се жалио на одлуку Завода за интелектуалну својину, али је Европски суд пресудио да „Жиг није схематски приказ низа елемената који се појављују у правилним размацима, већ обична фигуративна ознака“.

Логотип са три траке први пут је регистровао оснивач „Адидаса“, Ади Даслер, на фудбалској чизми 18. августа 1949. године. Суд сматра да нису успели да докажу да када виде три пруге на одећи, обући или штитнику, потрошачи одмах повезују такве производе с „Адидасом“.

Ова пресуда је необичан губитак за компанију која је стекла репутацију агресивних парничара међу конкурентима и модним дизајнерима, јер су тужили свакога ко је у својим колекцијама покушао да користи пруге.

Њујоршки дизајнер Том Брауни био је приморан да у својој линији сивих одела повећа број пруга са три на четири пошто га је „Адидас“ тужио за повреду ауторства.Такође, на мети је био и бренд обуће „Скечерс“, који је на крају поднео противтужбу крајем 2018. године.

Пре објаве пресуде, заступници „Адидаса“ су нагласили да се конкретни предмет односи само на једну верзију логотипа с три пруге. Ова пресуда неће утицати на опсежну заштиту других облика логоа с три пруге кроз институт робног жига.

Компанији „Адидас“ на располагању стоји само још могућност жалбе Европском суду правде.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар