Какав је ОВО фудбал: ШЕСТ голова за 17 минута на крају!

Тешко је описати шта се све догодило од 76. до 93. минута овог петка поредвече на "Дину Мануцију" у Ћезени.  Најлуђа утакмица на Еуру! Енглези на ивици амбиса, Коман и Раду воде Румунију даље! Наше источне комшије славиле против Гордог албиона у претпоследњем мечу другог кола - 4:2.

Фудбал 21.06.2019 | 21:29
Какав је ОВО фудбал: ШЕСТ голова за 17 минута на крају!
Какав фудбал, каква утакмица у Чезени!

Били су Енглези под великим притиском, вероватно и у шоку због онога што им се догодило у првом колу против Француске. Млада селекција Гордог албиона није смела себи да дозволи кикс, тим пре што после прве рунде није имала ниједан бод, а пред старт Европског првенства убрајана је међу главне кандидате за освајање пехара. Посебно након што су Енглези заређали са тријумфима на великим такмичењима у млађим узрасним категоријама. Ангус Ган, Тами Абрахам и Демарај Греј су остали ту из тима који је пре две године стигао до полуфинала. Из Манчестер Ситија је ту Фил Фоден, па даље Доминик Соланке, Рис Нелсон, Џејмс Медисон, Хамза Чудури... Није случајно што су били на врху листе фаворита, јер ови момци давно су научили како се игра озбиљан сениорски фудбал.

Али, по ко зна који пут показало се да имена не значе много, а најбоље су то на својој кожи осетили Енглези данас против Румуна који су у претпоследњој утакмици другог кола Европског првенства за фудбалере до 21 године славили са 4:2 (0:0). Румуни су сада близу пролаза, док Енглезе у игри држи само теорија... Уколико Французи вечерас избегну пораз против Хрватске, Енглеска неће имати шансу да постане најбоља другопласирана екипа. А Румуни могу баш много. Врцају од талента, менталне снаге, одлучности, борбености. Наравно, рано је још прогнозирати, али утисак је да могу до самог краја. 

Свега је било на овој утакмици. Шанси, одбрана, пречки, евроголова, пенала, шест голова за непуних 20 минута... 

Енглези су промашили "бога оца" у првом полувремену. Џејмс Медисон, Мејсон Маунт, Фил Фоден... Сви су редом претили голу Румуније, али Андреи Јонуц Раду је показао зашто важи за једног од најперспективнијих голмана на свету. Бацао се као мачка, скидао немогуће... Како то увек бива, казна за промашаје морала је да дође. Џонџо Кени је у 75. минуту неспретно реаговао и направио пенал, а Георге Пушкаш био је прецизан са беле тачке.

Међутим, тек тада је кренула права лудница. Енглези свесни чињенице да морају да запну из петних жила кренули су свим силама напред, што се исплатило четири минута касније када је Демарај Греј постигао прелеп погодак са ивице шеснаестерца. Поново су Румуни показали колико умеју да буду опасни, колико имају оног позитивног спортског безобразлука, па је у 85. минуту Јанис Хаџи поново довео Румуне у вођство. 

Два минута касније - Енглези су поново узвратили ударац преко Тамија Абрахама, који је касније погодио и пречку...

А онда - кључни тренутак утакмице. Минут пре истека 90. минута Флоринел Коман распалио је са дистанце, а голман енглеске репрезентације Дин Хендерсон направио је катастрофалну грешку и практично погурао Румуне ка тријумфу.

Нападали су Енглези до краја, поново се испромашивали, а још једна казна уследила је у надокнади времена када је Коман послао ракету у мрежу Енглеза, а Хендерсон је само погледом испратио лопту у мрежу. 

И још једном - каква утакмица...



Каква је ОВО била утакмица!?

Мреже на "Дину Мануцију" мировале су пуних 76 минута овог петка предвече, а онда се тресле ШЕСТ пута до последњег звиждука судије Андреаса Екберга за коначних:

Енглеска - Румунија 2:4 (0:0) у још једној "лудој" утакмици на УЕФА европском првенству за младе фудбалере у Италији и Сан Марину.

Овај резултат, уједно, значи да су бронзани са претходног шампионата у Пољској 2017. елиминисани и пре последње утакмице у Групи Ц, у којој селекција Румуније због система такмичења није сигуран учесник полуфинала ни после друге победе уз четири постигнута гола!

Момци селектора Мирела Радоја декласирали су Хрватску 4:1 на отварању ЕУРО турнира у шест градова "на чизми", исто толико постигли и у данашњој драматичној утакмици са "албионом", али с озбзиром на то да ће у полуфинале проћи само победници три групе прве фазе и најбољи другопласирани тим - ни максималних шест бодова није им обезбедио пролазак даље.

Чак ни пораз Француза од Хрватске у термину од 21 час не би значио крај дилема око победника групе. Другим речима, на тај одговор сачекаћемо до понедељка увече и дирекног окршаја Румунија - Француска, у термину у ком ће селекција тренера Ејдија Бутројда играти утакмицу без такмичарског значаја са Хрватском.

Енглеска је пре три вечери дуго водила против Француске и успела да изгуби, док су вечерас Бутројдови изабраници два пута брзо стизали предност ривала, а када је на трећи гол Румуна уследио промашен зицер и шут у пречку...

...није било треће среће, напротив! 

На другој страни Форнел Коман постигао је и други гол, "еврогол", за коначних 2:4 и неверицу на Бутројдовом лицу.

Европско првенство у Италији и Сан Марину одиграва се у шест градова: Болоњи ("Ренато дал'Ара"), Ређо Емилији ("Маирабело"), Ћезени ("Дино Мануци"), Трсту ("Нерео Роко"), Удинама ("Фриули") и Сан Марину ("Серавале").

Коман је маестралним дриблингом залудео чувара у 76. минуту и изнудио пенал, који је реализовао Џорџ Пушкаш и означио почетак голеаде у којој су се насумично смењивале слике играча у жутим и белим дресовима како славе - на 1:1 изједначио је Демарај Греј у 79, шест минута касније било је 1:2 после почетничке грешке Фикаја Томорија и рутинске егзекуције Јаниса Хаџика, ново изједначење Острвљанима донео је резеривиста Тами Ејбрахам у 87. минуту после чега су Румуни буквално кренули са центра и поново повели ударцем Комана са дистанце пред којим се обрукао Дин Хендерсон.

Голману Манчестер јунајтеда лопта је "прошла кроз руке" и завршила у мрежи, али ни овај шок није зауставио његове саиграче у намери да остану непоражени.

Фил Фоден искористио је хаотичну атмосферу на терену да побегне одбрани и пасом у простор избаци Ејбрахама самог пред Андреја Радуа, али је голман Ђенове зауставио његов млак ударац, међутим на уласку у надокнаду времена Раду није имао шансе да реагује када се Ејбрахам подигао у скок и главом послао лопту право о - греду!

Док су жалили за овом шансом, Енглези су могли да испрате једну дугу лопту ка својој половини, до које се докопао Коман и "дроп кик" ударцем левом са око 25 метара оставио Хендерсона "укопаног" у месту за 2:4.

Група А

субота

Шпанија - Пољска 21.00
Белгија - Италија 21.00

Табела: Пољска 6 (4:2), Италија 3 (3:2), Шпанија 3 (3:4), Белгија 0 (3:5).

Група Б

недеља

Аустрија - Немачка 21.00
Данска - Србија 21.00

Табела: Немачка 6 (9:2), Данска 3 (4:4), Аустрија 3 (3:3), Србија 0 (1:8).

Група Ц

Енглеска - Румунија 2:4 (0:0)
/Греј 79, Ејбрахам 87 - Пушкаш пен 75, Хаџи 85, Коман 88, 90+3/

Француска - Хрватска 21.00

Табела: Румунија 6 (8:3), Француска (-1) 3 (2:1), Енглеска 0 (3:6), Хрватска (-1) 0 (1:4).

Парови 3. кола (понедељак): Румунија - Француска, Хрватска - Енглеска.

"КУМУ" РУМУНСКОГ ФУДБАЛА ДОБРО ИДЕ

Селектори младих Ејди Бутројд (48) и Мирел Радој (38) су бивши професионални фудбалери, обојица дефанзивци, с тим да је Румун и наступао за годиште које данас предводи са клупе. 

Бутројд је наступао за Хадерсфилд, Бристол Роверсе, Хартс, Менсфилд и Питерборо, у ком је 1998. завршио каријеру и седам година касније постао менаџер Вотфорда у ком је радио три сезоне. Потом је по сезону водио Колчестер јунајтед, Ковентри сити и Нортемптон Таун, да би 2014. "ушао у систем" Фудбалске асоцијације и преузео генерацију фудбалера рођених после 1. јануара 1996. године са којом је овог јуна и допутовао у Италију. 

Радој је осам година носио дрес Стеауе, у којој је стекао статус стандардног репрезентативца, али и капитена и лидера најуспешнијег клуба у земљи, а јавности је посебно интересантан био његов близак однос са најмоћнијим човеком клуба, бизнисменом Ђиђијем Бекалијем, због ког је добио надимак "Кум". Међутим, 67 наступа за "А" репрезентацију није било довољно за трансфер на Запад, па је Радој 2008. отиша на Блиски Исток и наступао за неколико клубова до 2015. и одлуке да постане тренер.

Бекалијево поверење добио је одмах и преузео Стеауу без дана искуства у тренерском послу, због чега се није задржао на клупи до краја сезоне, а после епизоде у Питештију именован је за селектора младе репрезентације у којој упркос блискости са Бекалијем нису најбројнији фудбалеру Стеауе. Њих је четворица, док Констанца има једног више репрезентативца.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар